Top

Nokian uusi iPhone-tappaja esiteltiin lähes Jobsin sanoin

tiistai 21. kesäkuu 11 - Niko Antin - Jätä kommentti

Nokia on esitellyt uuden Meego-käyttöjärjestelmään perustuvan puhelimen N9:n. Se on iPhonen tavoin kalliimman hintaluokan älypuhelin, ja haastaa selvästi Applen ja Googlen Androidin matkapuhelinmarkkinoilla. Sattumaa tai ei, mutta Nokian suunnittelujohtaja Marko Ahtisaari aloittaa puhelimen esittelyn lähes samoilla sanoilla kuin Applen pääjohtaja Steve Jobs vuonna 2007 esitellessään ensimmäisen iPhonen.

Jobs aloitti esityksensä sanomalla “aina silloin tällöin tulee mullistava tuote, joka muuttaa kaiken”, kun Ahtisaari toteaa, että “aina silloin tällöin tulee tuote, joka muuttaa käsitystämme siitä, miten käytämme teknologiaa ja miten luonnolliselta teknologia voi tuntua”.

Singaporessa esitellyssä N9:ssä on 3,9 tuuman kaareva amoled-kosketusnäyttö ja 8 megapikselin kamera kahdella led-kuvausvalolla. Siinä ei ole iPhonesta poiketen lainkaan kotinäppäintä, vaan Ahtisaaren mukaan puhelimen perusominaisuus on mistä tahansa reunasta tehtävä pyyhkäisy, joka palauttaa käyttäjän kotiruutuun. Samanlainen toiminto on tulossa seuraavassa ohjelmistopäivityksessä myös iPadiin – mahdollisesti myös iPhoneen. Kotiruutuun pääsee neljän sormen nipistysotteella mistä tahansa ohjelmasta.

Nokia on luonut N9:ään kolme kotiruutua, joista jokaisella on oma tarkoituksensa. Yksi on esimerkiksi sovelluksille, yksi moniajolle ja yksi ilmoituksille muun muassa saapuneista puheluista, tekstiviesteistä ja sosiaalisen median viesteistä.

N9 tulee myyntiin mustana, syaanina ja magentana 16 ja 64 gigatavun muisteilla. New York Timesin mukaan hinnat ovat 670 dollaria (n. 470 euroa) ja 760 dollaria (n. 535 euroa), mutta virallisesti hintoja ei ole vielä kerrottu. Puhelimen on määrä tulla kauppohin myöhemmin tänä vuonna.

Marko Ahtisaari esittelee N9:n:

httpv://www.youtube.com/watch?v=KSwJUzQA448

Steve Jobs esittelee ensimmäisen iPhonen:

httpv://www.youtube.com/watch?v=vZYlhShD2oQ

N9:n käyttöliittymän esittely:

httpv://www.youtube.com/watch?v=BSZssHGR-Qg

Kommentit

16 vastausta kirjoitukseen “Nokian uusi iPhone-tappaja esiteltiin lähes Jobsin sanoin”

 1. VSY on kesäkuu 21, 2011 10:17

  Termin “puhelinmalli X:n tappaja” käyttö uutisotsikoissa on vähintäänkin typerää. On myös selvää, ettei Harmatan-laitteen kaltainen niche-tuote ole tarkoitettu massoille (kuten iPhone).

  Laite itsessään on mielenkiintoinen, ja olen itse pidemmän aikaa odottanut, milloin joku rupeaa hyödyntämään kosketusnäytön tuomia etuja enemmän. Itse ole esimerkiksi toivonut erilaisia eleita eri toimintojen tekemiseen, ja miksei jopa mahdollisuutta tallentaa omia eleitä ja yhdsitää niitä haluttuihin toimintoihin.

  Tässä laitteessa lisäksi houkuttelee 64GB sisäinen muisti.

 2. uniquest on kesäkuu 21, 2011 10:17

  Miks kaikki julkaistavat puhelimet pitäis olla iPhonen tappajia? “You cannot kill what is already dead.” Eli markkinoilta löytyy lähes tusinan verran puhelimia mitkä on parempia kuin Applen iPhone.
  Nokia tuskin jättää markkinoiden valtausta onnettoman Intel-diilin pakkojulkaisun varaan? Eiköhän tuo iPhone tapeta sillä massalla mikä niitä WP7 luureja on luvassa.
  Hinta-arviot tosiaan vaikuttaa mielenkiintoiselta, sillä tuollaisen puhelimen pitäisi irrota jo melkein 400 eurolla.

 3. Hexa on kesäkuu 21, 2011 10:31

  “Kotiruutuun pääsee viiden sormen nipistysotteella mistä tahansa ohjelmasta.”

  Hehehe. Ei pidä paikkaansa, eikä tuossa mitään järkeä olisikaan.

 4. cot200 on kesäkuu 21, 2011 10:36

  Niitä pitäisi jakaa ilmaiseksi, koska puhelimella ei ole tulevaisuutta eikä käyttöjärjestelmälle ole tulossa päivityksiä Nokian puolesta.. Sinäänsä erikoista että nokia julkistaa meego puhelimen ennen wp puhelinta, joka vaikuttaa aivan siltä kuin he haluaisivat romahduttaa osakekurssin (lainaus “markkinat sekoittava julkaisu”) lopullisesti.

 5. MN on kesäkuu 21, 2011 10:37

  toisaalta aika monta N9 tappajaa kerkeää tulemaan jos toimitukset venyvät;

  “Nokia esitteli näyttävästi tänä aamuna uutta N9-lippulaivaansa, jonka pitäisi ilmestyä kuluttajien saataville vielä tämän vuoden aikana.”

 6. Niko Antin on kesäkuu 21, 2011 10:43

  Hexa: Niin taitaa ollakin neljän sormen nipistysote. Katsopa Applen esittely iOS 5:stä noin kohdista 0:28 ja 5:46. http://www.youtube.com/watch?v=LLJIef-e-7g

 7. ismo s on kesäkuu 21, 2011 10:52

  4/5-sormen nipistys (paluu home-tilaan) on näppärä, ja aloin käyttämään sitä heti iPadissani, kun huomasin sen olevan jo sisäänrakeneettuna (iOS 4.3). Se on jotenkin luonnolinen “ohjelma nippuun” -ele, enkä ole tarvinnut home-nappia sen koomin.

 8. cot200 on kesäkuu 21, 2011 11:03

  Tableteissa ja isommissa ruuduissa taikka touchpadeissa (macit) on loistava tuo 4/5sormen nipistys/hiplaus mutta 3.9″ tuuman ruudulla lapsen kättä isommilla ei taida oikein onnistua ja mitä näppärää siinä muka on?

 9. hnrs on kesäkuu 21, 2011 13:21

  Vaikuttaa tosi mielenkiintoselta puhelimelta, miksi pitää joka paikassa, ihan mikä tahansa kosketusnäyttöpuhelin olisi kilpilijalta tulossa, otsikoida iPhone-tappaja jne. nämä ovat kilpailijoita, ei tappajia, voikun mediat tämän tajuisivat. Eikä tuossa mitään matkimista ollut kyseessä, onko Job patentoinut puhetyylinkin vai? Ei. Kyllä Nokiankin edustaja saa hehkuttaa uutta malliaan. Toivottavasti tämä olisi pieni nykähdys taas parempaan suntaan Nokiaa ajatellen, onhan kyseessä kuitenkin Suomalaista alkuperää oleva yritys, nyt vaa peukut pystyyn! Suurin syy Nokian suosion laskemiseen on ehdottomasti median negatiiviset uutisoinnit ympäri maailmaa, ihan kun millään muulla valmistajalla ei ole ongelmia?!

 10. jojo on kesäkuu 21, 2011 14:38

  Outo kupera näyttö. Tuohan on heti paskana kun asettaa pöydälle alassuin tai viimeistään silloin kun putoaa.

 11. ville on kesäkuu 21, 2011 14:40

  “Suurin syy Nokian suosion laskemiseen on ehdottomasti median negatiiviset uutisoinnit ympäri maailmaa,”

  Niin ja millähän sitä negatiivista uutisointia saa? huonoilla tuotteilla, että turha syyttää mediaa, media sanoo ääneen sen mitä ihmiset yleisesti ottaen ajattelee.

  Suurin syy nokian suosion laskemiseen on, että nokialla on nykyään kasa KILPAILIJOITA, vielä N97 aikoihin ei juurikaan ollut joten se oli aika sama mitä sieltä pihalle tyrkkäsi niin se möi.

 12. heikkipekka on kesäkuu 21, 2011 23:12

  Nimimerkki VSY aloittaa kommentoinnin analyyttisesti:

  “On myös selvää, ettei Harmatan-laitteen kaltainen niche-tuote ole tarkoitettu massoille (kuten iPhone).”

  Tavallisten käyttäjien ymmärtämisen kykyä. IPhone on maailman kuulu juuri siitä, että sitä ei juuri kukaan osaa käyttää eikä sitä kellekään ole siksi saatu myytyä. Ja jos on saatu myytyä niin vain idiooteille, jotka maksavat brändistä ja haluavat keskinkertaisen älypuhelimen, jolla ei tee juuri mitään.

 13. ville on kesäkuu 22, 2011 0:16

  Heikkipekka, et voisi oikeen enempää olla pihalla :D Toi on jo niin typerä kommentti, että ei viitsi edes ottaa kantaa.

 14. Olli on kesäkuu 22, 2011 20:24

  Omasta mielestäni iPhone ei kyllä ole kovin massoille tarkoitettu, suht korkean hinnan vuoksi. Esimerkiksi kovin monilla opiskelijoilla tuskin on varaa n.600euron investointiin.

 15. heikkipekka on kesäkuu 22, 2011 23:41

  “Massoille tarkoitettu” voi määritellä monella tapaa. Hinta on yksi: 600 euron puhelimet eivät todellakaan ole massoille. Toinen määrittelytapa on haastavampi: älypuhelin, jota massat osaavat käyttää.

  Nokialaisten älypuhelimien ongelma on ollut käytettävyys, kuka tahansa ei osaa sitä käyttää – välttämättä edes ahkeran harjoittelun, manuaalinen lukemisen ja yrittämisen jälkeen.

  Applen vahvuudeksi tavalliset käyttäjät väittävät sujuvan käytön, että valmistaja on osannut miettiä käyttäjän näkökulmasta miten monimutkaista laitetta kuka tahansa osaisi silti käyttää niin, että kaikki vain toimisi.

  Osan mielestä “massoille tarkoitetut” puhelimet ovat Symbian S60 -puhelimia tai Symbian ^3 -puhelimia. Toisten mielestä nokialaisia älypuhelimia vaivaa älytön käyttölogiikka ja insinööritaitovaatimukset.

  Massoille tarkoitettuja älypuhelimia – onko niitä? Onko iPhone sellainen vai niche-tuote?

 16. Olli on kesäkuu 23, 2011 7:45

  Omasta mielestäni “massoille tarkoitetun” älypuhelimen pitäisi täyttää ainakin ne kaksi kriteeriä: kohtuullinen hinta ja hyvä käytettävyys.

  Sanotaanko niin, että aika moni puhelin täyttää toisen nuista, mutta ei molempia.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom