Top

Ennakkokokeilussa Macin uusi Viestit-ohjelma

perjantai 17. helmikuu 12 - Niko Antin - Jätä kommentti

Apple korvaa pitkään palvelleen iChatin kesällä julkaistavassa Mountain Lion -käyttöjärjestelmässä Viestit-ohjelmalla. iPhonesta ja iPadista tuttu ohjelma yhdistää iMessage-viestit yleisimpiin pikaviestipalveluihin ja Facetime-videopuheluihin.

Macmaa kokeili miltä Viestit-ohjelman betaversio tuntuu.

Käyttöönotto on yksinkertaista

iMessage-viestit aktivoidaan tutulla Apple ID:llä, joka on käytössä myös iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa. Se toimii kirjautumisen lisäksi myös osoitteena, johon kaverit ja tutut lähettävät viestejä, koska Macissahan ei ole puhelinnumeroa. Apple ID -tunnus ei ole välttämättä se ainoa sähköpostiosoite, johon viestejä vastaanotetaan, vaan lisää osoitteita voi määritellä plussaa painamalla. Jos osoitteita on käytössä useampia, pitää määritellä, mistä osoitteesta itse lähetetyt viestit näyttävät tulevan eli “oma tunniste”. Näiden asetusten lisäksi voi vielä määritellä haluaako ruudulle kuittauksen, kun vastaanottaja on sen lukenut.

Nyt iMessage-viestit on määritelty, seuraavaksi voi halutessaan ottaa käyttöön jonkin yleisimmistä pikaviestipalveluista eli AIM, Yahoo! Messenger, Google Talk ja Jabber. Tässä auttaa tilinluontiapuri, joka tekee homman niin helpoksi, ettei suurempaa tietoteknistä osaamista kaivata. Täytyy ainoastaan kertoa käytettävä palvelu, oma tunnus ja salasana. Tämän jälkeen palvelu on käytössä. iChatista tutut ominaisuudet ovat edelleen paikallaan, mutta hieman piilossa. Ääni- ja videochatit onnistuvat ruudunjaon kanssa tavalliseen malliin.

Puhetta kuplissa

iMessage-viestien tekeminen on helppoa. Uusi viesti avataan tutusta painikkeesta, haetaan vastaanottaja osoitekirjan ehdottamista kontakteista tai kirjoitetaan uusi ja naputellaan viesti. Ainakaan betaversiossa ei valitettavasti ole mahdollista luoda minkäänlaista kaverilistaa niistä, joilla on iMessage käytössä, se nopeuttaisi käyttöä.

iMessagen vastaanottajalla voi olla käytössään puhelinnumero, jos hänellä on iPhone, tai sähköpostiosoite. Viestin voi lähettää kerralla useammallekin kuin yhdelle vastaanottajalle. Puhekupliksi muotoillut viestit näkyvät iOS:stä tuttuun tapaan lomittain yhdessä kellonajan, päivämäärän ja kontaktin mahdollisen kuvan kanssa. Ruutuun ilmestyy kolme pistettä, kun vastapuoli on kirjoittamassa viestiä. Avatut keskustelut näkyvät vasemmassa valikossa, kun taas aktiivinen jutustelu oikealla olevassa isommassa ikkunassa. Keskustelujen paikka ei ole vakio, sillä uuden viestin tullessa kyseinen keskustelu nousee listan ylimmäiseksi. Jos viestejä tulee paljon, saattaa tämä olla häiritsevää. Vanhoja keskusteluja voi halutessaan poistaa klikkaamalla pientä x-merkkiä vasemmassa valikossa.

Kaikkien keskustelujen ei tietenkään tarvitse tapahtua samassa ikkunassa. Menemällä halutun keskustelun päälle ja painamalla hiiren oikea painiketta, tulee esiin valinta “avaa keskustelu uudessa ikkunassa”. Keskusteluikkunan oikeassa yläkulmassa on kameran kuva, josta pääsee nopeasti videopuheluihin niin halutessaan. Facetime-videpuhelut tapahtuvat kuitenkin omassa sovelluksessaan, eikä Viestit korvaa sitä. Tämä vaatii siis temppuilua kahden ohjelman välillä.

Viestien ulkonäköä voi muokata melko vapaasti haluamakseen, sillä puhekuplien värin voi määritellä tekstin värin ja käytettävän fontin lisäksi. Tekstikeskustelut tallennetaan automaattisesti myöhempää käyttöä varten omaan kansioonsa, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos yhtä tietokonetta ja käyttäjätiliä käyttää useampi henkilö.

Ihan sama missä on

Kun laitteissa on käytössä sama osoite, kulkevat viestit kauniisti ristiin. Keskustelua voi siis aloitella Macin edessä istuessa ja jatkaa sitä iPhonella bussissa istuessa. Niin kuvat kuin videot liikkuvat laitteiden välillä – ja täysin ilmaiseksi, koska viesteihin ei käytetä mms-viestejä tai tekstiviestejä. Mobiililaitteissa maksullisuuteen vaikuttaa tietysti se, onko käytössä rajaton datapaketti.

Viestinnän yhdistyminen on samalla etu ja ongelma. Chattaaminen Macilla ja näppäimistöllä on niin nopeaa ja helppoa, että viestejä tulee paljon – kuten keskustelussa yleensäkin. Jos iMessage on käytössä kaikissa laitteissa, tarkoittaa se myös sitä, että iPhone ja iPad piippaavat kuin hullu keskustelun aikana, eikä se ole välttämättä kivaa ainakaan työpäivän aikana. Kannattaa siis miettiä mikä on oma strategia iMessagen käytössä.

Viestit-ohjelma saanee suuren suosion, kun se julkaistaan Mountain Lionin kanssa kesällä, koska iPhonen ja iPadin myötä ihmiset ovat tottuneet käyttämään iMessagea. Viestit syönee markkinoita ulkopuolisten kehittäjien sovelluksilta, kuten suositulta Adiumilta.

Viestit-ohjelman betaversion voi ladata täältä. Se vaatii OS X Lion 10.7.3:n tai uudemman.

Kommentit

2 vastausta kirjoitukseen “Ennakkokokeilussa Macin uusi Viestit-ohjelma”

 1. Apple on helmikuu 17, 2012 14:11

  Harmi, että MSN loistaa poissaolollaan.

 2. vilu on huhtikuu 11, 2012 13:52

  Noi imessage ketjuviestit on todella kätevä, mutta samalla todella ärsyttävä toiminto.

  kuvitellaanpa, esim kun kaverisi haluaa jutella samanaikaisesti kolmelle ihmiselle imessagella, on tosi kätevää kun sama viesti menee näppärästi kaikille ketjussa olleille samaan aikaan. Mitäs jos et haluakkaan olla ketjussa?? Eikä ketjun viestit jossain vaiheessa vaan kiinnosta sinua pätkän vertaa. puhelin taukoamatta hulluna viesteistä! Toki voi laittaa äänettömälle tai “offline” modelle kännyn. silti ne on riesana.

  jos joku tietää tähän ratkaisun millä poistua ketjusta näppärästi niin vastauksia otetaan vastaan.

  t.ville

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom