Top

Testissä Apple TV (2. gen, loppuvuosi 2010)

tiistai 8. maaliskuu 11 - Niko Antin - Jätä kommentti

Uudistunut Apple TV on uskomattoman pieni, hiljainen ja tyylikäs musta laatikko, joka tekee videoiden ja valokuvien katselemisen tai musiikkikirjaston selaamisen televisioruudulta erittäin helpoksi.

Käyttöliittymä on tuttu vanhasta Apple TV:stä, mutta laitteen perusperiaate on vaihtunut. Siinä missä ensimmäisessä Apple TV:ssä oli kovalevy videoiden, kuvien ja musiikin siirtämiseen tietokoneelta, toisen sukupolven Apple TV sisältää vain väliaikaiseksi tallennustilaksi tarkoitettua flash-muistia median toistamiseen verkon kautta. Suurin hyöty laitteesta saadaan ulkomaisilla iTunes-tunnuksilla.

Kokonaan uudistunut teknologia

Teknisesti Apple TV on uudistunut täysin. Auttamattomasti vanhentuneeseen Mac OS X 10.4:ään eli Tiger-käyttöjärjestelmään perustuneen ohjelmiston tilalla on jonkinlainen versio iPhonesta tutusta iOS:stä. Vaikka laitetta ei myydäkään vielä Suomessa, on käyttöjärjestelmä suomenkielinen.

Hitaan ja hurjasti kuumentuvan kovalevyn tilalla on nopeaa ja kylmäkyytistä flash-muistia, jonka ansiosta koko on nyt vain noin neljänneksen vanhasta (9,9 cm x 9,9 cm, paino vain 270 grammaa). Aikamoinen suoritus, kun ottaa huomioon, että virtalähdekin on sisäinen. Vanhakaan Apple TV ei ollut missään nimessä äänekäs, mutta uudesta ei kuulu yhtään mitään, eikä se juurikaan kuumene.

Uutta Apple TV:tä on miellyttävämpi käyttää, koska se reagoi käyttäjän komentoihin huomattavasti nopeammin. Tämä johtuu uuden ohjelmiston lisäksi kasvaneesta tehosta, sillä prosessorina on iPadistakin löytyvä A4. Apple ei kerro käyttömuistin tai flash-muistin määrästä mitään, mutta laitteen purkaneen iFixitin mukaan RAM-muistia on saman verran kuin iPadissa eli 256 megatavua ja flash-muistikin on sama. Flashia löytyy Apple TV:n hinta huomioon ottaen kunnioitettavat 8 gigatavua.

Liitäntöjä ei ole paljon, mutta ne riittävät tarkoitukseensa. Kuva ja 5.1-ääni siirtyvät televisioon HDMI-liitännän kautta ja kotiteatterin stereoihin äänen saa puhtaana optisen liitännän kautta. Verkkoon on helpoin liittyä langattomasti (802.11n), mutta laitteen saa kiinni Ethernet-piuhaankin. Tämän lisäksi takaa löytyy micro-usb-liitäntä, mutta sen kerrotaan olevan vain huoltokäyttöä varten. Lienee kuitenkin vain ajan kysymys, milloin hakkerit keksivät sille kivaa käyttöä. Itse käyttöjärjestelmähän on jo murrettu (onnistuu muun muassa GreenPoisonilla) ja Apple TV:seen saa halutessaan XBMC-mediaohjelmistonkin.

Vaivatonta vuokraamista

Vanhaan Apple TV:seen pystyi synkronoimaan iTunesista videot ja kuvat ja napata sen vaivattomasti mukaan vaikkapa mökkitelkkarin kaveriksi. Kotikäytössä mukavaa oli se, että sisältöä pystyi siirtämään kovalevylle ja sulkemaan tietokoneen. Kuvat, videot ja vaikkapa podcastit pystyi näyttämään kavereille tämän jälkeen milloin vain ilman tietokonetta. Uudella Apple TV:llä tämä ei onnistu, koska siihen ei voi tallentaa tietoa pysyvästi.

Pelkällä Apple TV:llä pärjää pitkälle, mikäli käytössä on tunnukset esimerkiksi Yhdysvaltain iTunesiin, josta voi vuokrata elokuvia ja televisiosarjoja. Tunnukset saa käyttöön helposti ostamalla USA:n iTunesiin tarkoitetun lahjakortin ja rekisteröitymällä sen avulla. Periaatteessa tämä rikkoo kuitenkin Applen käyttäjäehtoja.

HD-tasoisten (720p) videoiden tarjontaa on helppo selata intuitiivisesti toimivalla käyttöliittymällä ja mukana tulevalla Applen kaukosäätimellä. Halutessaan voi toki käyttää myös mitä tahansa iLaitetta Remote-ohjelmalla, jolloin hakutekstien kirjoittaminen virtuaalinäppäimistöllä on helpompaa. Haluttu video valitaan, painetaan vuokraa ja odotetaan videon latautumista muistiin. Kokonaan filmiä ei tarvitse ladata ennen katselun aloittamista, joten hitaammallakaan yhteydellä ei mene hermot. Esimerkiksi neljämegainen kaapelimodeemi riitti hyvin katseluun nykimättä.

Vuokraelokuvia selataan erittäin visuaalisesti

Keskeinen ero vanhaan Apple TV:seen on se, että uusi näyttää iTunesin tarjonnasta ainoastaan ne elokuvat ja ohjelmat, jotka voi ylipäänsä vuokrata. Koska laitteeseen ei voi tallentaa mitään pysyvästi, ei myöskään ostoja sallita, eikä tarjontaa voi edes selata. Mikäli haluaa ostaa videoita, täytyy se tehdä tietokoneen kautta. Erityisesti tämä harmittaa tv-sarjojen kohdalla. Halvan 0,99 dollaria maksavan jakson voisi hyvin ostaa kertakatselua varten ja se mahtuisi mainiosti väliaikaisesti laitteen muistiin. Nyt tarjolla on sarjoja vain niiltä kanavilta, jotka ovat antaneet oikeuden vuokraamiseen. Sama pätee elokuviinkin, mutta tarjonta niissä on huomattavasti laajempaa, koska videovuokrauksella on pitkä perinne.

Videotarjonta on erittäin tuoretta ja monessa tapauksessa elokuva on vuokrattavissa Apple TV:n kautta ennenkuin tai ainakin samaan aikaan kun se on suomalaisissa teattereissa. Valikoima on selvästi suurempi kuin esimerkiksi Voddlerissa tai Headwebissä. Näin auvoista on videovuokraajan elämä ainoastaan amerikkalaisilla tunnuksilla, pelkästään suomalaisen iTunes-tunnuksen kanssa toimiva tarvitsee myös tietokoneen, jonka videovalikoima onkin sitten kokonaan kiinni omasta harrastuneisuudesta.

Vuokraaminen toimii erinomaisen hyvin eikä kuvan- tai äänenlaadussa ole valittamista. Latausvirheitä, pikselöitymistä tai muuta vastaavaa ei ole tullut vastaan.Vanhalla mallillla oli vaikeuksia toistaa 720p-videoita, mutta nyt kaikki toimii kuten pitääkin.

Videoiden, kuvien, musiikin ja podcastien lisäksi Apple TV tuo televisioruudulle tuttuun tapaan myös radiokanavia, Youtuben videot, Flickrin kuvat ja MobileMe:n galleriat. Amerikkalaiskuluttajat pääsevät iTunesin ohella nauttimaan myös Netflix-videovuokrauspalvelusta, mutta tämäkään palvelu ei ole virallisesti käytettävissä Suomesta.

Ei enää synkronointia

Suorien vuokrausten lisäksi Apple TV:llä voi nauttia oman iTunes-kirjaston aarteista. Tietokoneella majailevaa iTunes-kirjastoa käytetään home sharingin eli kotijaon avulla. Siksi koneiden pitää olla samassa wlan-verkossa ja molemmissa pitää olla kirjautuneena samalla iTunes-tunnuksella. Kaikki kirjastoon ladattu materiaali näkyy Apple TV:ssä, vaikka se olisikin ladattu tietokoneelle aikanaan jollain muulla tunnuksella.

Apple TV löytää musiikit, videot ja podcastit automaattisesti, mutta iPhoton kuvia ei. Niitä varten pitää vierailla iTunesin asetuksissa. Kaikki toistuvat wlanin yli hienosti ilman minkäänlaisia ongelmia. Vaivana on tietysti se, että tietokoneen pitää olla koko ajan päällä. Uuden toimintamallin etuna on se, että kaikki tietokoneen iTunesissa majaileva mediasisältö on heti Apple TV:n käytössä, eikä vanhan mallin hidasta synkronointia tarvita.

Selvä heikkous on tietysti tiedostotuki. Apple TV on täysin riippuvainen iTunesista ja sen ymmärtämistä tiedostomuodoista (videoille H.264, MPEG-4, M-JPEG). Valinta on ymmärrettävä, sillä Apple haluaa kuluttajan tekevän ostoksensa iTunesissa, eikä vaikkapa Piratebayssa. Niinpä omat DVD:t ja muut videosisällöt täytyy muuntaa sopivaan formaattiin. Ongelmaa ei tietysti ole jos käyttää muutenkin iTunesia pääasiallisena mediakirjastona ja videot ovat oikeassa muodossa jo valmiiksi. Muut joutuvat turvautumaan esimerkiksi Handbrakeen, iRipitiin tai Turbo.264 HD:hen.

Apple TV:n käyttö monipuolistuisi huomattavasti, jos se osaisi käyttää ilman tietokonetta esimerkiksi NAS-laitteita, mutta tämän mahdollisuuden Apple on tietoisesti rajannut pois.

AirPlay tuo uusia mahdollisuuksia

Apple TV tukee iOS 4.2:ssa esiteltyä AirPlay-ominaisuutta. Videoiden, kuvien ja musiikin langaton siirto on iLaitteiden käyttäjille mainio ominaisuus, joka toimii hämmästyttävän helposti. Tuleva iOS 4.3 laajentaa vielä käyttöä ulkopuolisten kehittäjien ohjelmiin, joten esimerkiksi iPadin TVkaista-sovelluksella ladatun videon voi siirtää langattomasti telkkariin. Sama toimii toki iPod touchilla tai iPhonella, ja sisältö siirtyy Apple TV:seen yhdellä napin painalluksella.

Video ja ääni siirtyvät iPhonesta televisioon yhdellä painalluksella

Hauskaa on se, että samanaikaisesti voi siirtää esimerkiksi kuvia ja musiikkia eli soittaa vaikkapa iPhonesta oman kuvashown alle sopivaa musiikkia. Sisällön siirtäminen onnistuu myös Macista, joten tietokoneesta ei tarvitse mennä piuhaa olohuoneessa sijaitsevaan televisioon.

Kun videon siirtää televisioruudulle katoaa kuva iLaitteesta, mutta videota voi edelleen ohjata sen painikkeilla. iPadin tai iPhonen voi huoletta sulkeakin ja videon toisto jatkuu. Ainakin useimmiten. Parissa tapauksessa näytön sulkeminen katkaisi myös videotoiston, vaikka näin ei kuuluisi tapahtua. AirPlay toimii myös moniajossa, joten iPadilla voi tarkistaa vaikka päivän sään samalla kun se toistaa videota televisioruudulle.

Yhteenveto

Apple TV on kehittynyt teknisesti huomattavasti. Tästä syystä se on olohuoneessa aikaisempaa huomaamattomampi ja mukavampi käyttää. Apple TV on helppokäyttöinen vaihtoehto kotiteatteri-pc:lle, mutta se on huomattavasti rajoittuneempi. Suomalainen kuluttaja saa siitä todellisen hyödyn vain esimerkiksi amerikkalaisilla iTunes-tunnuksilla. Tällöin omasta televisiosta aukeaa nopea ja helppokäyttöinen valtavan tarjonnan videovuokraamo, josta saa elokuvien ohella myös televisiosarjoja. Tämän laadukkaampaa video-on-demand-palvelua saa hakea.

Pelkillä suomalaisilla tunnuksilla laitteen hyödyt jäävät pieniksi. Tällöin Apple TV:n kautta pääsee käsiksi vain Applen leffatrailereihin sekä Youtubeen, Flickriin, MobileMe:hen ja radiokanaviin. Kaikki muu sisältö pitää suoratoistaa oman tietokoneen iTunes-kirjastosta. Uuden AirPlayn takia Apple TV saattaa kuitenkin kiinnostaa myös suomalaisia. Se on helppo tapa siirtää videoita, kuvia ja musiikkia suurelle ruudulle langattomasti iPhonesta, iPadista tai iPod touchista. Kun esimerkiksi iPadin TVkaista-sovellus saa tulevassa iOS 4.3-päivityksessä AirPlay-tuen, syntyy siitä Apple TV:n kanssa näppärä digiboksi, johon ei tarvita edes tietokonetta.

Erinomaiset videovuokraustoiminnot oikeuttavat Apple TV:n neljään tähteen, pelkillä suomalaistunnuksilla se ansaitsee vain kolme tähteä.

Apple TV

pojot

 • Apple
 • Hinta esimerkiksi USA:ssa 99 dollaria, Englannissa 101 puntaa, Saksassa 119 euroa

Hyvää

 • Pieni ja halpa
 • Helppokäyttöinen
 • Käynnistyy silmänräpäyksessä
 • Suomenkielinen ohjelmisto
 • AirPlay
 • Laaja elokuvatarjonta amerikkalaistunnuksilla

Huonoa

 • Suomalaistunnuksilla sidottu täysin tietokoneen iTunesiin
 • Ei myydä vielä Suomessa

Kommentit

16 vastausta kirjoitukseen “Testissä Apple TV (2. gen, loppuvuosi 2010)”

 1. Timppa on maaliskuu 8, 2011 19:19

  “Hinta esimerkiksi USA:ssa 99 dollaria, Englannissa 101 puntaa, Saksassa 119 euro”

  Miksi Apple hinnoittelee tuotteet Euroopassa noin 1,5 kertaisiksi jenkkeihin verrattuna?

 2. Kuuhelo on maaliskuu 8, 2011 19:49

  Olikos tuossa jenkkihinnassa vero mukana?

 3. h on maaliskuu 9, 2011 0:04

  Jenkkien hinnoissa ei ole veroja mukana. Sen lisäksi Apple hinnoitellee eurohinnat kiinteästi hieman yläkanttiin, ettei pieni kurssivaihtelu tuo valuuttatappioita liian herkästi ja pakota liian tiheisiin hinnanmuutoksiin.

 4. h on maaliskuu 9, 2011 0:05

  Mistä Macmaa on hankkinut Apple TV 2:n? Ebaystä? Muita suosituksia?

 5. Marco on maaliskuu 9, 2011 1:36

  Rapsakka modeemi testissä, täytyy myöntää :-)

  “Esimerkiksi neljägigainen kaapelimodeemi riitti hyvin katseluun nykimättä.”

  Noh, pieni typo muuten erittäin asiallisessa artikkelissa – oma AppleTV onkin jo matkalla merten takaa tänne kylmään pohjolaan.

 6. Volt on maaliskuu 9, 2011 2:44

  Olisikohan tuo vähitellen tulossa Suomeenkin, tuossa muutama viikko sitten ainakin päivittyi iTunesin ehdot “vastaamaan elokuvien lataamisen ja vuokraamisen saataville tuloa.”

 7. Tyytyväinen Apple-TV käyttäjä on maaliskuu 9, 2011 7:54

  Toimii todella mukavasti ja ylettömän helppo käyttää. On siellä iTunesissa muutama leffa jo nyt ostettavissa, kun pistää hakukenttään “films”, tosin vain muutama vanha pixarin pätkä, mutta kuitenkin jotain.
  Itse kävin kyseisen tuotteen hakemassa Ranskan matkalla.

 8. Niko Antin on maaliskuu 9, 2011 10:19

  Marco: kiitokset. typo korjattu :)

  h: Macmaa hankki omansa Englannista. Kannattaa muistaa, että virtajohto on sitten esim. USA:ssa ja Englannissa eri kuin Suomessa eli vasta kodinkonekaupan kautta kotiin asentamaan :)

 9. Saku on maaliskuu 10, 2011 14:03

  Moi,

  toimiiko tuo jenkkiversio Suomessa siis pelkällä virtajohdon uusimisella, erillista muuntajaa ei tarvi?

 10. Niko Antin on maaliskuu 10, 2011 14:26

  Toimii kyllä. Vain perusvirtapiuha jostain vanhasta printteristä tms kehiin

 11. Saku on maaliskuu 10, 2011 14:36

  Ok, kiitos nopeasta vastauksesta!

 12. marcus on elokuu 2, 2011 21:23

  Ostin juuri Englanti–>Suomi virtajohtomuuntimen. ymmärsin että laite osaa itse muuntaa virransyötön. vai pitääkö ostaa suomalainen virtajohto?

 13. Niko Antin on elokuu 3, 2011 9:12

  Apple TV toimii siis virtajohdon vain vaihtamalla Suomi-yhteensopivaan, jos pää on erilainen kuten esmes Briteissä. Esimerkiksi vanhasta printteristä tms nyysitty :) Virtajohtomuuntimesta on osaa sanoa mitään, kun en tiedä millaisesta on kyse.

 14. alex on lokakuu 3, 2011 16:50

  Ostin juuri uusi Philips television, missä on langaton netti tikku, joka toimii vain windowsin kanssa (media center). Minulla on Macin kone kotona. Toimiiko sitten Appple TV Philipsin tv:ssa?

 15. Patrik Jerkoff on lokakuu 4, 2011 18:35

  Kiitos hyvästä artikkelista! Osaisiko joku sanoa, onnistuuko seuraava:

  iPhone toistaa WLANin kautta Spotifyin musiikkia. -> Lähetän iPhonella äänen langattomasti Apple TV:hen, jotka on kytketty stereoihin?

  (Normaalisti siis kytken iPhoneen johdon, joka menee stereoihin.)

 16. Niko Antin on lokakuu 5, 2011 13:25

  Jep, onnistuu juuri noin. Apple TV osaa AirPlay-toiston ja Spotify myös. Valitset vain Spotifysta ‘soittimeksi” Apple TV:n

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom