Top

Targus Chill Mat – chillaa Macin kanssa

perjantai 29. toukokuu 09 - Niko Antin - Jätä kommentti

Pieniin kuoriin ahdetut kannettavat tietokoneet kehittävät tunnetusti runsaasti lämpöä. Tehotyöskentelyn jälkeen kannettava saattaa pahimmillaan käydä niin kuumaksi, ettei sen pitäminen jalkojen päällä ole enää mahdollista. Huhutaanpa jonkun saaneen joskus palovammojakin. Tähän markkinarakoon iskee Targus for Mac -malliston chillausalusta.

Targus Chill Mat on suorakaiteen muotoinen jäähdytysalusta, jonka sisällä on kaksi usb-liitännästä virtansa saavaa tuuletinta viilentämään käyttäjän tunteita. Muovireunaisen alustan alapuolella on rei’itetty kangas, yläpuolella kovamuovinen rei’itetty pinta. Alustan alapuolta ei ole muotoiltu erityisemmin jalkojen päällä pidettäväksi, koska Chill Matia on ajateltu käytettävän myös tasapintaisen pöydän päällä. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska verkkomainen kangaspinta antaa jonkin verran myöden, eikä alusta tunnu epämukavalta.

Viileänä kesäkuumallakin

Pienet muovinystyrät pitävät läppärin paikoillaan alustan päällä ja alapuolen kumireunukset taltuttavat itse alustan. Alustalle mahtuu Mac-malliston suurin 17-tuumainenkin kannettava, eikä se tunnu isolle 13-tuumaisellakaan käytettynä. Neutraalin harmaan värinsä ansiosta se istuu niin valkoisiin kuin alumiinisiinkin Maceihin. Chill Mat asettaa kannettavan miellyttävään käyttöasentoon, koska sen etureuna on ohuempi kuin takareuna. Näin kädetkin pysyvät hyvässä asennossa ja ranteet saavat ainakin jossain määrin tukea alustan reunasta.

chill_mat_paakuva

Kuumuuden estämisen lisäksi Chill Mat tarjoaa tukevan työskentelyalustan läppärille

Jäähdytysalustan sisäänrakennetut tuulettimet estävät, yhdessä koko kehikon kanssa, kannettavan kuumuuden siirtymisen jalkoihin. On kuitenkin vaikea sanoa, miten suurta osaa itse tuulettimet tässä näyttelevät. Ainakin niiden luoma ilmavirta tuntuu kuumana päivänä kuuman koneen kanssa miellyttävälle. Itse konetta tuulettimet eivät pysty viilentämään, mutta tarkoitushan onkin nimenomaan estää kuumuuden siirtyminen.

Tuulettimet pitävät hiljaiseen Mac-kannettavaan tottuneen mielestä aika kovaa huminaa, mutta jos toimistossa tai kotona on vähänkään enemmän meteliä, hukkuu humina melko hyvin taustahälyyn. Tarvittaessa tuulettimet saa pois päältä Chill Matin virtakytkimestä.

Yhteenveto

Propellien energiansaanti voi osoittautua monille kynnyskysymykseksi. Nyky-Maceissa kun on niukasti usb-liitäntöjä ja Chill Mat omii niistä heti yhden.

chill_mat_alta

Tuulettimet viilentävät mukavasti, mutta varastavat myös yhden kallisarvoisen usb-paikan

Pöydän päällä jäähdytysalusta tuntuu ylimääräiselle. Se nostaa läppärin liian korkealle ainakin omaan makuuni ja työskentelystä tulee oudon kurkottelevaa. Pöydän pintaa nyt ei muutenkaan tarvitse pahemmin suojella, vaikka Targus mainostaa alustaa myös tähän käyttöön.

Ne, joiden työpöytä on hankittu Venäjän keisarin talvipalatsista tai edustaa Billnäsin harvinaisempaa mallistoa, voinevat käyttää läppäriään jossain muualla. Parhaimmillaan alusta onkin sylissä, jossa se estää kuumuuden siirtymisen ja tarjoaa tukevan alustan työskentelyyn. Voi tosin miettiä, onko kuumuusongelma niin suuri, että sen haluaa ratkoa lähes 50 euron panostuksella.

Targus Chill Mat for Mac

pojot

 • Targus
 • Suositushinta 49 euroa
 • Mitat 38,46 x 28,41 x 4,53 cm
 • Paino 700 grammaa

Hyvää

 • Estää kuumuuden siirtymisen käyttäjän jalkoihin
 • Kannettavan saa sylissä miellyttävään käyttöasentoon
 • Sopii tyyliltään Maceihin

Huonoa

 • Nostaa pöydän päällä käytettynä kannettavan liian korkealle
 • Tuulettimet pitävät melko kovaa ääntä
 • Vie yhden usb-liitännän

Vaatimukset

 • Usb-liitäntä (1.1 tai 2.0)

Kommentit

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom