Top

MacBook Pro – PowerBook G4:n manttelinperijä

perjantai 10. maaliskuu 06 - Niko Antin - Jätä kommentti

kuva

Samaan aikaan Intel-pohjaisten iMacien kanssa Apple julkisti myös Intel-pohjaisen seuraajan yhtiön suositulle PowerBook-kannettavien linjalle. Oudoksuntaakin osakseen nimensä vuoksi saaneen MacBook Pro:n tehokkaampi versio on varusteltu kaksiytimisellä 2 GHz Intel Core Duo -prosessorilla sekä 15,4-tuumaisella laajakuvanäytöllä, joka venyy parhaimmillaan 1440 x 900 pikselin resoluutioon.

Hieman edeltäjäänsä ohuempi MacBook Pro istuu syliin tai pöydälle elegantisti, kuten niin monet muutkin Applen aiemmista kannettavista. Liitännät on PowerBookin tavoin jaettu koneen vasempaan ja oikeaan laitaan, eikä yhtään reikää ole onneksi viety koneen takaosaan.

Liitännät ja ominaisuudet

kuva
MagSafe on Applen nimitys magnetisoidulle virtalähteen liitännälle

Vasemmasta laidasta ensimmäisenä löytyy uusittu virtalähteen paikka, johon magnetisoitu MagSafe-liitin napsahtaa napakasti. Uusi liitäntätapa on sen verran jämäkkä, ettei liitin lähde kovin pienellä nykäisyllä paikaltaan irti, kun taas voimakkaampi nykäisy tottakai irroittaa piuhan, muttei kuitenkaan voi käytännössä mitenkään rikkoa liitintä.

kuva
Vasemman laidan liitännät

Liitännät jatkuvat USB 2.0 -portilla sekä äänen sisäänmeno- ja ulostuloporteilla, joista molemmat toimivat myös optisina liitäntöinä. Viimeisenä ja lähinnä käyttäjää sijaitsee kapea ExpressCard/34-korttipaikka, joka korvaa PowerBookeista tutun PC-korttipaikan. ExpressCard-korttien valikoima on toistaiseksi selvästi PC-korttipaikkaan menevien korttien valikoimaa jäljessä, mutta kasvanee kuitenkin lähitulevaisuudessa, ExpressCard-paikkojen ilmestyessä yhä useampiin kannettaviin.

kuva
Oikean laidan liitännät

Oikeanpuoleisen laidan liitoksien rivin aloittaa DVI-liitäntä, johon voi kytkeä myös perinteisiä VGA-näyttöjä tai vaikkapa VGA-liittimellä varustettuja tykkejä koneen mukana toimitettavaa DVI< ->VGA -sovitinta käyttäen. Gigabitinkin nopeuksia tukevaa Ethernet-verkkoliitäntää seuraavat FireWire 400 -portti sekä USB 2.0 -portti, ja liitäntöjen rivin päättää Kensington-yhteensopivan turvavaijerin paikka.

kuva
Ohjauslevy on ruhtinaallisen leveä

Pidempienkin kirjoitussessioiden aikana MacBook Pro:n näppäimistön näpyttelytuntuma pysyy miellyttävänä. Näppäimistö on käytännössä identtinen PowerBook G4:n näppäimistön kanssa, mutta ohjauslevyn kokoa on MacBook Pro:ssa kasvatettu senttikaupalla sivuille päin. MacBook Pro:n ohjauslevy tukee PowerBookeista ja nykyisistä iBookeistakin tuttua kahden sormen skrollaustekniikkaa vaaka- ja pystysuuntaan.

kuva
iSight on tervetullut lisä, jota voi käyttää esimerkiksi Photo Booth-,
iMovie- sekä iChat -ohjelmien yhteydessä

Näytön yläpuolella möllöttää pienen pieni iSight-kamera, joka esimerkiksi Photo Boothia käytettäessä tai iChat-videoneuvottelua käytäessä kertoo olemassaolostaan polttamalla vieressään kirkkaanvihreää valoa. Kannen lukitusnapin viereen taas on ilmestynyt vastaanottosensori koneen mukana toimitettavaa kaukosäädintä varten, jolla Front Row:n käskeminen tapahtuu.

Tallennustilaa tässä MacBook Pro -kokoonpanossa on 100 Gt, ja keskusmuistia 1 Gt (667 MHz DDR2 SDRAM). Optiseksi levyasemaksi koneeseen on asennettu kelkaton SuperDrive (DVD±RW/CD-RW). Langattomat yhteydet hoituvat sisäänrakennetun Bluetoothin (2.0+EDR) ja AirPort Extremen (802.11g) myötä, joista jälkimmäisen kautta MacBook Pro:n Internet-yhteyden voi myös jakaa eteenpäin muille WLAN-varustelluille koneille.

Kuin mikä tahansa Mac

Mitään ihmeellistä MacBook Pro:n käytössä ei nopeasti ole havaittavissa. MacBook Pro toki käynnistyy nopeammin kuin PowerPC-pohjaiset Macit, mutta käynnistyksen jälkeen käyttöjärjestelmä toimii kuin missä tahansa muussakin Macissa. Lukemattomien ohjelmien ajamisessa ei ongelmia näyttänyt ilmenevän, pyörivätpä ne sitten Rosettan päällä tai Intel-natiivina. Photoshopia tai muita raskaampia ei-universalisoituja ohjelmia ei toisaalta tietenkään voi suositella Rosettan päällä ajettavaksi.

Mac OS X Tiger -käyttöjärjestelmän lisäksi koneen mukana toimitetaan myös kokonainen univeralisoitu iLife ’06, jolla muun muassa videotyöskentely, digikuvien hallinta ja musisointi onnistuvat sutjakkaasti. Efektien lisääminen iMovie-pätkiin, biisien vieminen GarageBandista iTunesiin ja iPhoton kanssa työskentely sujuvat universalisoinnin myötä mukavalla vauhdilla – PowerBook G4 jäi selvästi MacBook Pro:n tuloksista iLife ’06 -testeissä, kuten seuraava grafiikka näyttää.

kuva
iLife-testit. Lyhyempi palkki parempi.

Akku kuumana

Koneen akku on reippaasti PowerBookin akkua suurempi, mutta käyttöajoissa ei kovinkaan paljoa eroa ollut havaittavissa. Kokonaisen DVD-elokuvan katselee yhdellä latauksella juuri ja juuri, testissämme akku saavutti hyytymispisteensä noin kahden ja puolen tunnin DVD-katselun jälkeen. Näytön kirkkautta pidettiin tuolloin puolillaan.

kuva
Vasemmalla PowerBook, oikealla MacBook Pro. Niin pimeässä kuin valoisassakin
huoneessa on huomattavissa, että MBP:n näyttö on selvästi kirkkaampi.

Ilman DVD-katselua tai esimerkiksi raskaampien pelien jauhamista akku kesti pyöreästi neljän tunnin yhtämittaisen käyttöjakson, myöskin pidettäessä näytön kirkkautta puolillaan. Toisaalta näytön saa muutenkin reippaasti PowerBookin näyttöä kirkkaammaksi, joten tuo puolivälinkin kirkkaus tarkoittaa hitusen suurempaa kirkkautta kuin PowerBookin näyttö samalla kirkkaussäädöllä.

Laite kuumenee akkunsa kanssa jotakuinkin samaan tapaan kuin edeltäjänsä, joten pidempiaikaisesti sylissä käytettynä saattaa grillattu liha tuoksahtaa. Tai ainakin se syli lämpenee melkoisesti.

Mikä täällä vinkuu?

Aivan alusta lähtien MacBook Pro:n käytössä huomio kiinnittyi ongelmaan, josta lukuisissa foorumeissa onkin jo ollut puhetta. Näppäimistön vasemmasta laidasta kuuluu ärsyttävää ininää tai vinkumista, pääosin silloin kun kone ei tee mitään varsinaista tehtävää. Ininä loppuu siksi aikaa, kun esimerkiksi kansioita avataan, nappeja painetaan, skrollauspalkkeja liikutellaan tai tiedostoa tallennetaan, mutta jatkuu tämän jälkeen taas välittömästi.

Tiettävästi ininäongelma ei liity ainakaan suoranaisesti näytönohjaimeen, vaan pikemminkin Intel Core Duon toimintaan. Tähän johtopäätökseen on päästy kokeilemalla sammuttaa toinen Core Duon ytimistä, jolloin ininä on loppunut siihen paikkaan. Samainen kokeilu toimi onnistuneesti myös testaamassamme MacBook Pro:ssa.

Yhden ytimen käyttäminen on siis yksi ratkaisu päästä ininästä eroon, mutta varsinkaan raskaampia töitä tekeville ratkaisu ei ole missään tapauksessa järkevä. Nähtäväksi jää, joutuuko Apple ongelman vuoksi kierrättämään jo myytyjä MacBook Pro -koneita huollossa, vai pystytäänkö ongelmalle jollakin tapaa kehittämään ohjelmistoteitse tapahtuva korjaus.

Cinebench-sessiot

iLife-testien lisäksi MacBook Pro testattiin Cinebench-versiolla 9.5. Renderöintitehtävistä MBP suoriutui 256 Mt näyttömuistillaan lähes samoin tuloksin kuin 128 Mt näyttömuistilla varusteltu 20″ iMac Core Duo, mutta varjostustehtävissä MacBook Pro jäikin sitten iMacista rutkasti jälkeen. MacBook Pro kuitenkin päihitti PowerBookin kaikissa tehtävissä erittäin selvästi, parhaimmillaan jopa puolet paremmalla tuloksella. Kyseinen PowerBook on siis vuoden 2005 ensimmäistä mallia, 1,67 GHz G4-prosessorilla ja 15" näytöllä (ei-korkearesoluutioversio).

kuva
Cinebench-testit. Pidempi palkki parempi.

Yhteenveto

MacBook Pro on suhteellisen ärhäkkä läppäriksi, mutta Photoshoppaajan kannattaa vielä tässä vaiheessa odotella Adoben Creative Suiten universalisoitua versiota. Näytönohjaimen heikko menestys iMaciin nähden Cinebench-testien rautaosuudessa ihmetyttää, mutta toisaalta MBP:n näytönohjain tarjoaa kuitenkin aivan uusia ulottuvuuksia verrattuna PowerBookin vastaavaan, muun muassa universalisoitujen pelien yhteydessä.

Ihmeellisen ininän lisäksi häiritsemään jäi, joskin vähemmässä määrin, myös koneen virtalähteen suuruus verrattuna PowerBookin vastaavaan. Uusi MagSafe-liitin sekä integroitu iSight toisaalta ilahduttivat, kuten myös kaukosäädin, Front Row sekä koneen mukana toimitettu iLife ’06. Entistä ohuempi koko on myös etu, joka jättää koneen mahdolliseen kantolaukkuun hitusen enemmän tilaa muulle tavaralle.

Akku vain voisi kestää pidempään. Toisaalta ainahan se oma palkkakin voisi olla suurempi. Kaikkea ei vain ilmeisesti voi saada.

Keskustele tästä artikkelista…


pojotMacBook Pro (15,4"/2GHz/1Gt/100Gt/256M)

  • Apple Computer
  • 2749 eur (kokoonpano tässä arviossa) tai 2199 eur (1,83 GHz versio)

Kommentit

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom