Top

MacBook koki muodonmuutoksen

perjantai 7. marraskuu 08 - Niko Antin - Jätä kommentti

Apple julkaisi hiljattain uudet MacBook-mallinsa. Aivan koko mallisto ei mennyt uusiksi, sillä vanhoilla kuorilla MacBook-mallistoon jäi vielä 17 tuuman MacBook Pro sekä halpamalliksi tarkoitettu valkoinen muovikuorinen MacBook. Valkoinen MacBook pysynee valikoimassa, kunnes uusien kuorten valmistuskustannukset laskevat. Valkoinen kone kilpailee alle tuhannen euron kannettavien sarjassa, joiksi alumiinikuorisista ei vielä ole. Macmaa testasi MacBookin uuden, alumiinikuorisen 2.0 Ghz:n perusmallin.

Kuoren yhtenäisyys on ympäristöteko

Akun vaihtaminen on kerrankin tehty helpoksi

Kovalevyn vaihtaminen on kerrankin tehty helpoksi

MacBook-koneiden uudet kuoret on valmistettu yhdestä alumiinin palasta. Unibodyksi ristityllä rakenteella Apple on ottanut harppauksen lähemmäksi kestävämpää kuorirakennetta, ja edelle muita kannettavien valmistajia. Materiaalimuutokset uusissa koneissa ovat myös osa ympäristöohjelmaa, jolla Apple kiillottaa yrityskuvaansa. Aiemmin Applea arvosteli voimakkain ottein muun muassa Greenpeace. Apple näyttää kääntäneen arvostelunsa esimerkiksi muille, ja tästä ympäristöjärjestöt lienevät innoissaan.

Aivan saumaton uusi kuori ei luonnollisestikaan ole. Pohjasta löytyvät ruuvit, jotka pitävät alakannen paikoillaan ja näyttö on tietenkin saranoiden varassa. Alta löytyy myös erillinen pikalukolla kiinni oleva kansi, jonka alta paljastuvat akku ja kovalevy. Levyn vaihtaminen on hoidettu käyttäjän kannalta parhaalla mahdollisella tavalla: sen voi vaihtaa isompaan ilman, että kone pitää purkaa pieniin osiin. Varovainen irrotettavan kannen kanssa on kuitenkin oltava. Kansi on todella ohut ja pienikin huolimattomuus asennuskiireessä saattaa kostautua kannen vääntymisenä.

Alumiininen rakenne tuo koneeseen laadun tuntua, jota ei monesta muovirimpulakannettavasta löydy. Koko koneen viimeistely on varsin huoliteltu. Koneen tuntuma on monin verroin parempi kuin esimerkiksi aikaisemmissa MacBook Pro -kannettavissa, jotka koottiin useasta eri osasta.

Näppituntumalla

Kosketuslevyssä toimivat multi-touch-liikkeet

Kosketuslevyssä toimivat multi-touch-liikkeet

Vaikka MacBookien kuori on uusi, ei koneen käyttömukavuus ole merkittävästi muuttunut aiemmista malleista. Näppäimistö on miellyttävä ja samaa sarjaa kuin aikaisemmissa malleissa. Uutta koneessa on lasinen ohjauslevy, joka on nyt yksi iso näppäin. Ensikosketus ohjauslevyyn tuntuu miellyttävältä. Napin puute on aluksi hieman outo kokemus, mutta kun oivaltaa, että vanhoista käyttötavoista ei tarvitse luopua, niin ohjaus toimii vanhaan malliin. Itse olen tottunut käyttämään ohjauslevyä peukalo-etusormi-otteella etusormen ohjatessa ja peukalon painaessa nappulaa. Oma vanha tyyli toimii myös uudessa ohjauslevyssä. Fyysisen napin puutteeseen tottuu noin tunnin käytön jälkeen.

Uusi ohjauslevy tukee myös monisormitoimintoja, jotka esiteltiin aiemmin MacBook Airin yhteydessä. Nyt toimintoja on viety askel pidemmälle aina neljän sormen käyttöön asti. Sormien taivuttelu ohjauslevyllä on jäänyt ainakin allekirjoittaneella vähemmälle. Hyödyllisin toiminto, joka on ollut mukana jo kolmen vuoden takaisesta iBook-mallistosta lähtien, on kahden sormen kätevä vieritystoiminto. Toinen hyödyllinen sormitoiminto on kuvan pienennys ja suurennus, kuten iPhonessa. Kuvan kääntelyt ja pyörittelyt sormilla ovat jääneet taas vähemmälle. Neljällä sormella voi ohjauslevyllä vaihtaa ohjelmien välillä, mutta ainakaann omilla sormilla toimintoon ei saanut hyvää tuntumaa.

Mitä ei ole, sitä ei tarvitse

Kaikki liittimet ovat samalla reunalla

Kaikki liittimet ovat samalla reunalla

Applen suunnitteluun on aina kuulunut ideologia, jossa kaikki tarpeeton jätetään pois. Välillä logiikka kuitenkin ontuu pahasti. Applen päätös poistaa Firewire-liitäntä MacBookeista herätti paljon keskustelua koneiden julkaisun aikaan – ja syystä. Miksi halvemmassa valkoisessa MacBook-mallissa on paremmat liittimet kuin uudessa ja kalliimmassa? Tähän Apple ei vastauksia juuri anna. Firewiren pois jättäminen on kuitenkin selkeästi osa hiljaista luovuttamista taistelussa USB:tä vastaan, ainakin kuluttajakoneissa. Suurin osa MacBook-käyttäjäkunnasta kun ei tule tarvitsemaan Firewire-liitintä koneen koko elinkaaren aikana, mutta USB on välttämättömyys. Ammattilaisten Pro-koneissa Firewire tullaan näkemään vielä pitkään.

MacBookin kaikki liittimet on sijoitettu yhdelle puolelle siistiin riviin. USB-liittimiä on kaksi kappaletta, mikä on tämän päivän lisälaitetarjontaa ajatellen alimitoitettu määrä. USB-keskitin on siis tuiki tarpeellinen lisähankinta. Uusi liitin on Mini DisplayPort ulkoisille näytöille. Liittimestä saa adaptereiden avulla ulos niin digitaalista kuin analogista signaalia. Mini DisplayPort tarjoaa myös optisen äänen, jota hyödynnetään Applen uudessa 24″ Cinema Displayssä.

Kiiltäen komeaksi

Glossy-näyttö toimii parhaimmin hämärässä

Glossy-näyttö toimii parhaimmin hämärässä

Kuoren lisäksi uuteen uskoon ovat menneet MacBook-malliston näytöt. Ne on päivitetty LED-taustavalaistuiksi, mikä merkitsee entistä parempaa väritoistoa. Näyttö on koneen käynnistyessä myös heti oikeassa kirkkaudessa. Koreamman ulkonäön lisäksi LED-tekniikan etuna on myös pienempi virrankulutus.

Halvimmassa alumiini-MacBookissa itse paneeli ei ole mitenkään päätä huimaava, katselukulmat kun eivät ole parhaasta mahdollisesta päästä. Applen kannettavien näytöt ovat vuosien aikana kärsineet kautta linjan heikoista katselukulmista ja näyttää siltä, ettei ongelmasta olla vieläkään pääsemässä eroon. Pään kääntely ruudun ympärillä paljastaa, että ruutu himmenee jo vähän sivulle siirryttäessä tai katsomalla näyttöä hieman yläkulmasta. Katselukulman kapeus ei ole mitenkään tavaton, mutta sen verran huomattava, että se harmittaa.

LED-taustavalo tuo näyttöön roimasti enemmän kirkkautta, mikä on hyvä asia. Varsinkin kiiltävä lasi, jota näytössä käytetään, tarvitsee kirkkaan taustavalon selviytyäkseen kirkkaissa tiloissa. Henkilökohtaisesti en ole ikinä pitänyt glossy-näytöistä. Vaikka se antaakin illuusion paremmista väreistä ja kontrastista, ovat sen negatiiviset puolet suuremmat nimenomaan paljon hajavaloa sisältävissä tiloissa. Käyttö saattaa olla tuskallista monissa toimistotiloissa. Pimeässä ja hämärässä ongelmaa ei ole.

Suuri painoarvo

Reilun kahden kilo painollaan uusi MacBook ei ole niitä kevyimpiä koneita. Minikannettavien kilpailijaksi MacBookista ei ole. Sen sijaan kone sisältää teknisiä uudistuksia, joita on toivottu edellisten MacBook-mallien julkaisusta lähtien. Tärkein tekninen uudistus koneissa on näytönohjain.

Uusi NVIDIA Geforce 9400M antaa graafiseen suoritukseen moninkertaisesti enemmän potkua kuin aiempi Intelin integroitu grafiikkasuoritin. Näytönohjainmuisti on edelleen jaettu keskusmuistin kanssa, joten koneen vakiona tulevasta 2 gigatavun muistista kuluu 256 megatavua näytönohjaimelle. Jos koneessa käyttää raskaita sovelluksia, tulee lisämuistin hankinta pakollisena eteen. Maksimimäärä muistille on 4 gigatavua.

Laadukas paketti

Laadukas paketti peruskäyttöön, olkaa hyvä

Laadukas paketti peruskäyttöön, olkaa hyvä

Kokonaisuutena uusi alumiininen MacBook on tyylikäs ja laadukkaan oloinen kannettava. Halvimmasta päästä se ei kuitenkaan ole. Lähtöhinta uusille alumiinisille versioille on 1199 euroa. Isommalla kovalevyllä ja nopeammalla 2,4 Ghz prosessorilla varustettu malli maksaa 1499 euroa. Kalliimmassa mallissa on myös taustavalaistu näppäimistö.Valkoisen vanhanmallisen MacBookin saa vielä toistaiseksi alle tuhannen euron hintaan. Vanha malli poistunee mallistosta vuoden sisään, kun alumiinisten koneiden uusi valmistustekniikka saaavuttaa kustannustehokkuutensa.

MacBook sopii mainiosti yleiseen käyttöön ihmiselle, jolla ei ole merkittäviä tarpeita lisälaitteille. Koneen mukana tulevat kaikki samat ohjelmistot kuin mitä muidenkin mallien kanssa. Laajennusmahdollisuuksia ja Firewirea kaipaamaan jäävät joutuvat katselemaan vaihtoehtoa Pro-sarjasta.

Mauri Hiltunen

MacBook 13″ 2.0 GHz

Hyvää:

 • Vankka alumiinirakenne
 • Uusi ohjauslevy
 • Näytön LED-taustavalo

Huonoa:

 • Kiiltävä glossy-näyttö
 • Ei Firewirea
 • Vain kaksi USB-porttia
 • Valaistu näppäimistö vain kalliimmassa mallissa

Kommentit

3 vastausta kirjoitukseen “MacBook koki muodonmuutoksen”

 1. Uudet MacBookit estävät kopiosuojattujen elokuvien katselun vanhoissa näytöissä : Macmaa on marraskuu 20, 2008 14:13

  […] MacBook koki muodonmuutoksen […]

 2. MacBookeilla voi taas katsoa drm-videoita ulkoisilla näytöillä : Macmaa on marraskuu 27, 2008 11:26

  […] MacBook koki muodonmuutoksen […]

 3. Uusissa MacBookeissa näyttöongelmia pelattaessa ja surffattaessa : Macmaa on marraskuu 27, 2008 14:12

  […] MacBook koki muodonmuutoksen […]

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom