Top

F-Secure: haittaohjelmia seuraavaksi App Storeen

maanantai 30. toukokuu 11 - Niko Antin - Jätä kommentti

MacProtector, a virus for Apples

MacProtector on kiusannut Maceja

Creative Commons License Kuva: Sam Beebe / Ecotrust

Haittaohjelmien levittäjien kiinnostus Maciin on kasvussa, koska käyttäjämäärä lisääntyy ja Mac näyttää taloudellisesti aikaisempaa houkuttelevalle. Merkkejä tästä ovat Windows-haittaohjelmien siirtäminen Macille sekä viimeaikaisten haittaohjelmien, kuten Mac Defenderin, nopea leviäminen. Kotimaisen tietoturvayhtiön F-Securen mukaan vähitellen ollaankin menossa tilanteeseen, jossa käyttöjärjestelmällä ei ole merkitystä.

– Haittaohjelmissa pääpaino näyttää siirtyvän pois käyttöjärjestelmästä sovellusekosysteemin puolelle. Ehkä ei enää ole mielekästä puhua Mac-haittaohjelmista tai Windows-haittaohjelmista, vaan enemmänkin haittaohjelmista, jotka hyödyntävät sovellusten aukkoja, sanoo Pasi Takala, F-Secure Mac Anti-Viruksen tuotepäällikkö.

Hän arvioi haittaohjelmien menevän Macillakin yhä kaupallisempaan suuntaan.

– Esimerkiksi pankkitietoja kalastelevat troijalaiset ja tiedostoja salaavat kiristyssovellukset ovat mahdollisia. Kaupallistuminen on tuonut muille alustoille myös exploit- ja botkitit, joilla haittaohjelmien tekeminen on yksinkertaisempaa rikollisille, Takala kertoo. Sitä miten nopeasti haittaohjelmat yleistyvät Macilla on mahdotonta sanoa.

Viimeisimmissä haittaohjelmissa on hyödynnetty myös iPhonen ja iPadin kasvavaa suosiota. Haittaohjelman iOS-versiolla on voinut muun muassa ohjata kaapattujen Macien verkkoa. Vaikka iOS on tiukasti valvottu ja säännelty ympäristö, johon voi julkaista sovelluksia virallisesti ainoastaan App Storen kautta, uskotaan haittaohjelmien löytävän tiensä lopulta myös sinne.

– Mobiilieksploiteja ei ole juurikaan vielä ollut, joten välittömiä vaikutuksia Mac-haittaohjelmien lisääntymisestä ei ole näkyvissä. Seuraava askel voi olla haittaohjelmien ilmestyminen App Storeen, kuten on nähty jo Googlen Android Marketissa, Takala arvioi.

Perusasiat kuntoon ja järki käteen

Haittaohjelmien kasvavasta määrästä huolimatta Mac-käyttäjien ei kannata olla huolissaan. F-Securen Pasi Takalan mukaan paras suojaus saadaan kun perusteet ovat kunnossa.

– Time Machine päälle ja käyttöjärjestelmä ja sovellukset ajan tasalle. Näiden jälkeen tarvitaan tervettä järkeä aina kun järjestelmä kysyy salasanaa. Yksinkertaisesti joka kerta kun ei tajua mistä on kysymys, salasanaa ei pidä antaa. Kun nämä perusteet ovat kunnossa alkaa haittaohjelmien torjunnasta olla hyötyä, koska niillä ohjelmilla voidaan ehkäistä tilanteita, joissa käyttäjä antaisi vahingossa salasanan, Takala linjaa.

Mac-käyttäjät karttavat tietoturvaohjelmia, koska Macia pidetään yleisesti turvallisena, mutta tämä on enimmäkseen harhaa.

– Teknisesti ottaen uusin Windows 7 on turvatasoltaan kehittyneempi johtuen jatkuvasta pommituksesta, joka on pakottanut Microsoftin reagoimaan tilanteeseen. Applella ei ole vielä näin massiivista historiallista kokemusta takanaan johtuen Macin haittaohjelmien pienestä määrästä. Jos arvioidaan yleisen käytön turvallisuutta käyttäjän näkökulmasta, en näe syytä huoleen, kunhan varmuuskopiot ja yleiset tietokoneen käytön perusteet ovat kunnossa, Pasi Takala sanoo.

Kommentit

Yksi vastaus kirjoitukseen “F-Secure: haittaohjelmia seuraavaksi App Storeen”

  1. Niko on toukokuu 31, 2011 0:05

    Onko mahdollista kaapata pankkitietoa Suomessa? Eikö mm. electronin käyttämiseen tarvita aina varmistusta verkkopankin kautta ja pankkitunnukset on kertakäyttöisiä.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom