Top

Testissä Kingston Wi-Drive – langatonta tallennustilaa iPhonelle ja iPadille

keskiviikko 14. syyskuu 11 - Niko Antin - Jätä kommentti

Kingston on tuonut myyntiin noin iPhonen kokoisen Wi-Driven, joka tarjoaa langatonta flash-tallennustilaa kuville, videoille ja muille tiedostoille. Ideana on tarjota lisätilaa muun muassa videoiden suurkuluttajille, joille iOS-laitteiden sisäinen muisti ei riitä.

Keskitetty mediapankki palvelee samanaikaisesti useampaa käyttäjää. Esimerkiksi eniten kaistaa vievää videota voi samanaikaisesti katsoa kolmella eri laitteella, samaa videota jopa kolmesta eri kohdasta. Koska Wi-Drive toimii akulla, eikä tarvitse erillistä wlan-verkkoa, on se hyvä vaihtoehto kodin mediatarpeiden lisäksi myös mökille tai pitkälle automatkalle.

Helppo käyttöönotto

Tiedostot siirretään Wi-Driveen usb-liitännällä joko pc:llä tai Macilla. Se tulee tietokoneessa näkyviin kahtena levynä, joista toiseen voi oman mielen mukaan luoda hakemistoja ja siirtää niihin tiedostoja. Musiikki, videot ja muut tiedostot siirretään levylle ilman iTunesia tai muuta apuohjelmaa.

Wi-Drive luo oman 802.11 g/n wlan-verkon, johon iLaitteella liitytään. Tämän jälkeen avataan ilmaiseksi App Storesta ladattava Wi-Drive-sovellus, joka tunnistaa levyn ja tarjoaa tiedostot käyttöön. Hyvin yksinkertaista. Halutessaan verkon voi salata wpa, wpa2 tai wep-salauksella. Kingston lupaa wlanin riittävän 9-10 metriin asti riippuen olosuhteista.

Koska iLaite on liitettynä Wi-Driven verkkoon, ei sillä voi heti samanaikaisesti surffata netissä. Wi-Driven voi kuitenkin asettaa siltaamaan esimerkiksi kodin langattoman verkon, jolloin surffaus tapahtuu Wi-Driven kautta. Kun asetukset ovat kohdallaan, Wi-Drivesta voi esimerkiksi kuunnella musiikkia surffailun lomassa. Kannattaa huomata, että siltaus ei toimi WPA Mixed -moodien kanssa.

Tekstitiedostoja, pdf-tiedostoja ja muita voi lukea vain Kingstonin omassa sovelluksessa

Tutut tiedostomuodot

Tiedostot siirretään ilman iTunesia, mutta tästä huolimatta Wi-Drive tukee vain tiedostoja, joita iOS-laitteet tukevat. Tämä rajaa pois esimerkiksi muut videotiedostot kuin m4v:n, mp4:n, mov:n ja motion JPEG:n. HD-tasoisetkin videot toimivat hyvin. Musiikki- ja äänitiedostoista tuetaan aac:tä, mp3:a ja wavia sekä kuvista jpg:tä, bmp:tä ja tiffiä. Muista tiedostomuodoista mainittakoon pdf, doc, docx, ppt, pptx, txt, rtf ja xls. Tottakai Wi-Drivelle voi siirtää mitä tiedostoja tahansa, mutta nämä ovat ainoat, jotka toimivat iOS-laitteissa.

Kingstonin ilmaissovellus hoitaa asiansa, mutta sisältää vielä vain perustoiminnot ja on hieman karun oloinen. Esimerkiksi pdf- tai tekstitiedostot pitää lukea Wi-Driven omassa ohjelmassa, eikä niitä voi määrätä avautumaan tekstinkäsittelyohjelmassa. Kingstonin mukaan tämä ja muita ominaisuuksia on tulossa myöhemmissä päivityksissä, jotka korjannevat myös karun asetusvalikon.

Videot ja musiikki avautuvat iOS:n perussoittimeen, jossa on normaalit kelaus-, tauko- ja muut painikkeet. Videotoisto alkaa nopeasti parin sekunnin sisällä käynnistyksestä, kun laite on saanut buffefoitua tarpeeksi. Hyppäminen kohdasta toiseen on myös nopeaa. Kuvia voi katsoa yksitellen tai automaattisen esityksen avulla. Harmi, ettei AirPlay ole käytettävissä, eikä videoita ja kuvia saa suurelle ruudulle kotioloissa.

Kansiot helpottavat tiedostojen löytämisestä

Hieno tuleva ominaisuus olisi myös mahdollisuus jakaa vain tietty tiedosto esimerkiksi palaveriin tai esitykseen tulleelle väelle Wi-Driven kautta. Koska tekstitiedostot tai esitysdiat eivät vielä paljoakaan kaistaa, niiden näyttäminen useammallekin kuin kolmelle ihmiselle onnistuisi hyvin. Kingstonin mukaan kolmen laitteen samanaikainen käyttö on nimittäin vain suositus, jolla videot ainakin näkyvät kaikille pätkimättä. Teknistä rajoitetta suuremmalle määrälle ei ole.

Pieni bugikin ohjelmassa on. Jos sen avaa ennen kuin on kytkeytyneenä Wi-Driven verkkoon, ei ohjelma enää saa tiedostoja näkyviin. Sovellus pitää tappaa iPhonen/iPadin moniajovalikosta, jotta se alkaa toimia.

Kaksi versiota, neljä tuntia

Wi-Driven akun jatkuva käyttöaika on noin neljä tuntia, mikä on kohtuullinen ainakin tien päällä. Akun voi ladata tietokoneella tai usb:llä toimivassa laturissa. Harmillista, ettei Wi-Drivea voi käyttää silloin, kun se on latautumassa, sillä kotiloissa olisi näppärämpää pitää se aina johdon päässä.

Wi-Drive on yhteensopiva kaikkien muiden iOS-laitteiden paitsi ensimmäisen iPhonen kanssa. Levyä myydään kahdessa koossa, 16 gigan ja 32 gigan versioina.

Yhteenveto

Wi-Drive on mielenkiintoinen askel iOS-laitteiden langattomaan laajentamiseen. Teknisesti se toimii hyvin, täysin äänettömästi ja ilmeisen vakaasti. Se on tehty kooltaan ja muotoilultaan selvästi iPhonen kaveriksi, mutta käyttö onnistuu myös kodin muilla iOS-laitteilla. Hyödyllisimmillään laite lienee kuitenkin kodin sijasta matkoilla tai autossa, jossa takapenkin pojat voivat katsoa tai kuunnella omista laitteistaan mitä haluavat.

Heikoin lenkki on vielä tässä vaiheessa Wi-Driven ilmaissovellus (versio 1.0.1.33). Se on karu ja yksinkertainen, eikä tarjoa niitä ominaisuuksia, joilla Wi-Drivesta saisi kaiken irti. Eniten jäin kaipaamaan mahdollisuutta avata, ja jopa muokata, eri tiedostoja eri ohjelmissa sekä mainiota AirPlayta, jolla videot ja musiikin saa langattomasti televisioon tai äänentoistolaitteisiin. Jo näillä ominaisuuksilla Wi-Drivesta nauttisi paljon enemmän. Tavallinen videonkatselu onnistuu toki hyvin jo nytkin.

Kingston Wi-Drive

pojot

  • Kingston
  • Hinta: 16 Gt 99 €, 32 Gt 139 €
  • Saatavuus: ainakin Humac People -myymälät
  • Vaatimukset: Mac OS X 10.3 ja uudempi, Win 7, Vista (SP1, SP2), XP (SP1, SP2, SP3)

Hyvää

  • Laite toimii hyvin
  • Helppo käyttää
  • Tiedostojen siirto onnistuu ilman apuohjelmia

Huonoa

  • Sovellus on karu ja yksinkertainen
  • Ei voi pitää kotona verkkovirrassa

Kommentit

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom