Top

Tällainen on Macin uusi käyttöjärjestelmä Mountain Lion

perjantai 17. helmikuu 12 - Niko Antin - Jätä kommentti

Macin ruudun voi siirtää langattomasti televisioon Apple TV:n avulla

Apple julkaisee Macin seuraavan käyttöjärjestelmän OS X 10.8 Mountain Lionin loppukesästä. Apple vie iOS:n ja OS X:n integraatiota jälleen pidemmälle tuomalla Maciin muun muassa iPadista tuttuja ohjelmia ja ominaisuuksia. Mountain Lionissa uutta ovat muun muassa ohjelmat Viestit, Muistiot, Muistutukset ja Game Center. Mac saa myös iOS 5:ssä esitellyn ilmoituskeskuksen, pitkälle viedyn Twitter-integraation ja AirPlay-peilauksen. Uusien jako-ominaisuuksien ansiosta linkkien, kuvien, videoiden ja muun sisällön jakaminen sähköpostilla, viestien kautta tai sosiaaliseen mediaan helpottuu.

Mountain Lion sisältää myös uuden Gatekeeper-ohjelman, joka lisää Applen mukaan OS X:n turvallisuutta merkittävästi. Sen avulla voi määritellä, millaisia ohjelmia Maciin voi asentaa. Apple on jakanut Mountain Lionin ennakkoversion jo sovelluskehittäjille, mutta kuluttajat joutuvat odottamaan kesään. Apple on kiihdyttänyt OS X:n kehitystahtia, sillä Mountain Lionin ennakkoversio julkaistiin vain seitsemän kuukautta Lion-käyttöjärjestelmän julkaisun jälkeen.

Viestit

Viestit-sovellus toimii kuten iOS 5:ssä esitelty iPhonen ja iPadin viestiohjelma. Sen avulla voi lähettää iMessage-viestejä, kuvia, liitteitä, yhteystietoja ja videoita toiseen Maciin tai iOS-laitteeseen. Jos käyttää samoja tunnuksia, voi keskustelun aloittaa Macissa ja jatkaa sitä iPhonella tai iPadilla. Toisin kuin iOS:ssä Viestit-sovellus tukee jatkossa myös tunnettuja pikaviestiverkkoja, kuten AIM, Jabber, Yahoo! Messenger ja Google Talk. Apple on integroinut myös Facetime-videopuhelut samaan sovellukseen ja se korvaa vanhan iChatin.

Viestit-sovellusta voi kokeilla jo, vaikka ei olisikaan sovelluskehittäjä. Betaversio on vapaasti ladattavissa Applen sivuilta.

Muistutukset ja Muistiot

Muistutukset on toinen iOS 5:ssä esitelty uudistus, joka tulee nyt Maciin. Ohjelmalla voi luoda muistutuksia ja erilaisia todo-listoja, kuten ostoslistoja. iCloudin avulla tehdyt muutokset ja lisäykset synkronoituvat automaattisesti myös iPhoneen ja iPadiin. iCloudin kanssa yhteistyössä toimii myös iOS:n vanha tuttu Muistiot, johon voi Macilla lisätä myös kuvia, videoita ja linkkejä sekä tehdä muotoiltuja listoja. Muistiosta voi “repiä” yksittäisiä muistutuksia työpöydälle.

Game Center

Vuonna 2010 iOS 4:ssä esitelty Game Center yrittää kasvattaa Macin mainetta pelikoneena. Game Centerin avulla voi personoida pelikokemusta luomalla oma profiili Applen pelipalveluun. Ohjelmalla voi etsiä uusia pelejä, haastaa kavereita tai tuntemattomia moninpeleihin ja kilpailla siitä, kuka on paras tuloslistoilla. Game Center yhdistää moninpelit niin, ettei ole väliä pelaako käyttäjä Macilla, iPadilla, iPhonella tai iPod touchilla.

Ilmoituskeskus

Viimeisimmässä iOS 5:ssä esitelty ja paljon suosiota saanut ilmoituskeskus on tulossa Mountain Lioniin. Se kerää Growlin tyylisesti ruudulle ilmoituksia sähköposteista, kalenterimerkinnöistä, muistutuksista, viesteistä, ohjelmistopäivityksistä ja tulee olemaan myös ulkopuolisten sovelluskehittäjien käytettävissä, mikä kasvattaa sen suosiota huomattavasti. Listan kaikista saapuneista ilmoituksista saa esiin kosketuseleellä, jolloin työpöytä siirtyy sivuun.

Share Sheets

Sisällön jakamisen helpottaminen tuntuu olevan tärkeää Applelle. Mountain Lionissa se ottaa käyttöön Share Sheets -nimellä liikkuvan jakopainikkeen, joka löytyy jatkossa ilmeisesti ainakin useimmista OS X:n perusohjelmista. Jakopainikkeen avulla linkkien, kuvien, videoiden ja monenlaisen muun sisällön lähettäminen Lukulistaan, sähköpostilla, viestien kautta, AirDropilla tai sosiaaliseen mediaan, kuten Twitteriin helpottuu. Jakopainikkeen sisältö muuttuu aina käytössä olevan ohjelman mukaan.

AirPlay-peilaus

iPhone 4S:ssä ja iPad 2:ssa mainiosti toimiva AirPlay-peilaus tulee myös Maciin. AirPlay-peilauksella voi langattomasti siirtää kaiken Macin ruudulla näkyvän televisioon, jossa on kiinni Apple TV. Siirrettävän kuvan tarkkuus on 720p ja mukana tulee myös ääni, joten lähde voi olla mitä tahansa, esimerkiksi kuvia, verkkosivuja, esityksiä ja videota.

Gatekeeper

Gatekeeper on uusi turvallisuutta tiukentava ohjelma. Sen avulla voi määritellä tarkasti, mitä ohjelmia voi ladata ja asentaa Macille. Käyttäjä voi esimerkiksi määritellä, että ohjelmia voi asentaa ainoastaan Applen valvomasta Mac App Storesta ja sovelluskehittäjiltä, joilla on Applen myöntämä kehittäjälisenssi. Tiukimmassa asetuksessa ohjelmia voi asentaa ainoastaan Mac App Storesta.

Katso Applen esittelyvideo:

Kommentit

8 vastausta kirjoitukseen “Tällainen on Macin uusi käyttöjärjestelmä Mountain Lion”

 1. Hemmo on helmikuu 17, 2012 9:43

  Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, kieli poskella odotellaan :-)

 2. Hemmo on helmikuu 17, 2012 10:45

  Testasin jo tuon Viestit beta version, hyvin toimii….

 3. Miika on helmikuu 17, 2012 14:40

  “Mountain Lioniin on tulossa myös uusi tietoturvamekanismi. Mountain Lionissa toimivat oletusasetuksilla vain Mac App Storesta ladatut ja kehittäjien digitaalisesti allekirjoittamat ohjelmat.”

  Mitä mä sanoin, tulihan se!

 4. hp on helmikuu 17, 2012 14:57

  Vihdoin pöytäkonekäyttis sukulaisille, josta ei tarvitse huolehtia mitä haittaohjelmia ne keksii sille vahingossa asentaa.

  Gatekeeper toimii oletuksena niin, että jos sovellus ei ole App Storesta ladattu tai se ei ole tunnetun sovelluskehittäjän allekirjoittamana niin käyttäjä ei pysty sitä sovellusta käynnistämään.

  Upeaa, huoletonta sovellusten asentamista tavallisille käyttäjille.

 5. magge on helmikuu 17, 2012 15:03

  Onkohan tämä käyttöjärjestelmäpäivitys maksullinen? Ja tarvitseekohan pohjalle LIONin, vai käykö asentaa Snow Leopardin päälle?

 6. Olen omena on helmikuu 17, 2012 15:27

  Gatekeeper on ideana hyvä, niinkauan kunin sen saa myös pois.

  Tosiasiahan vain on että ei tämä poista haittaohjelmia, ehkä tapaa miten niitä jaellaan/ne toimivat.

 7. jeppels on heinäkuu 29, 2012 23:10

  Onneksi GateKeeperin saa pois päältä. Jos se olisi pakollinen niin sitähän olisi aina pakko päivittää uusimpaan käyttisversioon vaikka ei haluaisi. Nimittäin ohjelmat ym. vaativat uutta käyttistä alleen.

 8. Hemmo on heinäkuu 30, 2012 11:08

  Magge, tsekkaa että sulla on viimeisin snow leopard, sen “päälle” voi sitten asentaa ML:n Hinta 15.99€

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom