Top

TechTool Pro 4.5 – futaa myös Intel-Maceissa

maanantai 4. syyskuu 06 - Niko Antin - Jätä kommentti

kuva

Kalifornialainen Micromat päivitti heinäkuussa suositun työkaluohjelmistonsa Tech Tool Pro:n versioon 4.5. Tuoreen version myötä ohjelmistoa voi käyttää PowerPC-pohjaisten Macien ohella myös Intel-prosessoreita hyödyntävissä Maceissa, samoin ominaisuuksin ja mahdollisuuksin.

TechTool Pro:n tärkeimpiin kykyihin lukeutuvat muun muassa kiintolevyjen ja niiden osioiden kunnon tarkastaminen ja korjaaminen, erilaisten koko järjestelmän kuntoa selvittävien testien ajaminen, sekä mahdollisuus palauttaa kadonneita tiedostoja. Lisäksi TechTool Pro pystyy kehittämään kiintolevyjen alkuun hätäkäynnistyspartition, sekä esimerkiksi luomaan eräänlaisen suojaverkon kadonneiden tiedostojen varmempaa palautusta varten.

kuva

Ohjelman operoiminen tapahtuu pääosin pääikkunassa, jossa erilaiset tehtävät on jaoteltu omiin välilehdentapaisiinsa. Vähiten aikaavieviin testeihin kuuluvat rautapuolen komponenttitestit, joissa tarkistellaan muun muassa keskusmuistin, välimuistien sekä prosessorin kuntoa, sekä näytönohjaimen muistin, USB- ja FireWire-liitäntöjen toimivuutta. Mahdollisista ongelmista ilmoitetaan kyllä, mutta itse ohjelma ei niille toki voi sen kummempia tehdä, vaan esimerkiksi muistikampoja koskevan testin ilmoittaessa vakavista tai vähemmän vakavista ongelmista tulee eteen toisen muistikamman kokeileminen.

Kiintolevytestit

kuva

Kiintolevyjä TechTool Pro käsittelee ajamalla levyohjaimen sisäänrakennetun diagnostiikan, testaamalla kirjoitus/lukutoiminnot sekä hakemalla levyn SMART-raportin. Mahdolliset vioittuneet lohkot ohjelma etsii Surface Scan -toiminnolla, jonka ajamiseen kuluu kiintolevyn koosta riippuen joko rutkasti tai vieläkin enemmän aikaa, varsinkin mikäli vioittuneita lohkoja sattuu löytymään. Pitkästä suoritusajastaan huolimatta Surface Scan on syytä tehdä aika-ajoin, sillä vioittuneet lohkot eivät välttämättä alkuvaiheen pienissä määrissään vielä näy kiintolevyn käyttäjälle konkreettisesti, mutta lisääntyessään saattavat aiheuttaa hyvinkin suurta päänvaivaa.

Osioiden hakemistorakenteiden tarkastaminen ajoittain kuuluu myös järkeviin vaihtoehtoihin, vaikka homma jonkin verran aikaa viekin. Mikäli TechTool Pro löytää osioiden rakenteista ongelmia, näyttää ohjelma ennen korjaamista vertailutaulukon alkuperäisen ja uudelleenrakennetun rakenteen kriittisimmistä osista. Taulukon kertoman perusteella mahdollinen korjausoperaatio voidaan toteuttaa tai jättää toteuttamatta, riippuen siitä minkälaista ulosantia ohjelma ennustaa uudelleenrakennetun rakenteen tuovan mukanaan alkuperäiseen verrattuna.

kuva

Tiedostorakenteita tarkastellessaan ohjelma etsii eritoten vahingoittuneita tiedostoresursseja, mutta myös tiedostojen Finder-tiedoista pyritään urkkimaan korjailun toivossa mahdollisia vääryyksiä kuten epäkorrekteja päivämääriä ja bundle bitejä sekä kadonneita custom-kuvakkeita. Näistä bundle bitit määrittävät käytännössä sen, millä ohjelmalla mitkäkin dokumenttityypit avataan.

Mikäli tiedostoresurssien tai Finder-tietojen tarkistuksessa tehdään korjailun arvoisia löytöjä, pyrkii TechTool Pro tekemään korjaukset samantien. Täysin vahingoittuneita tiedostoja ei tämäkään toimenpide korjaa, mutta pienempiä ongelmia kyllä.

kuva

Levyjen defragmentointi tapahtuu Tech Tool Pro:ssa Optimization-nimikkeen alla, jossa ensin tarkastetaan fragmentoitumistilanne, ilmoitetaan se käyttäjälle ja kysytään vielä kohteliaasti, halutaanko defragmentointi suorittaa. Fragmentoitumistilannetta voi tarkastella tarvittaessa myös fragmentaatiokartan muodossa, josta saa paremman käsityksen siitä, miten sekaisin tai hajaantuneesti dataa kiintolevyllä juuri sillä hetkellä on. Mitä vähemmän fragmentoitumista, sitä sujuvammin tiedon tallentaminen ja käsittely levyn puolesta sujuu, joten myös defragmentoinnin ajaminen esimerkiksi kerran kuukaudessa olisi suotavaa.

eDrive ja tiedostojen palauttaminen

kuva

Yksi TechTool Pro:n mainioimmista ominaisuuksista on mahdollisuus luoda mille tahansa kiintolevylle eDrive-hätäkäynnistysosio, jolta käynnistettäessä tutkinta- ja korjaustoimenpiteitä voidaan tehdä varsinaiselle Mac OS X -käyttöjärjestelmän sisältävälle levyllekin. Käynnistyslevyltä ajettuna kun ohjelma ei pysty aivan kaikkia toimenpiteitä suorittamaan itse käynnistyslevylle.

Varsinaisen TechTool Pro:n lisäksi eDrivelle asennetaan Mac OS X:n perusosat, jotta järjestelmä voidaan eDriven kautta bootata Finderiin saakka. Ja kaikki tämä voidaan tehdä sinänsä lennossa, että levyä jolle eDrive asennetaan, ei tarvitse alustaa – tiedot pysyvät siis tallella eDriven asennuksen jälkeenkin.

eDrive-osio pidetään kätevästi poissa näkyvistä silloin, kun tietokone käynnistetään joltakin muulta osiolta kuin siltä. eDriveltä käynnistäminen puolestaan onnistuu ainoastaan Tech Tool Pro -ohjelman kautta.

kuva

Tietoa Tech Tool Pro osaa palauttaa kolmellakin erilaisella tavalla. Ensimmäinen näistä käyttää hyväkseen ohjelman Protection-osaa, joka varakopioi levyn hakemistorakenteet säännöllisesti käyttäjänsä määrittelemän intervallin välein. Toinen tapa pyrkii käyttämään ei-varakopioitua eli nykyistä hakemistorakennetta hyödykseen, ja kolmas, järein tapa pyrkii “herättämään henkiin” (resurrect) Protection-osaa käyttäneen vaurioituneen kiintolevyn. Käytettiinpä sitten mitä tahansa näistä palautustavoista, esitetään palautusta yritettäessä lista varakopioiduista Protection-tiedostoista, joista jonkin (yleensä tuoreimman) kanssa edetään varsinaiseen palautusyritykseen. Protection-tiedostot listataan kiintolevy- ja päivämääräkohtaisesti.

kuva

Kaikkien näiden kolmen palautustoimenpiteen kannalta ajateltuna Protection-toiminnon jatkuva päälläpitäminen on hyvinkin järkevää, sillä se suurentaa palautusmahdollisuuksia oleellisesti. Palautustoimenpidettä voidaan hyödyntää mahdollisten kiintolevyn sekoamistilanteiden lisäksi myös tilanteissa, joissa jokin tiedosto on vahingossa poistettu vaikkapa työpöydältä ja roskakori tämän jälkeen keritty tyhjentää. Todennäköisyys siihen, että kyseinen tiedosto löytyy TechTool Pro:n palautustoimenpiteen kautta on hyvin suuri, kunhan Protection-toimintoa on pidetty päällä kyseisen kiintolevyn kohdalla.

kuva

Tiedostojen täydellinen tuhoaminen onnistuu ohjelman Wipe Data -ominaisuutta hyödyntäen, jossa käyttäjä voi valita tiedoston, kansion tai kokonaisen levyn, jonka haluaa turvallisesti poistaa tai tyhjentää. Ohjelma kirjoittaa tässä vaiheessa käyttäjän valinnasta riippuen kyseisen tiedoston tai kansion datan kohdalle pelkkiä nollia, ykkösiä ja nollia, pelkkiä ykkösiä tai ASCII-sekasotkua. Halutessaan toimenpiteen voi määrittää tapahtuvaksi useamman kerran peräjälkeen, jolloin viimeistään varmistutaan siitä, ettei kukaan enää pääse poistettuihin tietoihin millään tavalla käsiksi.

Täytyy tietenkin muistaa, että myöskään käyttäjä itse ei noihin tietoihin operaation jälkeen pääse käsiksi, joten turhan herkästi Wipe Dataa ei tule ottaa käyttöön.

Työkalupuolen kolmesta viimeisestä osasta ensimmäisessä käyttäjä voi kytkeä HFS+ -muotoisten osioiden kirjaamisen lennossa päälle tai pois päältä. Audio-osuudessa voidaan testata järjestelmän äänipuolta yksinkertaisella signaalilla, jonka voimakkuus, taajuus sekä balanssi ovat käyttäjän säädettävissä. Video Lab puolestaan tuo yksinkertaista apua näytön kalibrointiin ja kuolleiden pikseleiden etsintään näyttämällä lukuisten värien lisäksi myös näytön täydeltä värikkäitä palkkeja tai vaihtoehtoisesti pelkkää tekstiä fullscreen-modessa.

kuva

Ohjelman Safety-puolelta voidaan ajastaa tiedostojen palautusta helpottavan Protection-toiminnon lisäksi myös rakenteiden tarkastus sekä SMART-tilan tarkastus tapahtumaan tietyin väliajoin ja tarvittaessa myös aina kun tietokone käynnistetään. Lisäksi ohjelman voi käskeä lähettämään sähköpostia käyttäjälle mikäli jossakin ajastetuista toimenpiteistä havaitaan ongelmia.

Jos jotain hyvää, niin huonoakin

Ohjelman käyttöliittymässä on havaittavissa jonkin verran omituista hidastelua, eritoten alkuperäiseltä Tech Tool Pro DVD-levyltä käynnistettäessä. Eräässä vaiheessa tätä testisessiota tapahtunut eDrive-luomisoperaatio jäi yli kymmeneksi minuutiksi kopioimaan pelkkää Tech Tool Pro.app -ohjelmatiedostoa siten, ettei etenemisjana liikkunut minnekään päin. Ongelmasta päästiin eroon liikuttelemalla ja painelemalla hiirtä muutamia kertoja, jonka jälkeen tosin operaation valmistuttua huomattiin eDriveen bootattaessa, että itse Tech Tool Pro.app oli kopioitunut osiolle vain osittaisena.

Useassa muussakin otteessa ohjelman etenemisjanat eivät tavallaan pysyneet tapahtumissa mukana, ja joissakin tapauksissa ylipäätänsä osasta toiseen (esim. Tools -> Safety) siirtyessä sai nappeja painella pariin-kolmeen otteeseen ennenkuin mitään tapahtui. Osa painalluksista siis jäi tavallaan rekisteröitymättä, koska ensimmäisen painalluksen jälkeen minuuttienkin odottelun jälkeen tilanne pysyi vielä samana, ja muuttui vasta kun seuraava klikkaus tehtiin.

Totta kai brushed metal -ulkoasustakin voisi oman painavan sanansa sanoa, mutta pidettäköön makuasiat makuasioina. Ja niin, eDriven asennuksen jälkeen Boot Campin asentaminen on mahdotonta siihen saakka, kunnes eDrive-asennus poistetaan Tech Tool Pro:n kautta.

Yhteenveto

Ominaisuuksensa puolesta Tech Tool Pro on hintansa väärti. Esimerkiksi eDriven tapaista ominaisuutta ei aivan heti löydä monesta muusta työkaluohjelmasta, ja perusteellinen vioittuneiden lohkojen etsimismahdollisuus, defragmentointiominaisuus sekä tiedostojen palautusmahdollisuus kuuluvat myös meille tavallisille kuolevaisille tärkeisiin ominaisuuksiin. Ohjelman DVD-levyltä voi lisäksi bootata PPC-pohjaisten koneiden ohella myös Intel-pohjaisia Maceja.

kuva

Käyttöliittymän ontuminen sekä varsinkin DVD-levyltä tapahtuneen operoinnin pieni epävarmuus toivat kuitenkin kehiin karvan verran epävarmuuden tunnetta – sellaista, mitä tällaisten ohjelmien käytössä ei soisi olevan lainkaan. Tech Tool Pro:n manuaalissa ja itse ohjelmassakin moneen kertaan toitotettua ohjenuoraa “You should always backup your hard drive before using any disk utility.” kannattaa siis tämänkin softan kohdalla noudattaa.

Keskustele tästä artikkelista…


pojotTech Tool Pro 4.5

Vaatimukset

  • Mac, jossa G3 tai tuoreempi prosessori (myös Intel-prosessorit). Beiget G3-koneet eivät kuulu tuettujen koneiden piiriin.
  • Mac OS X v10.4 tai uudempi
  • DVD-ROM-asema
  • 512 Mt tai enemmän keskusmuistia

Kommentit

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom