Top

Sofa Controlilla eloa Apple Remoteen

keskiviikko 11. heinäkuu 07 - Niko Antin - Jätä kommentti

kuva

Applen minimalistinen kaukosäädin Apple Remote on peruskäytössä hyvin rajattu ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan. CASE Appsin kehittämällä Sofa Controlilla kakeen saadaan kuitenkin hulppeasti enemmän eloa lukemattomien ohjelmakohtaisten ja globaalien toimintojen muodossa.

Käyttäjä voi luoda myös omia toimintoskriptejä mille tahansa AppleScriptiä tukevalle ohjelmalle, joten hupi jatkuu tarvittaessa Sofa Controlin out-of-the-box-tukemien runsaan 40 ohjelman ulkopuolellakin.

Ohjelmakohtaiset toiminnot ja toimintovalikot

Sofa Controlin asentaminen on helppoa, sillä heti kun ohjelma on Applications-kansioon raahaamisen jälkeen avattu, on se välittömästi käytettävissä. Kun jokin Sofa Controlin tukema ohjelma, esimerkiksi iPhoto, on avoinna, päästään ohjelmakohtaiseen toimintovalikkoon painamalla Apple Remoten Menu-nappia normaalisti.

kuva

Tummalle taustalle ilmestyvässä valikossa näytetään toimintoja, joita voidaan aktivoida Apple Remoten play/pause -nappia painamalla. Joidenkin ohjelmien toimintovalikkoon on heivattu myös alavalikoita, joihin päästään luonnollisesti joko play/pause- tai right-napilla, ja takaisinpäin left-napilla.

Toimintovalikkoa ei ole tarjolla kaikkiin tuettuihin ohjelmiin, vaan suuri osa ohjelmista vain ottaa käskyjä vastaan Apple Remoten nappien kautta. Toisaalta osassa ohjelmia voidaan sekä antaa käskyjä nappeja painellen, että toimintovalikon kautta edeten, jolloin käytettävissä olevien toimintojen määrä kasvaa yleensä mukavan suureksi.

Mitä toimintoja sitten käytettävissä on, riippuu täysin ohjelmasta. iTunesin ja GarageBandin toiminnot ovat suht yksinkertaisia, kuten soittolistan valinta tai nauhoituksen aloittaminen. Google Earthissa taas voidaan esimerkiksi pomppia eri näkymien välillä, ja NetNewsWiressä valikoimaan kuuluu näkymiin ja listoilla liikkumiseen liittyviä vaihtoehtoja.

kuva

Leffafriikkejä miellyttänee tuki ohjelmille kuten Democracy, DVD Player, DVDpedia, Media Central, MPlayerOSX, EyeTV sekä VLC. Safarissa onnistuvat esimerkiksi kirjasimen koon vaihtaminen, välilehtien vaihtaminen ja luominen, sekä sivun uudelleenlataaminen ja perusnavigointi. Photo Boothia puolestaan voidaan Apple Remoten kautta käskeä ottamaan kuva koneen käyttäjästä.

kuva

kuva

PowerPointissa tietyn presentaation avaaminen ja sen kalvojen vaihtaminen onnistuu ongelmitta. PowerPointin lisäksi kalvoesityksien kontrollointi onnistuu myös NeoOfficessa ja Previewissä (Esikatselussa), ja kalvoesityksiä voidaan tehostaa taustavalaistulla hiiren kursorilla (Presenter Mouse).

kuva

Sofa Controlin skriptien perustuessa AppleScriptiin on osaaville tarjottu mahdollisuus sekä nykyisten skriptien muokkaukseen, että uusien skriptien luomiseen. Molemmat tapahtuvat kätevästi Sofa Controlin sisäänrakennetun skriptieditorin ääressä. Tarkempi listaus kaikista peruspakettiin kuuluvista valmiista ohjelmakohtaisista toiminnoista taas löytyy valmistajan sivuilta.

Yleishyödylliset toiminnot Global Menun kautta

Ohjelmakohtaisten toimintojen lisäksi Sofa Control tarjoaa yleishyödyllisiä toimintoja erityisen Global Menun myötä. Global Menuun päästään mistä tahansa ohjelmasta painamalla Menu-nappia ja pitämällä sitä hetken aikaa pohjassa.

kuva

Global Menun toimintovalikoimaan kuuluvat muun muassa äänenvoimakkuuden säätö, uniajastin (5, 15, 30, 60, 90 min vaihtoehdoin), näytön zoomaus, sekä Dashboardin, Front Row:n ja Exposén aktivoiminen. Hyödyllisiä ovat myös tuet näytön peilauksen kontrolloimiselle (päälle/pois) sekä näyttöjen järjestyksen ja pääasiallisen näytön valinnalle.

kuva

Jotta koneen kontrolloiminen sohvalta ei kävisi kovin vaikeaksi, myös dialogien nappuloita ja muita toimintoja voi käskeä Global Menun kautta rajatusti, ja tarvittaessa hiiren kursorikin liikkuu suuntaan jos toiseen Virtual Mouse -ominaisuutta hyödyntämällä.

Yhteenveto

Kätevä ohjelma, joka tuo lievitystä Apple Remoten totuttuun käyttömahdollisuuksien rajallisuuteen. Harkittavissa järkevänä vaihtoehtona myös eritoten PowerPointin käyttäjille ja televisiota toisena näyttönä pitäville, eikä AppleScriptin puitteissa mahdollistettu laajennettavuuskaan tietenkään laske pistesaalista. Ja niin, Apple Remoten lisäksi Sofa Control tukee myös Keyspanin RF Remotea.

Keskustele tästä artikkelista…


pojotSofa Control

Vaatimukset

  • Mac OS X v10.4.x
  • Kaukosäädin: Apple Remote tai Keyspan RF Remote

Kommentit

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom