Top

Colin McRae Rally Mac – peliohjaimella paras

maanantai 14. tammikuu 08 - Niko Antin - Jätä kommentti

kuva

Nyt jo edesmenneen rallikuskin mukaan nimetyn Colin McRae Rally -pelin Mac-version todellinen lanseeraus tapahtui lopulta vasta marraskuussa 2007, joidenkin tietojen mukaan noin pari vuotta originaaliaikataulustaan myöhässä.

Ottaen huomioon pelin laajuuden sekä sen erinäisten versioiden valtaisan suosion muilla platformeilla Colin McRae Rally Macia voi viivästyksestäkin huolimatta kuitenkin kutsua suurimmaksi Mac-autopeliksi kautta aikojen.

Peliin kuuluu yli 300 kaahailupätkää, joita voi ajella läpi valitsemalla auton yli 30 auton valikoimasta. Osa autoista ja erikoiskokeista ei tosin ole aivan ensi alkuun käytettävissä, vaan niiden lukitukset aukeavat sitä mukaa kuinka pelaajan ura etenee.

kuva

kuva

Ennen pitkää tarjolla on kuitenkin niin nykyaikaisia nelivetoisia ja ei-nelivetoisia autoja, kuin klassisia oldschool-autojakin, joten autovalikoiman puutteesta Colin McRae Rallyä ei voi syyttää. Vaihteiston saa valita automaattisen, puoliautomaattisen sekä manuaalisen väliltä.

kuva

kuva

Challenget, MM-sarja ja ura

Pikapeleistä pitävälle Colin McRae tarjoaa Challengeja, joista löytyvissä aika-ajoissa ajetaan kerralla joko kokonainen ralli tai yksittäinen erikoiskoe. Erikoiskokeita per kokonainen osakilpailu on kahdeksan kappaletta, ja käytäessä läpi mestaruussarjaa tai uraa voi osakilpailujen alussa testata auton säätöjä ns. Shakedown-ajossa. Muutaman osakilpailun päätteeksi taas tarjotaan kaksintaistelumalliin toteutettu Superspecial -osuus.

kuva

Mestaruussarjaa tahkotessa auton vaurioita pääsee korjaamaan ja sen säätöjä (rengasvalintoja, jousitusta, vaihdelaatikkoa yms) räpläämään kahden erikoiskokeen välein, mutta kuten oikeassakin MM-sarjassa, korjauksiin ja säätöihin myönnetty aika on rajallinen.

kuva

Sallitun säätöajan ylityksestä sakotetaan aikasakoilla, eikä ylityksiäkään voi (eikä kannata) tehdä kuin rajatusti, joten seuraavalle erikoiskokeelle voi siis hyvinkin päätyä osittain rikkinäisellä autolla mikäli edelliset menivät kovinkin railakkaiden seinäkosketusten säestämänä.

kuva

MM-sarjan sijasta ehdottomasti syväluotaavin tapa toteuttaa sisäistä rallikuskin paloa on kuitenkin aloittaa kokonaan oma ura, jolloin sekä omat ajotaidot että autonsäätötaidot pääsevät parhaiten koetukselle. Uran aikana pelaaja käy läpi lukuisia eri rallitapahtumia kokonaisten rallisarjojen ja yksittäisten rallien muodossa, sekä osallistuu auton osien ja ominaisuuksien kehittämiseen testailun merkeissä.

kuva

Uran vaikeusaste valitaan normaalin ja vaikean väliltä silloin kun uraa ollaan ensimmäistä kertaa luomassa, ja mahdolliset uran aikana saavutetut palkinnot kertyvät erilliseen palkintohuoneeseen. Kuten MM-rallissakin kahden erikoiskokeen välein, myös uramoodissa autoa pääsee säätämään ja korjaamaan tietyissä vaiheissa.

Testisessiot

Tarkempaa testailua ja jatkopelejä ajatellen uusia mahdollisuuksia tuovia testisessioita taas järjestetään osakilpailujen välillä. Näitä testejä on tarjolla useampaa eri sorttia, mukaanlukien esimerkiksi moottori-, vaihdelaatikko- ja jarrutestit.

kuva
Vaihdelaatikkotesti meneillään

Testit suoritetaan autokohtaisesti, joten pelaajan suoritettua vaikkapa jarrutesti VW Pololla, ei kyseisen testin hedelmiä voi kuitenkaan käyttää muiden autojen kohdalla ennen kuin sama testi on tehty myös niiden ratin takaa.

Moninpelivaihtoehdot

kuva
Nelinpeli lokaalisti (ei siis missään verkossa)

Moninpelinä Colin McRae Rallyä voi tahkota niin lokaalisti ruutu kahteen tai jopa neljään osaan jaettuna kuin lähiverkko- ja nettipeleissäkin. Nettipelejä varten tulee lisäksi asentaa jo vuosien ajan Mac-verkkopelaajien apuna toiminut GameRanger, kun lähiverkkopelejä taas voi luoda ja niihin voi yhdistää suoraan Colin McRae Rally Macista.

Kahteen, kolmeen tai neljään osaan jaetulla näytöllä pelaaminen voi tuntua yhden näppäimistön kanssa hieman ahtaalta, joten jos varastojen syövereistä sattuu löytymään toinen näppäimistö, on sillä mojova positiivinen vaikutus pelin sujuvuuteen.

kuva

GameRangerin kautta käynnistettävät, Internetissä pelattavat moninpelit tuovat toisaalta enemmän testosteroneja ja hehkeyttä peliin kuin esimerkiksi kaksintaistelu lokaalisti, sillä moninpeleissä ajoihin voi osallistua jo kahdeksan pelaajaa.

Niin lokaali- kuin verkkomoninpeleissäkin pelikavereiden autot näkyvät pelin aikana ns. ghost careina eli kummitusautoina samalla pelikentällä missä itsekin kaahaillaan. Yksinpelissä ghost carina taas näkyy kyseisen EK:n parhaimman tuloksen takoneen tahon auto.

kuva
Verkkopeleissä pelitilanteista (kuten törmäyksistä) tiedotetaan kaikille pelaajille

Ghost carit eivät vaikuta itse pelin kulkuun muuten kuin henkeä kohottaen, sillä mistään varsinaisesta useamman auton samanaikaisesta rallista ei kuitenkaan ole kyse. Vastustajat eivät siis voi töytäistä pelaajan autoa pusikkoon, vaan tämä kuten kaikki muutkin epäonnistumiset jäävät täysin pelaajan itsensä vastuulle.

kuva

kuva

Ensituntumalta muutamia GameRangerin kautta käytyjä pelejä katsastellen on todettava, että vastusta sieltä löytyy, kokeneemmallekin kuskille. Allekirjoittaneella ei tosin korttia järkisyistä toistaiseksi ole ollutkaan :).

Ajotuntuma

Lukuisia Playstationille ja Windowsillekin julkaistuja auto/rallipelejä hakanneena on todettava, että näppäimistöltä operoituna Colin McRae Rally Macin ajotuntuma vaatii tavallista enemmän totuttelua.

kuva
Jos puskaan haluat mennä nyt.. nämä piipahdukset vähenevät radikaalisti otettaessa peliohjain käyttöön

Huolimatta auton ohjaukseen tehtävistä säädöistä, autovalinnoista sekä ratavalinnoista, tuntuvat autot yliohjautuvan näppäimistöltä ohjattuina. Jos tunteen voi vielä tarkemmin ja yliampuvasti sanoiksi pukea, vaikuttaa siltä että autojen eturenkaat voivat olla ikäänkuin mustavalkoisesti vain kahdessa asennossa; suorana tai käännettynä. Näin ei todellisuudessa aivan kuitenkaan ole, mutta sellainen tuntuma jää päälle ennen kuin peliin tarpeeksi tottuu.

kuva
Myös tällaiset tapahtumat vähenevät huomattavasti peliohjaimen myötä..

Tottumisen jälkeenkin seikka pääsee ajoittain nostamaan ärsytyspisteitä, sillä pidemmälle mentäessä alkaa vaikuttaa myös siltä, että ongelma on suurimpana esillä kun kameran kuvakulmana on auton ulkopuolelta kuvattu kuvakulma (chase). Siirryttäessä auton sisältä kuvattaviin kuvakulmiin ei ongelma enää vaikuta niin suurelta, mutta toisaalta voikin miettiä, pitäisikö auton oikeasti käyttäytyä eri tavalla eri kuvakulmista kuvattuna. Ei pitäisi.

kuva

kuva
Colin McRae Rally Mac tunnisti Logitechin RumblePad 2:n ilman erillisiä ajureita

Vaan eipä hätiä mitiä, sillä hommaan saatiin kuitenkin radikaali parannus ottamalla erillinen peliohjain avuksi. Logitechin RumblePad 2:n analogisten vipujen myötä ohjaukseen saatiin erittäin selvästi tehokkaampi ja tarkempi ote, jonka myötä myös EK-kohtaisissa tuloksissa päästiin jopa 10-30 sekuntia tehokkaampiin lopputuloksiin. Valehtelematta pelifiilis nousi peliohjaimen myötä sen verran korkealle, ettei koneen ääreltä poistuminen ollutkaan enää niin helppoa.

Peliohjain onkin siis äärimmäisen suotava lisävaruste Colin McRae Rally Macin kaveriksi, kuten Feral Interactivekin pelin teknisissä vaatimuksissa suosittelee.

Grafiikka & ääni

Grafiikkansa osalta Colin McRae Rally Mac vaatii vähintään 64 MB muistilla varustellun näytönohjaimen, joten esimerkiksi MacBookilla peliä ei voi kuvitellakaan pelaavansa. Grafiikan laatu on niin parhainta kuin hieman huonompiakin tasoja käytettäessä melkeinpä aina passelilla tasolla, lukuunottamatta harvoissa tilanteissa vilahtavia tyhjiä polygoneja.

kuva

kuva

Testikoneena toimineessa 1,83 GHz iMacissa (core duo) grafiikka alkoi jonkin verran pätkiä kun käytettiin suurinta resoluutiota (1440×900) parhaalla laadulla. Resoluutiota pienentämällä 1152×720 tai 1024×640 tasolle ja graafisten yksityiskohtien maltillisella karsimisella päästiin kuitenkin täysin passeleihin, nykimättömiin tuloksiinm FSAA:n kera. Ulkoisella näytöllä peliä ei syystä tai toisesta saatu toimimaan järkevästi, vaan käytännössä kaikki tekstuurit menivät tätä kokeiltaessa sekaisin.

kuva

kuva

Taustagrafiikkaan ei luonnollisesti ole panostettu aivan kamalasti, mutta itse autot taas näyttävät mieluisan pikkutarkoilta kunnollisella näytöllä eikä esimerkiksi pöllyävästä sorasta tai kosteasta rankkasateesta ole visuaalisessa mielessä valitettavaa. Puskat, puut ynnä muut radanvarsihärpäkkeet ovat perinteistä rallipelityyliä, eli lähemmin tarkasteltuna niiden muodot eivät ole niin kovin luonnollisia. Menoa se ei kuitenkaan haittaa.

kuva

kuva

Äänimaailma taas on englanninkielisen kartanlukijan, yleisön juhlintaäänien, sadeäänien ynnä muiden puolesta suhteellisen onnistunut, mutta moottorin ääni kaipaa osakseen enemmän autenttisuutta. Lisäksi melkeinpä joka toisen erikoiskokeen aikana ääni puuroutui jossakin vaiheessa ajoa 0,5-1,0 sekunniksi, joissakin tapauksissa useammankin kerran per EK. Sama efekti oli havaittavissa jo pelin demoversion kohdalla, joten toivotaan että tähän tulee korjaus jossakin tulevista versiopäivityksistä.

Yhteenveto

Paras Mac-autopeli se vain on. Ainakin toistaiseksi. Näppäimistöltä hakattuna hieman kuivakka tuon yliohjautuvuusongelman vuoksi, mutta peliohjaimen kanssa lähes täydellinen, oikeasti taitoja vaativa, monipuolinen rallipeli niin yksin- kuin moninpeliäkin ajatellen. Vaikka ne Suomen rallin EK:iden nimet nyt ovatkin kirjoitettu miten sattuu.

Toivokaamme että äänen puuroutuminen korjataan jossakin tulevassa 1.0.x -päivitykesssä.

Keskustele tästä artikkelista…


pojotColin McRae Rally Mac

Vaatimukset

 • Mac OS X v10.4 tai uudempi
 • 1,6 GHz prosessori
 • 512 MB RAM
 • 64 MB muistilla varusteltu näytönohjain (ei tue GMA-ohjaimia)
 • 4 GB vapaata levytilaa
 • DVD-asema
 • Näppäimistö

Suositukset

 • Mac OS X v10.4.8 tai uudempi
 • 2 GHz prosessori
 • 1 GB RAM
 • 128 MB muistilla varusteltu näytönohjain (ei tue GMA-ohjaimia)
 • 4 GB vapaata levytilaa
 • DVD-asema
 • Peliohjain (gamepad)

Testin mahdollisti…

Kommentit

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom