Top

iPod touch: kosketelkaa toisianne

torstai 15. marraskuu 07 - Niko Antin - Jätä kommentti

kuva

Kuola valuu ja banjot soi. Tai valui usealla jo silloin, kun Applen ensimmäinen puhelintuote iPhone julkistettiin. Nyt meillä takapajulassa asuvillakin on mahdollisuus nauttia kosketusnäytön eduista, riisutun iPhonen eli iPod touchin myötä.

Uteliaisuutta herättävän kosketusnäytön lisäksi 8mm paksuinen iPod touch sisältää muun muassa WLAN-tuen, joka mahdollistaa niin iTunes Storessa asioimisen kuin web-surfailun ja YouTube-videoiden pällistelyn langattomien verkkojen osuessa kohdalle.

Suorastaan valtaisalla 3,5″ näytöllä varustellussa soittimessa on vain kaksi fyysistä nappia (menu ja hold), kaiken muun operoinnin tapahtuessa näyttöä kosketellen. Ensi alkuun nappien ja namiskojen painelu näytöltä vaikuttaa helpolta ja äärimmäisen kätevältä, mutta virtuaalisen näppäimistön tullessa esiin päästäänkin vasta todellisen testauksen pariin.

kuva

Kummallista kyllä, myös virtuaalinäppis tunnistaa erikoisen korrektisti jopa nakkisormien painallukset, joskaan virheiltäkään ei tietenkään aivan kokonaan vältytä varsinkaan alkuvaiheessa.

kuva
Käyttäjän kirjoittamaan tekstiin voi zoomata, jolloin myös kursorin voi viedä tekstin kohdasta toiseen

Näpyttelyä ja sen onnistumista helpottaa näppäimistön tapa kertoa siitä, mitä näppäintä se kuvittelee käyttäjänsä tarkoittaneen painaa, ja pienen harjoittelun jälkeen voi todeta ettei touchilla kirjoittelu loppujen lopuksi niin hidasta olekaan kuin mitä ennakkoluuloisesti tuli ajateltua.

Vielä kun näpyttelyyn kouluttaa myös toisen kätensä, alkaa homma sujua kuin sakotus lappuliisalta.

Touchin näyttö kykenee parhaimmillaan 480×320 pikselin resoluutioon 163 ppi (pikseliä tuumalla) tarkkuudella, jolla hävitään kolmannen sukupolven nanolle yli 40 ppi verran. Tämä ei kuitenkaan menoa haittaa, sillä suurta näyttöä katsellessa kaikki vaikuttaa hyvin selvältä, kirkkaalta sekä tarkalta.

Laitteen herättäminen, suojaus ja päävalikko

kuva

iPod touchin lukitessa itsensä ennalta määritellyn luppoajan jälkeen tai painettaessa hold-nappia, saa soittimen heräteltyä painamalla menu-nappia ja avaamalla tämän jälken lukituksen yksinkertaisella sormiliikkeellä (vasemmalta oikealle). Tarvittaessa käyttäjä voi aktivoida myös nelinumeroisella koodilla toimivan tunnusluvun, jota ilman touchia ei pääse käyttämään.

kuva

Soittimen päävalikossa ikonit on koottu kahteen osaan, Safarin, YouTuben, Kalenterin, Yhteystietojen, Kellon, Laskimen ja Asetuksien lojuessa näytön ylälaidalla, ja Musiikin, Videoiden, Valokuvien sekä iTunesin (Store) killuessa näytön alalaidalla. Kukin näistä on käynnistettävissä yhdellä sormikosketuksella, ja takaisin päävalikkoon voi aina palata menu-nappia painaen.

Erilaiset kosketustekniikat

Ohjelmissa navigointi ja erilaisten nappien sekä on/off -kytkimien ynnä muiden käsittely tapahtuu sataprosenttisesti kosketellen. Web-sivujen ja pitkien listojen kuten musiikkipuolen artisti/albumi-listauksen tai vaikkapa yhteystietojen (osoitekirjan) skrollailu taas onnistuu hutaisemalla koko lista sormen avulla vauhtiin. Tuota pikaa tällä hutaisutekniikalla käyntiin laitetun skrollauksen vauhti hidastuu ja pysähtyy, ja sen voi myös itse pysäyttää aiemmin mikäli tuntuu siltä että ollaan skrollailemassa jo etsityn kohdan ohi.

Listojen selailu hutaisutekniikalla on varsin nopea tapa päästä haluttuun kohtaan listalla, mutta käytettävissä on myös näytön oikeasta laidasta löytyvä pystysuuntainen listaus aakkosten kirjaimista, joita näpäytellen päästään luonnollisesti kyseisellä kirjaimella alkavien kohteiden pariin.

Kuvia selatessa niitä voidaan zoomailla kahden sormen pinch-tekniikkaa käyttäen, saman tekniikan toimiessa myös Safarissa. Molemmat tukevat myös tuplaklikkauksella (ts. tuplatäppäyksellä) toimivaa “älykästä” zoomausta, jossa zoomaus tapahtuu kerralla tiettyyn kohtaan kuvaa tai web-sivua.

Toisin sanoen esimerkiksi Safarissa jonkin web-sivun tekstikappaleen tuplaklikkaaminen kohdistaa zoomauksen juuri sopivasti kyseisen kappalen kohdalle niin, että tekstistä saa hyvin selvää eikä se jatku näytön ulkopuolella. Ilmeisesti kohdistus näissä tapauksissa tapahtuu ainakin osittain HTML-koodin div- ja td -tagien (taulukoiden sisällä) mukaisesti, which is nice.

Musiikki

Musiikin selailu on helppoa ja loogista iPod touchissa – mitä muuta sitä toisaalta iPodilta voisi vaatiakaan. Artistien aikaansaannoksia voi selailla soittolistojen, artistien, albumeiden, kappaleiden, kokoelmien, lajien sekä säveltäjien mukaisesti, ja myös äänikirjat ja podcastit ovat selailtavissa omina listoinaan.

kuva

Perinteisempää listanäkymän mukaista selailua kiehtovampi tapa on muista uusista iPodeista sekä iTunesista ja Leopardin Finderistäkin tuttu Cover Flow, joka pääsee iPod touchissa paremmin oikeuksiinsa. Musiikkikirjaston selailu kansikuvien perusteella tuntuu aiempaa aidommalta kosketusnäytön kautta kuin hiiren tai klikkauspyörän kautta operoituna, vaikkei kahdessa jälkimmäisessäkään tavassa toisaalta mitään valitettavaa ole.

kuva

Cover Flow -näkymään päästään kun iPod touch käännetään musiikkitilassa ollessaan kallelleen, ja sopivan levyn löydyttyä sen biisivalikoima saadaan näkyviin yhdellä kosketuksella. Käännettäessä soitin takaisin “oikein päin”, päästään sekoitus- ja toistovipuja venkslaamaan koskettamalla levyn kantta soittonäkymässä — tuolloin myös biisin sisällä voidaan liikkua esille tulleen etenemisjanan pallukkaa kosketellen.

kuva
kuva

Perinteiset play/pause/rewind/forward -nappulat löytyvät perusnäkymässä näytön alalaidasta, ja niin musiikkikirjastoon kuin soimassa olevan levyn biisilistaukseenkin palaaminen onnistuvat näytön yläreunojen nappien myötä. Biisien tähteytys tapahtuu juurikin soimassa olevan levyn biisilistausnäkymässä, ja tarvittaessa yksittäisen soittolistan tai esimerkiksi albumin voi soittaa sekoitettuna, ilman että soitto kuitenkaan levyä vaihdettaessa enää jatkuisi sekoitettuna.

kuva

Kolmannen sukupolven iPod nano -testin jälkeen iPod touchin äänenlaatu kiinnosti tietenkin erityisesti, ja 3G iPod nanoon verrattuna iPod touch pärjääkin vallan mainiosti. Bassopuolen saa toki rikottua touchillakin, mutta vasta kun taajuuskorjaimen tiettyjä esiasetuksia otetaan käyttöön.

Toisin kuin 3G nanossa, touchissa taajuuskorjaimen esiasetuksien välillä havaitaan selviä eroja (toisinsanoen taajuuskorjain toimii), ja viimeistään taajuuskorjaimen kytkeminen pois päältä vie huolet basson rikkoutumisesta unholaan, pitäen äänentoiston syvyyden kuitenkin riittävänä. Jostakin syystä iPod touchin äänentoisto saa jopa soittimen mukana toimitetut valkoiset nappikuulokkeet kuulostamaan kohtuullisen järkeviltä (nappikuulokkeiksi) allekirjoittaneen korvissa.

Musiikkikirjaston kansitaide näyttää suurella näytöllä erittäin hyvältä, eikä läpinäkyvyys- ja peilipintaefekteissä ole moittimisen sijaa. Musiikintoisto-ominaisuuksiltaan ja kansikuvien huomioimisasteeltaan iPod touch onkin kerta kaikkiaan paras iPod-nimeä kantava soitin toistaiseksi. Viimeistään tässä vaiheessa sitä toivoisikin, että koko musiikkikirjasto olisi varusteltu kansitaidekuvin.

Valokuvat ja video

Valokuvien selailuun iPod touch soveltuu ehdottoman hienosti, sillä kuvia voi katsoa niin pysty- kuin vaakatasossakin ja niiden selailu sormihutaisuin tuntuu Cover Flow:n tapaan hyvin luontevalta ja autenttiselta. Tiettyyn kohtaan kuvaa voi zoomata tuplaklikkaamalla tai kahden sormen pinch-efektiä käyttäen, ja slideshow:n saa polkaistua käyntiin helposti play-nappulaa painamalla, katkaisematta meneillään olevan musiikin toistoa.

kuva
Valokuvia voi katsoa sekä pysty- että vaakatasossa

Kun vaikkapa jonkin kuvan kulmaan on zoomattu ja käyttäjä haluaa siirtyä siitä suoraan seuraavaan kuvaan, seuraava kuva ikäänkuin raahataan nykyisen oikealta puolelta näytölle (näytön kokoisena). Slideshow:n siirtoefektit taas ovat osittain iPhotosta tuttuja ja aiempiin iPodeihin nähden näyttävämpiä, osittain suuren näytön ansiosta, eikä slideshow keskeydy vaikka iPod touchia kääntelisi pysty- ja vaaka-asennon välillä kesken show:n.

kuva
Videot katsotaan aina vaakatasossa

Videot katsotaan iPod touchin näytöltä aina soitin kyljelleen kaadettuna, ja kuten jo kertaalleen mainittu, uudella suuremmalla näytöllä videot näyttävät varsin maittavilta. Videotilassa kuvan reunat voidaan rajata hillitysti ulos tuplatäppäämällä näyttöä kun video pyörii, ja pois tuosta tilasta päästään samanlaisella tuplatäppäyksellä.

Erikseen hankittavilla lisäpiuhoilla touchista toistettavan videokuvan saa ulostettua myös komposiitti- tai komponenttivideota tukeviin laitteisiin (esim. TV tai videotykki).

Wi-Fi (WLAN) ja Safari

iPod touch tukee langattomia 802.11b/g -verkkoja (n-tukea ei siis ole), ja osaa Mac OS X:n AirPortin tapaan muistaa salasanoineen sellaiset verkot joihin sillä on jo kertaalleen liitytty (touchin voi myös pakottaa “unohtamaan” muistamiaan verkkoja). Viimeisenä tulikokeena käyttäjän kirjoitustaidon todelliseen tasoon liittyen voikin pitää sitä vaihetta, kun ollaan liittymässä WLAN-verkkoon jonka salasanana on monikymmenkirjaiminen, isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita sisältävä sekasikiö. Onneksi näitäkään ei tarvitse kuitenkaan kirjoitella useampaan kertaan per verkko.

kuva

Toimivaan langattomaan verkkoon liittyttäessä osa Internetin autuaasta sisällöstä tulee iPod touchin käytettäviin web-selaimen (Safari), YouTube-videoiden sekä iTunes Storen myötä (touchin päävalikossa yksinkertaisesti “iTunes”). Näistä Safari on web-selainkokemuksena aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi Nokian omat selaimet tai Operan mobiiliversiot, sillä suuren näytön tuoman tilaedun ohella Safari ei kaadu tai valita muistin loppumista kuten niin usein muiden selaimien kohdalla tapahtuu, ladattiinpa sitten pieniä, yksinkertaisia sivustoja tai komplekseja suurkokonaisuuksia.

kuva

Tietokoneella käytettävälle Safarille iPod touchin vastaava ei sentään pärjää renderöintinopeudessa tai esimerkiksi ikkunoiden vaihtamisen sulavuudessa samalla kun web-sivu tai -sivut ovat lataantumassa, mutta monen muun tapauksen se kuitenkin jättää kalpeaksi. Selailua voi harrastaa niin vaaka- kuin pystysuunnassakin, ja web-osoitteita/google-hakuja kirjoitettaessa sekä lomakkeiden kenttiä täytettäessä esiin tuleva näppäimistö tuntuu vaakatasossa pystytasoa luontevammalta.

Vaikkei näppäimistö kummassakaan muodossa ole täysikokoinen, ei sen käyttö selainsessioissa ole oleellisen haasteellista. Ääkkösetkin saa toimimaan kun painetaan esimerkiksi a- tai o-kirjainta pidempään pohjassa, ja numeroihin sekä erikoismerkkeihin päästään myös helposti käsiksi vaihtamalla näppäimistön näkymää itse näppäimistöstä löytyvää numero- tai erikoismerkistö-nappia painamalla.

kuva

Safariin voi tallentaa kirjanmerkkejä, ja se pistää muistiin osoitteet joita käyttäjä on aiemmin selaimeensa kirjoittanut. Useampien ikkunoiden tuki on sekin toteutettu järkevästi, sillä ikkunoiden välillä voidaan liikkua cover flow:n tapaisessa näkymässä, jossa turhat ikkunat ovat suljettavissa yhdellä painalluksella (per ikkuna).

Flash-tuen puutteen ohella ainoa oleellinen ongelma iPod touchin Safarissa on muutamien satunnaisten saittien kohdalla huomatut renderöintivirheet, jotka vaikuttivat olevan CSS-liitännäisiä. Muilta osin touch-Safari tuntuu varsin tervetulleelta vaihtoehdolta Symbian-alustalla pyöriviä selaimia käyttäneelle.

YouTube ja iTunes Store

kuva

Jottei videoiden nauttiminen iPod touchin näytöltä jäisi ainoastaan käyttäjän videoarkistojen varaan, on soittimeen ympätty oma ohjelmansa YouTube-videoiden katselua varten. Käyttöliittymältään hyvin simppeliksi rakennetulla ohjelmalla voi katsoa esimerkiksi tuoreimpia ja suosituimpia YouTube-entryjä, mutta sisäänrakennetulla hakutoiminnolla käyttäjä voi myös hakea videoita hakusanojen avulla, samaan tapaan kuin varsinaisella YouTube-sivustolla.

kuva

YouTube-videoista valtaosa näkyi iPod touchin kautta katsottuna passelisti ja ongelmitta, mutta joidenkin videoiden kohdalla ohjelma valitti ettei video ole toistettavissa. Sen tarkemmin on vaikea sanoa, oliko näissä tapauksissa kyseessä ongelma WLAN-yhteydessä vaiko esimerkiksi jollakin tapaa kieroutuneesti väärää formaattia edustava video (jonka toisaalta ei pitäisi olla kovin todennäköistä YouTuben kohdalla).

Taatusti oikeaa audioformaattia taas edustavat iTunes Storen biisit ja albumit, joita iPod touchin kautta voi ostaa. Soittimen YouTube-ohjelman tapaan helppokäyttöiseksi ja simppeliksi rakennettu iTunes-ohjelma tuo tarjolle sekä suosituimpia artisteja ja kappaleita, että antaa mahdollisuuden etsiä musiikkia hakusanojen avulla. Jokaisesta kappaleesta on saatavilla 30-sekuntinen sample kuten “oikeassakin” iTunes Storessa, ja käytettävän iTunes-tilin ohjelma haistelee tietokoneelta synkronointivaiheessa.

kuva

Jo samplekuuntelun perusteella iPod touchin store-osio vaikuttaa toimivalta, sillä kunnollisen WLAN-yhteyden yli ladattuna samplet tulivat hujauksessa ja toistuivat täysin ongelmitta. Varsinaista ostotapahtumaa ei kuitenkaan päästy kokeilemaan, testiajanjaksoa edeltäneen tuhlaajapoikaefektin ja sitä seuranneen luottorajaylityksen ansiosta.

Muut sälät

Kalenteri ja yhteystiedot (ts. osoitekirja) kuuluvat aiempien iPodien tapaan vakiokalustoon, molempien pysyessä jotakuinkin samanlaisena käytettävyydeltään kuin muissakin iPodeissa. Jo aiemmalla iPod touchin ohjelmistoversiolla yhteystietoihin voitiin lisätä kontakteja suoraan touchin näytöltä, mutta tuoreen 1.1.2 -version myötä myös kalenteriin voi nyt lisätä tapahtumia suoraan. Tämä oli toisaalta jo aiemmin mahdollista ns. jailbreakattujen iPod touchien kohdalla, mutta nyt ominaisuus on käytettävissä myös “virallisesti”.

kuva
Suomennokset eivät ihan aina vakuuttaneet (kts Starts-kohdan päivämäärän formaatti)…

Viimeisinä tarjolla ovat laskin sekä kello, jonka alta löytyvät niin maailmankello, muistutustoiminto, sekuntikello kuin ajastinkin. Sekä muistutustoiminnon että ajastimenkin kohdalla on määriteltävissä ääni, jonka iPod touch päästää (myös kuulokkeiden ulkopuolisesti) kun muistutushetki on saavutettu tai ajastimen aika on kulunut loppuun. Ajastin toimii myös uniajastimena, jolla iPodin voi laittaa automaattisesti unille tietyn ajan kuluessa.

Akkukesto

iPod touchin lataaminen täyteen varaukseen kestää noin kolme tuntia, ja pikalataus (~80% varaus) onnistuu noin 1,5 tunnissa. Akkukestoa kokeiltiin kahdessa musiikillisessa sessiossa, joissa molemmissa soittimen akku oli ennen testiä ladattu 100% varaukselle:

 • Sessio 1: Musiikkia soitettiin loputtomalla repeatilla. WLAN pidettiin koko ajan päällä, sisältäen muutaman minuutin verran kevyttä surfailua, sekä saman verran kuvien selailua.
 • Sessio 2: Musiikkia soitettiin loputtomalla repeatilla. WLAN pidettiin pois päältä noin kymmenen minuutin jaksoa lukuunottamatta, jolloin käytiin sekä YouTubessa kurkkaamassa pari videota, että iTunes Storessa selailemassa artistitarjontaa.

Ensimmäisessä sessiossa päästiin hieman yli 12 tunnin suoritukseen, joka tuntui aluksi pettymykseltä Applen 22 tunnin arvioon nähden. Toisessa sessiossa päästiin kuitenkin muutamia minuutteja vajaaseen 22 tuntiin, ja näiden kahden testin perusteella selvä syypää ensimmäisen session pikaiseen akun kulumiseen oli tottakai jatkuvasti päällä pidetty WLAN. Tämä siitäkin huolimatta, ettei WLANin kautta käyty toteuttamassa kuin muutaman minuutin surfailu — WLAN onkin siis syytä pitää pois päältä mikäli sitä ei oikeasti tarvitse.

Videopuolen akkukulutusta taas testattiin maltillisemmin, asettamalla lähes täyteen varaukseen ladattu iPod touch näyttämään muutamaa usean kymmenen minuutin pituista pätkää. WLAN pidettiin koko testin aikana pois päältä. Kun videoita oli paahdettu hieman päälle kolme tuntia, akkua oli pienen indikaattori-ikonin mukaan jäljellä vielä noin neljäsosa.

Osista puheenollen, iPod touch ilmoittaa erillisellä varoitusdialogilla kun akkua on jäljellä enää 20% tai vähemmän, sekä uudelleen myös silloin kun mehua riittää enää 10% edestä.

Yhteenveto

kuva

iPod touchista on löydettävissä niin hyviä kuin huonojakin puolia, mutta huonot puolet jäävät selväksi kakkoseksi verrattuna hyvien ja käytännöllisten ominaisuuksien arsenaaliin ja niiden vahvistamaan positiiviseen käyttökokemukseen. Kyllähän se näyttö kieltämättä kerää rasvaisia sormenjälkiä (mukana toimitetaan puhdistusliina), eikä iPod touchia voi käyttää sokkona lähellekään niin kätevästi kuin klikkauspyörällä varusteltuja iPodeja, puhumattakaan pieneltä tuntuvasta maksimilevytilasta (16 Gt), mutta kuitenkin.

kuva

Kokonaisuus on kaiken kaikkiaan vakuuttava ja toimiva, kosketustekniikka, suuri ja laadukas näyttö sekä luultua paremmin toimiva virtuaalinäppäimistö mukaanlukien. Sekä valokuva- että musiikkipuoli ovat tähänastisista iPodeista parhaiten toteutettu, kansitaiteen saadessa sille kuuluvan tilan ja Cover Flow:n tuntuessa luontevimmalta koskaan.

Vaikka kolmansien osapuolien ohjelmien tuloa iPod touchissa käytettäväksi saadaankin odottaa vielä ensi vuoteen (ilman jailbreakaamista), on kyseessä jo nyt viiden pisteen vehje.

Keskustele tästä artikkelista…


pojotApple iPod touch

 • Apple
 • 309 eur (8 Gt), 409 eur (16 Gt)

Vaatimukset (Mac)

 • USB 2.0 -portti
 • Mac OS X v10.4.10 tai uudempi
 • iTunes 7.4 tai uudempi
 • Nettiyhteys
 • iTunes Store -tili joitakin ominaisuuksia varten (esim biisien ostaminen jne)

Vaatimukset (PC)

 • USB 2.0 -portti
 • Windows Vista tai Windows XP Pro/Home SP2 tai uudempi
 • iTunes 7.4 tai uudempi
 • Nettiyhteys
 • iTunes Store -tili joitakin ominaisuuksia varten (esim biisien ostaminen jne)

Kommentit

Ei vastauksia kirjoitukseen “iPod touch: kosketelkaa toisianne”

 1. jooseppi on joulukuu 2, 2008 21:32

  Nää on tosi hyvii nää tekstit on ollut paljon apua.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom