Top

Testissä iPad (Wi-Fi + 3G)

perjantai 28. toukokuu 10 - Niko Antin - Jätä kommentti

Musta raita kertoo iPadin kykenevän 3G-yhteyksiin

3G-ominaisuudella varustetun iPadin myynti alkoi Yhdysvalloissa huhtikuun viimeisenä päivänä ja kauppojen ulkopuolelle muodostui jälleen jonoja suuremmissa kaupungeissa. Euroopassa iPadien myynti on alkanut nyt muutamassa suuremmassa maassa, kuten Saksassa, Ranskassa ja Englannissa.

Ulkoisesti Wi-Fi- ja Wi-Fi + 3G -mallit ovat lähes identtisiä, eikä konepellin allakaan mullistavia muutoksia ole. Keskeiset erot ovat matkapuhelinverkon käytön mahdollistava 3G-piiri sekä paikannusta nopeuttava ja tarkentava A-GPS. Macmaa testasi iPadin 3G-version 32 gigaisen mallin.

3G-mallin erottaa Wi-Fi-mallista ulkoisesti vain kahdella tavalla. Sen vasemmassa reunassa on iPhonesta tuttu sim-kortin paikka, joka avataan mukana tulevalla paperiliittimen oloisella työkalulla. Toinen eroavuus on selkäpuolen yläreunassa oleva musta, muovinen raita, jonka alla on matkapuhelinyhteydet mahdollistava antenni. Wi-Fi-mallin selkämys on kokonaan harjattua alumiinia. Painoeroa laitteilla on 30 grammaa.

Sim-kortin luukku on tuttu iPhonesta

Käytännössä halvemman ja kalliimman mallin väliset erot ovat loppujen lopuksi pienet. Toisella voi surffata missä tahansa, toisella vain avoimien langattomien verkkojen alueella. Monet ovatkin pohtineet, onko extrahinnan maksaminen järkevää. Asiaa voi lähteä pohtimaan laitteen käyttötarkoituksesta.

Haluatko kotiin helppokäyttöisen surffilaudan, jolla voi hoitaa asiat sohvan tai sängyn pohjalta? Sitten ei kannata maksaa 3G-ominaisuudesta extraa, koska paikannuskin toimii halvemmassa Wi-Fi-mallissa erittäin hyvin. Oletko ajatellut pitää iPadia mukana työ- tai koulumatkoilla ja käyttää sitä muuhunkin kuin musiikista ja videoista nauttimiseen, esimerkiksi nettipuheluihin? Sitten panosta Wi-Fi + 3G -malliin, sillä avoimien langattomien verkkojen tarjonta on Suomessa sen verran vähäistä, että 3G-malli puolustaa vahvasti olemassaoloaan. 3G-malli ei ole puhelin, eikä sillä voi perinteisessä mielessä soittaa, mutta voip-puhelut ovat mahdollisia.

Miltä se tuntuu?

Viikon testijakson perusteella suomalaisen 3G-yhteyden nopeus tuntuu olevan riittävä iPadilla surffaamiseen, jotta lataaminen ei tunnu hidastavan muutoin nopean laitteen käyttöä. iPad Wi-Fi + 3G:ssä on sama 3G-piiri kuin iPhone 3GS:ssä, joten kokemus on lähellä sitä. Tosin iPad tuntuu renderöivän sivut jonkin verran nopeammin.

Suurimmat lehtitalot ovat kuitenkin varautuneet ainakin USA:n tukkoisiin mobiiliverkkoihin. Esimerkiksi Financial Timesin ja Wall Street Journalin iPad-ohjelmat osaavat ladata päivän lehden kokonaan muistiin, jolloin verkkoyhteyttä ei tarvita välttämättä lainkaan. Näin lehteä voi periaatteessa lukea vaikka junassa myös pelkällä Wi-Fi-mallilla. Myös erikoislehdet, kuten tällä hetkellä ehkä monipuolisimmin iPadin mahdollisuuksia hyödyntävä Wiredin julkaisu, lataavat kaiken sisällön muistiin.

Videoiden suoratoisto 3G:n yli riippuu osin palvelusta. Esimerkiksi Youtubea voi katsella, mutta iPadin oma sovellus heikentää automaattisesti videoiden laadun aivan liian huonoksi iPadin suurelle ruudulle.

Robin Hoodin traileri Youtube-sovelluksessa 3G:llä (yllä) ja wlanilla

Perinteinen surffaaminen, sähköpostien lukeminen ja muut onnistuvat tietenkin 3G:llä vaivattomasti. Mobiililaajakaista mahdollistaa myös pikaviestinohjelmien, kuten mainion iPadille sovitetun Beejive-ohjelman käytön tien päällä.

3G-iPadin A-GPS paikantaa sijainnin erittäin rivakasti ja tarkasti. Googlen karttasovellus toimii nopeasti 3G:n yli ja karttojen selailu suurella ruudulla on miellyttävää. Välttämätön GPS ei kuitenkaan ole, sillä Wi-Fi-mallikin osaa paikantaa melko tarkasti wlan-tiedon avulla.

Valmiilla micro-simillä tai omakätisesti

Alla Saunalahden tavallinen sim-kortti ja päällä amerikkalaisen AT&T:n micro-sim-kortti, jota pidin mallina, kun leikkasin simin oikean kokoiseksi

Testasin 3G-surffaamista Helsingissä, Hämeenlinnassa ja junassa matkan varrella, eikä kokemuksessa ollut valittamista. Liittymänä käytettiin Saunalahden Nopsa-mobiililaajakaistaa, jossa liittymän nopeus ja ladatun datan määrä on rajoittamaton.

iPadissa voi toki käyttää mitä tahansa liittymää, sillä sitä ei ole lukittu yhden operaattorin verkkoon kuten iPhonea. Tätä kirjoittaessani Sonera ja Elisa ovat ilmoittaneet tarjoavansa iPadin käyttämiä tavallista sim-korttia pienempiä micro-sim-kortteja asiakkailleen, mutta tavallisenkin sim-kortin voi huoletta leikata oikeaan kokoon. Näin laitteeseen voi laittaa vaikka Saunalahden kortin.

Akkukesto lähellä luvattua

3G-iPadissa on peräti neljä radiopiiriä, jotka tunnetusti syövät akkua. Jos 3G, GPS, Wi-Fi ja bluetooth ovat samanaikaisesti päällä, se tarkoittaa auttamatta akun kiivaampaa kulumista. Peruskäytössäni päällä olivat aina paikannuspalvelut, 3G ja Wi-Fi, eikä akun kuluminen ollut onneksi merkittävästi suurempaa kuin Wi-Fi-mallin kanssa.

Apple sanoo 3G-iPadin akun kestävän noin tunnin vähemmän kuin Wi-Fi-mallin ja viikon kokeilun perusteella näyttää sille, ettei arvio ole liikaa yläkanttiin. Jatkuvassa 3G-surffailussa totuus lienee jossain 8-9 tunnin paikkeilla.

Ne pienet erot

iPad-mallien mukana tulevissa ohjelmistoissa ei ole eroa. Samat perusohjelmat löytyvät molemmista, mutta 3G-mallin asetuksissa on eroa Wi-Fi-malliin. Keskeisiä ovat tietenkin mobiililaajakaistaan liittyvät carrier- ja cellular data –asetukset. Näiden takaa voi muun muassa asettaa apn-asetukset, simin pin-koodin ja roaming-asetukset.

Merkillinen pikkumuutos on akun latauksen prosentteina esittävän asetuksen siirtäminen yleisistä asetuksista (Wi-Fi) usage-kohdan alle (Wi-Fi + 3G). Etsin tätä kissojen ja koirien kanssa, kunnes se sattui silmiin. Samasta valikosta voi tarkistaa matkapuhelinverkon kautta siirretyn datan määrän, jos käytössä on liittymä, jossa datamäärää on rajoitettu.

Aiempaa käytettävämpi myös Suomessa

Apple on vihdoin lisännyt iPad-ohjelmat myös Suomen App Storeen. Ohjelmistokauppaan on lisätty navigointi, jolla iPhone- ja iPad-ohjelmat erottuvat helpommin. Myyntiin ovat tulleet aiemmin vain USA:n App Storesta löytyneet ohjelmat, kuten iWork-hyötyohjelmat sekä iBooks-kirjanlukuohjelma.

Suomen App Storesta on aiemminkin voinut hakuja käyttämällä ostaa tiettyjä iPad-ohjelmia, mutta Apple on rajoittanut muun muassa itse valmistamiensa ohjelmien, kuten Pagesin, Keynoten ja Numbersin, myynnin USA:han.

Ohjelmien ostaminen onnistuu nyt myös suoraan iPadista suomalaisilla iTunes-tunnuksilla. Aiemmin ostamiseen tarvittiin amerikkalainen tunnus.

Yhteenveto

Olen edellä tuonut esiin iPadin Wi-Fi- ja Wi-fi + 3G -mallien eroja. Ohjelmistoltaan ja käytettävyydeltään ne ovat identtiset, joten lisää ohjelmista ja käyttökokemuksista kannattaa lukea aiemmista Wi-Fi-arvioista (osa 1, osa 2).

Loppujen lopuksi iPadin ostajan kannattaa kysyä itseltään vain yhtä asiaa. Haluanko olla varma, että voin surffata missä vaan? Jos vastaus on kyllä, ainoa vaihtoehto on 3G-malli. Suomessa avoimien langattomien verkkojen tarjonta on vielä niin vähäistä, että mobiililaajakaista on välttämätön. Wi-Fi-iPadia ei saa tien päällä yhteistyöhön matkapuhelimen datayhteyden kanssa, ellei sen käyttöjärjestelmää lähde murtamaan tai hanki jotain lisälaitetta, kuten Mifiä. Helpommalla kuitenkin pääsee, kun hankkii suoraan 3G-iPadin.

Kaikkiaan 3G-iPad toimii hienosti. Se löysi testissä käytetyn Saunalahden liittymän kanssa vahvan kentän kokeilluissa paikoissa vaivatta ja toimi yllättävän hyvin junassakin. Apple on panostanut iPadin akkuun, eivätkä paikannus ja 3G syö liikaa virtaa. Pudotus pelkästä wlan-käytöstä on arviolta 1 – 1,5 tunnin luokkaa.

Suomeen iPad saapunee valitettavasti virallisesti vasta syksyllä. Laitteen voi kuitenkin hankkia USA:sta, Euroopasta tai muutamista Aasian maista.

iPad Wi-Fi + 3G 32 Gt

pojot

 • Apple
 • Esim. $ 729 USA:sta, 699 e Ranskasta tai £599 Englannista
 • UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz), GSM/EDGE (850, 900,1800, 1900 MHz)

Hyvää

 • Tehokas prosessori
 • Laadukas näyttö
 • 3G-yhteydet
 • A-GPS
 • Kosketusohjaus
 • Hyvä akkukesto
 • iBookstore

Huonoa

 • Ei moniajoa
 • Ei Flashia
 • Ei synkronoi sisältöä langattomasti

Kommentit

8 vastausta kirjoitukseen “Testissä iPad (Wi-Fi + 3G)”

 1. Lukia on kesäkuu 1, 2010 13:43

  Miksiköhän tuo ei tue 900MHz UMTS -taajuuta? Ei taida toimia tuolla 850MHz:llä?

 2. Kimmo Turtiainen on kesäkuu 16, 2010 8:28

  Lohdullinen tieto. Mitkähän ovat asetukset? Laitoin eilen simmin ja iPad kertoo vain, että no service. Niin – ja dataliittymäkin on tilattu Saunalahdesta.

 3. Niko Antin on kesäkuu 16, 2010 9:35

  settings -> cellular data -> apn settings -> apn -> internet.saunalahti

  muita asetuksia ei Saunalahden liittymällä tarvita, jos sim-kortti pelaa muuten oikein

 4. RH on syyskuu 16, 2010 8:16

  Miten vertailu esim Nokian Booklet:iin?
  Siinä on oikea umts verkkonopeus 900mhz, hyvä kotelo kaupan päälle. Paikannus. Hyvät näppäimet ja riittävä näyttö. Ennemmin sellaisen hankkisin.

 5. Janne on joulukuu 28, 2010 14:58

  RH: Ihan tosissasi vertaat Nokian Bookletiä ja iPadiä?

 6. Tommi on lokakuu 17, 2011 10:40

  Lähden jenkkilään. Ostan ipad 2 wifi+3g mallin.
  Voinko luottaa 100% siihen että laitte toimii suomessa?. Siis 3g.
  Itselläni dna datapeketti

 7. Niko Antin on lokakuu 17, 2011 13:03

  Toimii. Niitä ei ole lukittu millekään operaattorille ja se on ainoa asia, mikä erottaa laitteet toisistaan.

 8. Tiina on marraskuu 2, 2011 10:27

  Tommi: Ota AT&T-malli, sitä ei ole SIM-lukittu. Verizon-versio on lukittu. Ainakin näin oli vielä alkukesästä, jolloin hankin omani ja tein pohjaselvitystyön.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom