Top

iPhone ja Islet apuna diabeetikon omahoidossa

lauantai 20. joulukuu 08 - Niko Antin - Jätä kommentti

kuva

Tautisen kotimaamme yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista on diabetes, ja jokainen diabeetikko tietää kuinka inhaa verensokeriarvojen kirjoittaminen vanhalla tyylillä vihkoon on.

Suuri osa nykypäivän verensokerimittareista tukee datan pulauttamista tietokoneelle USB-piuhaa pitkin, mutta koska toistaiseksi saatavilla olevien Mac OS X -yhteensopivien purkuohjelmien taso on pääosin hyvin alhainen, tutustuu muihin vaihtoehtoihin suurella mielenkiinnolla.

iPhonelle on kehitetty jo useita diabeetikon verensokeriseurantaan tarkoitettuja ohjelmia, ja toistaiseksi järkevimmäksi näistä on osoittautunut Michael Connorsin 2,39 euron hintainen Islet. Muutkin ohjelmat käydään tottakai vielä pikaisesti läpi, mutta vasta myöhemmässä vaiheessa.

kuva

Sokeriarvoa syötettäessä pilkku tulee kehiin automaattisesti, joten arvon voi näppäillä suoraan virtuaaliselta numeronäppäimistöltä. Ohjelma merkitsee oletusarvoisesti mittausajankohdaksi sen hetken, jolloin sokeriarvo tallennetaan, mutta tarvittaessa ajankohtaa voi muokata niin tallennushetkellä kuin jälkeenpäinkin. Jälkeenpäin muokkaaminen tapahtuu ohjelman review/edit -osiossa, joka listaa tapahtumat kronologisessa järjestyksessä.

kuva

Sokerien lisäksi ohjelmaan voi tallentaa tiedot myös insuliinipistoksista, nautituista hiilihydraattimääristä sekä harrastetusta liikunnasta, ja kaikki nämä tiedot näkyvät sokeriarvojen tapaan review/edit-osiossa.

Insuliinipistostenkin tallennus on tehty mukavan sutjakkaaksi, sillä käyttäjän tarvitsee vain antaa pistetty yksikkömäärä ja valita valmiilta listalta mitä insuliinia pistettiin. Listalta löytyvät Humalog, NovoLog/NovoRapid, Humulin, Lantus, Levemir ja Apidra.

kuva kuva

Jotta tallennetuista arvoista saisi enemmän irti, voi niitä tarkastella myös graafisena tilastona, jonka aikaskaalaksi voi valita tunnit, päivät, viikot tai kuukaudet. Graafista voi tallentaa kuvan iPhonen Camera Rolliin, sen näkymä on suhteellisen hyvin kustomoitavissa, ja näytettäviksi tuloksiksi voi valita vaikkapa vain sokeriarvot tai pelkät pistokset. Samanlainen suodatus toimii myös review/edit-osiossa.

kuva

Tallennettua dataa voi vieläpä lähettää eteenpäin sähköpostitse, joten mikäli oma lääkäri tai diabeteshoitaja on halukas ottamaan tietoa vastaan sähköisesti, toimii Islet kätevänä tiedonvälittäjänä. Toisaalta mikäli Isletin graafiset tilastot eivät miellytä silmää, voi tulokset aina lähettää itselleen sähköpostitse ja heivata vaikkapa Exceliin taiteellisemman graafin luomista varten.

Yhteenveto

Viikon verran Isletiä käyttäneenä on todettava, ettei yours truly ole koskaan aikaisemmin kirjannut ylös sokeriarvojaan saatika pistostietoja näin tiuhaan tahtiin. Itse Isletin ohella yhtenä suurena syynä aktivoituneeseen tilastointiin toimii tottakai se, että iPhone ja sen myötä myös Islet on jatkuvasti kuitenkin mukana, missä ikinä sokereitaan sitten mittaakaan tai itseään piikittelee.

P.S.: Varakopiointimahdollisuuskin Isletistä löytyy.

P.S. 2: Vaikka ohjelma antaakin tallentaa 20 mmol/l ylittäviä sokeriarvoja, ei graafin mmol/l -asteikko skaalaudu yli 20 mmol/l:n. Pitänee siis vaihteeksi parantaa hoitotasapainoa.. :).

Islet

pojot

Kommentit

5 vastausta kirjoitukseen “iPhone ja Islet apuna diabeetikon omahoidossa”

 1. Michael Connor on joulukuu 21, 2008 4:19

  Hello! I am the developer of this App, thank you for the review!

  Translating the App into different languages is on my to-do list. If anyone would be willing to help me with Finnish that would be great, just send me an email.

  Thanks again,

  -Michael

 2. Michael Connor on joulukuu 21, 2008 4:23

  Käännetyt kanssa google.com

  Hei! Olen kehittäjä tämän Sovellushaku, kiittää arvostelu!

  Kääntämiseen Sovellushaku eri kielille on minun to-do lista. Jos joku olisi valmis auttamaan minua suomea, että olisi hienoa, lähetä minulle sähköpostia.

  Kiitos jälleen,

  -Michael

 3. Michael Connor on joulukuu 21, 2008 4:24

  PS. My email is support@iabetics.com

 4. Ilkka Koski on joulukuu 21, 2008 14:45

  Kappas, otanpa yhteyksiä Michaeliin.. :)

 5. Jarmo Järnfors on lokakuu 5, 2009 16:15

  Joko tuota päivitystä olisi?
  Kakkostyyppiä, tableteilla mennään ja toivottavasti nekin poistuu. Seurannan aktiivisuutta voisi autta hyvä sovellus iPhoneen.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom