Top

MacBook – leveämpi ja litteämpi Intel-iBook

torstai 22. kesäkuu 06 - admin - Jätä kommentti

kuva

Vihdoin ja viimein saataville ja myös testiin saapui iBookin seuraaja, kiiltävän valkoinen 13,3-tuumaisella laajakuvanäytöllä varustettu MacBook. Kolmesta MacBookin peruskokoonpanosta testiin päätyi keskimmäinen malli, eli prosessorina toimi 2 gigahertsin kellotaajuudella jauhava Intel Core Duo, ja siinä missä muutoin kyseessä oli vakiokokoonpano, muistia oli kokonainen gigatavu. Verrokkina toimi vanha sotaratsu, ensimmäisen revision 800MHz iBook G4. Tosin suorituskykytesteissä G4-verrokkina toimi 1,42GHz Mac mini, sillä se on verrokki-iBookia lähempänä viimeisimmän iBook-revision suorituskykyä.

Laajakuvanäytöstään johtuen MacBook on vanhaa iBookia leveämpi, mutta toisaalta myös ohuempi, ja näin ollen painoa onkin vain hitusen enemmän kuin iBookissa. Uusien iPodien tapaan MacBookin saa perinteisen valkoisen värin lisäksi myös mustana, mutta mustasta väristä joutuu jostain eittämättä varsin mielenkiintoisesta syystä maksamaan lisähintaa noin 150 euroa – raudan puolesta kun eroa malliston keskimmäiseen malliin ei ole kuin suurempi kiintolevy, ja tämän saa valkoiseen MacBookiin 50 euron lisäoptiona, mutta silti mustan mallin lähtöhinta on 200 euroa nopeampaa valkoista suurempi.

Näppäimistö

Näppäimistö eroaa ulkoisesti hieman iBookin vastaavasta, sillä jokaisen näppäimen ympärillä on hieman koneen pintamuovia. Tähän liittyen voisikin todeta sivuhuomautuksena, että Omenamehu-foorumilla havaittiin kohtalaisia yhdennäköisyyksiä etenkin mustan MacBookin näppäimistön ja SA-INTistä tutun sanomalaitteen välillä, joten joillekin näppäimistön ulkoasussa voi olla jotain hyvin tuttua :).

Myös näppäinten asetteluun on tullut pieni muutos, sillä F12 ja eject ovat nyt omissa näppäimissään, arvatenkin Dashboardin oletusnäppäimen vuoksi. Ohjaustoimintoja on tullut myös yksi lisää, sillä F7 vaihtaa ulkoisen näytön tilan työpöydän peilauksesta sen jatkamiseksi ja päinvastoin. Mutta mikä tärkeintä, tuntuma oli kohdallaan, ja iBookin näppäimistöön tottuneena MacBookillakin kirjoitteli mukavaa vauhtia.

Näyttö ja liitännät

MacBookissa Applen kannettavissa ensiesiintymisensä suorittanut kiiltäväpintainen näyttö epäilytti hieman etukäteen, mutta testin myötä epäilykset osoittautuivat lähinnä turhiksi. Pinta oli miellyttävä katsella ja väritkin toistuivat oikein. Näyttö säilyi lukukelpoisena myös aurinkoisella parvekkeella, joten heijastumia ei tullut liikaa. MacBookin julkistuksen myötä kiiltäväpintainen näyttö tuli ilmaiseksi lisäoptioksi myös MacBook Pro –mallistoon, mutta MacBookin saa pelkästään kiiltäväpintaisena.

Näytön kirkkaus jatkoi MacBook Pro:n viitoittamaa tietä, ja kirkkaus päihittikin iBookin maksimikirkkauden varsin selkeällä marginaalilla. Lisäksi MacBook Pro:n ja iMacin tapaan näytön ylälaidasta löytyy myös integroitu iSight-kamera.


Vasemmalla MacBook, oikealla ensimmäisen revision iBook G4

Liitännöissä on myös tapahtunut iBookiin verrattuna muutoksia MacBook Pro:n ja Mac minin viitoittamalla tiellä, eli modeemi on pudotettu pois (saatavilla edelleen ulkoisena USB-mallina), virtalähteen liitäntä on vaihdettu varsin käytännölliseksi MagSafe-malliseksi ja minin tapaan äänipuolella on tarjolla myös optisina liitäntöinä toimivat kuulokeliitäntä ja linjatason sisääntulo.

Lisäksi myös mekaaninen näytön salpa on saanut väistyä magneettisen version tieltä, joten kannen avaaminen ja sulkeminen on varsin sujuvaa. USB- ja FireWire-liitännät ovat pysyneet ennallaan, eli ensiksimainittuja on iBookin tapaan kaksi ja tulilankaa (400) yksi.

Akku

Akku ei jaksanut aivan yhtä hyvin kuin iBookissa, mutta käyttökelpoisiin lukemiin päästiin silti. Ensimmäisessä testissä pidemmälle akkukestolle optimoiduilla asetuksilla kevyellä käytöllä (IRC, web) wlan päällä ja näytön kirkkaus puolessavälissä akku jaksoi 4:45, ja seuraavassa pienemmällä kirkkaudella tehdyssä ja raskaampaa käyttöä (esim. Windows Parallelsin alla) sisältäneessä testissä tulokseksi tuli 4:51, joten 5 tunnin raja menee todennäköisesti rikki virtapiheillä asetuksilla ja kevyellä käytöllä. Wlanin sammuttamalla saisi Applen mukaan vielä lisää kestoa, mutta sitä ei ajankäyttöteknisistä syistä keretty testaamaan.

Ohjelmat

MacBookin ohjelmapaketti on lähes identtinen Mac minin vastaavan kanssa, ja erona onkin lähinnä MacBookin iSight-kameran myötä tullut Photo Booth. Mukana on siis luonnollisesti iLife 06, maanmainio Comic Life, OmniOutliner ja kokeiluversiot Microsoft Office for Mac 2004- ja iWork 06 –paketeista.

Kuten muissakin Intel-Maceissa, MacBookin mukana tulee myös Applen kaukosäädin ja Front Row –ohjelmisto, joten koneesta saa helposti myös siirrettävän mediakeskuksen.

Yleinen tuntuma ja suorituskyky

MacBookin sisuskalut ovat pitkälti samanlaiset kuin aiemmin testatussa Mac minissä (Core Duo), joten isompia nopeuseroja näiden kanssa ei esiintynyt, ja MacBookissa riittikin teho mitä mainioimmin esim. GarageBandin käyttöön useammalla samanaikaisella raidalla. Vahvasta samankaltaisuudesta johtuen aiemman Mac mini –testin tulokset otettiin Xbench- jai Photo-testeissä verrokeiksi mukaan.

Testeissä yllättävää oli se, miten beam sync päällä (Mac mini –testin tapaan tästä on kahdet tulokset johtuen Tiikerin asettamista ruudunpäivitysnopeuden rajoista, jotka ovat kierrettävissä Quartz Debug –ohjelmalla) MacBookin pisteet olivat lähempänä G4-miniä kuin Intel-miniä, mutta taas ilman beam synciä Intel-mini jäi taakse lähinnä MacBookin prosessorin ansiosta.

Miinuksena täytyy todeta, että MacBook lämpeni huomattavasti suhteellisen helposti, ja etenkin GarageBand-session jälkeen konetta ei halunnut pitää sylissä ilman tyynyä tai vastaavaa välissä, sillä vaikka lisääntyminen ei olekaan mitenkään aktiivisesti suunnitelmissa, ajattelin kuitenkin pitää senkin vaihtoehdon edelleen avoimena.


Yhteenveto

MacBook on lievästä hinnannoususta huolimatta mainiota vastinetta rahoille ja kelvollinen seuraaja iBookille. MacBookin ja MacBook Pro:n välillä on myös huomattavasti pienempi kuilu kuin aiemmin iBookien ja PowerBookien välillä, ja harmillisesti tämän lähentymisen hintana näyttää olevan myös alle 15-tuumaisen Pro-koneen katoaminen markkinoilta. 13,3-tuumainen laajakuva-MacBook onkin tämänhetkisessä Applen mallistossa pienin kannettava, ja vaikka sitäkään ei ole koolla pilattu, tuntuu se hieman kookkaalta 12-tuumaisen iBookin rinnalla.

Mutta koska kyseessä on ainoa kaikkia kolmea tärkeintä (Mac OS X, Windows, Linux) käyttöjärjestelmää laillisesti pyörittävä alle 1500 euron kannettava, ei kyseisen hintaluokan läppäriä ostaessa tarvitse paljon vaihtoehtoja katsella. Pelaajien kannattaa tosin harkita MacBook Pro:ta, sillä kuten jo Mac minin yhteydessä tuli todettua, Intel GMA950 ei ole mikään 3D-hirmu vaikka peruskäyttöön riittääkin vallan mainiosti.

Seuraavan revision toivomuslistalla on hieman pidempään kestävä akku ja vähemmän kuumana käyvä kone, mutta nykyiselläänkin kyseessä on mainio laite.

Keskustele tästä artikkelista…


pojotMacBook (13,3″/2GHz/1Gt/60Gt)

  • Apple Computer
  • 1429 eur (testikokoonpano), 1129 eur (1,83GHz), 1329 eur (2,0GHz) tai 1529 eur (2,0GHz musta)

Kommentit

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom