Top

Applen uutta pääjohtajaa kuvaillaan taulukoista pitäväksi perfektionistiksi

torstai 25. elokuu 11 - Niko Antin - Jätä kommentti

Tim Cook on Applen uusi pääjohtaja

Applen operatiivinen johtaja Tim Cook on aloittanut yhtiön pääjohtajana. 13 vuotta Applella työskennellyt Cook on vastannut yhtiön maailmanlaajuisesta myynnistä ja toiminnoista. Hän on johtanut myös yhtiön Mac-osastoa ja hoitanut suurelta osin Applen suhteita strategisesti merkittäviin jälleenmyyjiin ja toimittajiin.

Jobs palkkasi Cookin vuonna 1998 valvomaan Applen tietokoneiden valmistusta. Vuonna 2009 pitämässään puheessa Cook sanoi Applelle siirtymisen olleen elämänsä paras päätös.

50-vuotias Cook on tehnyt pitkän uran tietokonealalla ja vastannut suurten yhtiöiden tuotevalikoimista. Hän on työskennellyt johtotehtävissä Applen lisäksi muun muassa IBM:ssä, Compaqissa ja Intelligent Electronics -yhtiössä. Compaqissa hän vastasi yhtiön tuotevalikoimasta ja IBM:llä tuotevalmistuksesta ja jakelusta Pohjois- ja Latinalaisessa Amerikassa. Intelligent Electronics -yhtiössä hän toimi jälleenmyynnistä vastaavana operatiivisena johtajana.

Alabamasta kotoisin oleva Cook ylennettiin operatiiviseksi johtajaksi vuonna 2005. Hän on hoitanut useaan otteeseen Applen pääjohtajan päivittäisiä tehtäviä Steve Jobsin pitkien sairauslomien aikana. Ensimmäisen kerran hän toimi sijaisena vuonna 2004, kun Jobsilla todettiin haimasyöpä ja uudelleen vuonna 2009, jolloin Jobsille tehtiin oletettavasti syöpähoitoihin liittyvä maksansiirtoleikkaus. Vuonna 2009 Jobs oli poissa Applen päivittäisestä toiminnasta puoli vuotta.

Cook on toiminut Applen väliaikaisena pääjohtajana myös koko kuluneen vuoden. Steve Jobs jäi sairauslomalla tammikuun puolivälissä.

Applen uudella pääjohtajalla on MBA-tutkinto Duken yliopistosta ja Bachelor of Science -tutkinto Auburnin yliopistosta. Hän on syntynyt marraskuussa 1960. Harrastuksiin lukeutuu muun muassa pyöräily.

“Molemmat perfektionisteja”

Jobsin siirryttyä syrjään Cook joutuu entistä kirkkaampaan valokeilaan ja hänen kykyään jatkaa yhtiön toimintaa seurataan tarkasti. Amerikkalaisen Huntington Asset Advisors -sijoitusyhtiön Peter Sorrentino arvioi Bloombergille Cookin olevan erittäin pätevä yritysjohtaja. Hän uskoo, että ihmiset tulevat etsimään hänestä heikkouksia ja seuraamaan häntä paljon tarkemmin kuin Jobsia.

Applen entisen talousjohtajan Fred Andersonin mukaan Cook oli selvä vaihtoehto pääjohtajaksi, koska muita realistisia ehdokkaita ei ollut.

– Hän tuntee Applen sielun ja saa junat kulkemaan ajallaan, Anderson sanoo Bloombergille. Olisi ollut erittäin riskialtista valita pääjohtaja yhtiön ulkopuolelta, ellei tarjolla olisi ollut todellista supertähteä, enkä tiedä ketään sellaista.

Cookia ja Jobsia kuvaillaan saman kolikon eri puoliksi. Applen verkkokaupasta aikaisemmin vastanneen Mike Janesin mielestä kummatkin ovat vaativia johtajia, jotka kiinnittävät huomiota pieniin yksityiskohtiin.

– Tyylieroista huolimatta he suhtautuvat asioihin periaatteessa yhtä kiihkeästi, he ovat molemmat perfektionisteja, Janes toteaa Bloombergille.

Janes muistelee pitäneensä Cookin kanssa pitkiä palavereja, joissa tämä vahvisti itseään kahvilla ja energiapatukoilla. Palavereissa käytiin läpi suuria määriä myyntitilastoja. Janesin mukaan Cook oli tunnettu siitä, että hän rakasti mahdollisimman pienellä fontilla tehtyjä taulukoita, jolloin yhdelle sivulle saatiin puristettua mahdollisimman paljon tietoa. Cook uskoi siihen, että vain mitattavaa tietoa pystyi hallitsemaan.

Cook tekee pitkiä päiviä Applen pääkonttorissa Cupertinossa tai lentää maailmalla tapaamassa valmistajia ja jakelijoita. – Hän on aina lentokoneessa, puhelimessa tai verkossa keskustelemassa kollegan tai yhteistyökumppanin kanssa jossain päin maailmaa, Janes kertoo.

Cook on kerännyt suuren omaisuuden onnistumisestaan Applen väliaikaisena pääjohtajana. Viime vuonna hänen tulonsa olivat noin 59 miljoonaa dollaria. Suuri osa tästä maksettiin Applen osakkeina kiitokseksi onnistuneesta työstä.

Kommentit

Yksi vastaus kirjoitukseen “Applen uutta pääjohtajaa kuvaillaan taulukoista pitäväksi perfektionistiksi”

  1. AppleFanBoy on elokuu 25, 2011 17:39

    Ei uutta Jobsia tule enää :(

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom