Top

Kokeilussa uusi iPad (Wi-Fi)

tiistai 20. maaliskuu 12 - Niko Antin - Jätä kommentti

iPad on ollut uskomaton menestystarina. Laitetta on myyty parin vuoden aikana noin 55 miljoonaa kappaletta, eikä hidastumista ole ollut havaittavissa – päinvastoin. 3. sukupolven iPad rikkoi myyntiennätykset lanseerausviikonloppunaan.

Uudessa iPadissa Apple on päättänyt parannella erityisesti kahta osa-aluetta, eikä viilata laitteesta grammoja ja senttejä pois. Näyttö on tarkempi kuin missään muussa mobiililaitteessa ja kameralla kehtaa vihdoinkin ottaa kuvia ja videoita.

Katse kohdistuu ennen kaikkea huipputarkkaan Retina-näyttöön, jonka resoluutio on suurempi kuin teräväpiirtotelevisioissa. Tekstit, kuvat, videot ja pelit näyttävät uuden iPadin ruudulla kirkkaalle, värikylläiselle ja terävälle. Eron huomaa heti, kun iPadin saa käsiinsä.

Uusi iPad tulee Suomessa myyntiin ensi perjantaina, mutta Macmaa kokeili ennakkoon, miltä uuden iPadin wi-fi-versio käytännössä tuntuu.

Ne pienet erot

Uuden iPadin ja iPad 2:n wi-fi-versioissa ei ole mullistavia fyysisiä uudistuksia. Painoa on tullut suuremman akun ja paremman näytön takia lisää, mutta ero ei ole merkitsevän suuri. Toiset huomaavat sen, toiset eivät. Siinä missä iPad 2 painaa 601 grammaa, uuden iPadin paino on noussut 652 grammaan.

Eniten paino haittaa laitetta yhdellä kädellä käytettäessä, kuten luettaessa. Jo iPad 2 oli siinä rajalla, pystyikö sitä käyttämään pidempää aikaa vain yhdellä kädellä. Uusi iPad ottaa tässä asiassa takapakkia, sillä ainakaan paino ei pienene. Arkisessa yleiskäytössä painonlisäys ei haittaa, mutta romaania lukiessa tilanne saattaa olla toinen. Laitetta haluaa pitää kahdella kädellä tai ottaa tukea jostakin.

Ulkomuodoissa ei niissäkään ole suuria muutoksia. Korkeus ja leveys ovat samat, mutta paksuutta on tullut hieman lisää. iPad 2 oli 8,8 milliä paksu, kun uusi iPad on 9,4 milliä. Kädessä, tai edes päällekkäin vertaamalla, eroa ei juuri huomaa. Kaikki liittimet ja painikkeet ovat samoilla paikoilla, joten vanhat kuoret sopivat useimmissa tapauksissa myös uuteen iPadiin. Applen oma Smart Cover -magneettisuoja toimii uudessa laitteessa.

Kaiutin ei ole ilmeisesti muuttunut teknisesti mitenkään. Äänenlaatu on edelleen ohut ja melko heikkolaatuinen, joten elokuviin ja peleihin kannattaa käyttää ensisijaisesti kuulokkeita.

Näkökyky ei riitä erottamaan pikseleitä

Uuden iPadin keskeinen myyntivaltti on sen näyttö. Siinä on Retina-näyttö, jollaiseksi Apple määrittelee näytön, josta ihmissilmä ei enää tietyltä katseluetäisyydeltä erota yksittäisiä pikseleitä. Tehdään kuitenkin heti selväksi, että iPadin Retina-näytöltä ihmissilmä ei erota pikseleitä miltään etäisyydeltä katsottuna.

Näytön tarkkuuden huomaa selvästi

Teknisiltä ominaisuuksiltaan iPadin näyttöä on hyvä verrata parhaimpiin vertailukohtiinsa, iPad 2:een ja iPhone 4S:ään. iPad 2:ssa on 9,7-tuumainen näyttö, jossa on 1024 x 768 pikselin resoluutio. Siinä on siis 132 pikseliä tuumalla (ppi). iPhone 4S:ssä on 3,5-tuumainen Retina-näyttö, jonka resoluutio on 960 x 640. Siinä on puolestaan 326 pikseliä tuumalla.

Uuden iPadin 9,7-tuumaisessa ruudussa on 2048 x 1536 pikselin resoluutio, jossa on 264 pikseliä tuumalla. Uudessa iPadissa on siis selvästi enemmän pikseleitä kuin iPad 2:ssa. 4S:ssä on vieläkin enemmän pikseleitä tuumalla, mutta uuden iPadin näyttöä voi sanoa Retina-näytöksi, koska katseluetäisyys on normaalisti suurempi kuin iPhonen kanssa.

Käytännössä pikselitiheys näkyy siinä, että tekstit, kuvat, videot ja pelit näyttävät uuden iPadin ruudulla kirkkaalle, värikylläiselle ja terävälle. Erityisesti tekstissä on suuri ero, minkä huomaa heti. Pienimmälläkin kirjasinkoolla teksti on kristallinkirkasta, kuten parhaimmissa painotuotteissa. Vaikka tekstin koon laittaa mahdollisimman pieneksi, ei se haittaa lukemista, koska terävyys on niin hyvä. Pikseleitä ei saa näkyviin edes suurentamalla kirjasinkoon iBooksissa suurimpaan mahdolliseen, jolloin riville mahtuu vain pari sanaa.

Lähikuvassa erot pikselien tiheydessä tulevat esiin. Vasemmalla iPad 2, oikealla uusi iPad

iPad pyörittää nyt vaivatta täyden 1080p-resoluution teräväpiirtovideoita ja ne näyttävät parantuneessa näytössä erinomaisilta. Kirkkaudessa, värikylläisyydessä ja terävyydessä ei ole moitteen sijaa. iPadin ruutu ei edelleenkään ole laajakuvanäyttö, joten mustat raidat ovat arkipäivää, mutta tottuneet käyttäjät eivät anna sen haitata.

Ensimmäisissä Retina-näytölle päivitetyissä peleissä parantuneen näytön edut tulevat selvästi esille, vaikka parempiakin vertailukohtia on varmasti tulossa. Esimerkiksi Modern Combat 3: Fallen Nationissa, Real Racing 2 HD:ssä, Infinity Blade 2:ssa ja Sky Gamblers: Air Supremacyssa tekstuureissa on selvästi vähemmän sahalaitaisuutta ja yksityiskohtia nousee paremmin esille esimerkiksi taloista, kylteistä ja muualta ympäristöstä. Myös valon ja varjon vaikutukset objekteihin ovat selvemmin esillä.

Kamera parantunut selvästi

Optiikan erot näkyvät kuvassa. Alla iPad 2, päällä uusi iPad

Takakameran linssi on uudessa iPadissa suurempi ja paljastaa seuraavan sukupolven laitteen varmimmin. Optiikka on sama kuin iPhone 4S:ssä, mutta iPadissa on vain 5-megapikselinen iSight-kamera iPhonen 8 megapikselin sijaan. Käytännössä eron huomaa erittäin hyvin iPad 2:een, mutta ei niin selvästi Phone 4S:ään. Kuvien laatu riippuu suuresti tietysti valon määrästä ja muista olosuhteista, mutta samoissa kirkkaissa kevätsäissä ulkona otetuissa kuvissa ei ollut niin paljon eroa iPhoneen kuin olisi luullut. Heikommissa olosuhteissa iPhone 4S vie kuitenkin voiton.

Uuden iPadin kamera ottaa varsin hyviä kuvia, joissa tummuudesta saadaan nostettua esiin yksityiskohtia. Samalla valkoinen saattaa kuitenkin palaa puhki. Henkilökuvaamista helpottaa se, että iPad tunnistaa nyt kuvista kasvoja ja auttaa tarkentamaan. Se tarkentaa muutenkin nopeammin kuin kakkonen, mikä helpottaa nopeiden tilanteiden kuvaamista – jos sellaisia on pakko iPadilla kuvata. Jostain syystä iPadista puuttuu iPhonen HDR-kuvaus. Sen kanssa kuvista saisi vaikeissa olosuhteissa vieläkin enemmän irti.

Videokuvauksessakin tasoero iPad 2:een on selkeä. Siinä missä iPad 2 tuottaa rakeista, tuhnuista kuvaa, on uuden iPadin 1080p-resoluution teräväpiirtovideo erinomaisen kirkas ja terävä. Alla olevasta Helsingin keskustassa kuvatusta videosta näkee eron selvästi. Etukamera on edelleen vaatimattomasti VGA-tasoinen ja sopii ainoastaan Facetime-puheluihin – mielellään valoisassa.

Miltä ohjelmat tuntuvat?

Edeltäjiensä tapaan iPadissa on ARM-pohjainen Applen omaa suunnittelua oleva prosessori. Odotuksista huolimatta se ei ole täysin uusi A6, vaan grafiikkaominaisuuksiltaan paranneltu 1 gigahertsin tuplaytiminen A5X. Uusi iPad ei olekaan prosessoriltaan juuri tehokkaampi kuin iPad 2. Geekbench-testissä kolmannen sukupolven iPad sai lukemaksi 761, kun iPad 2:n tulos oli 734.

Eron iPad 2:n A5:een tekee se, että A5X:ssä on neliytiminen grafiikkasiru, jonka avulla korkearesoluutioinen materiaali pyörii ruudulla. Tätä helpottaa myös se, että keskusmuistin määrä on tuplaantunut yhteen gigatavuun.

iPad 2 ja uusi iPad ovat Applen tehokkaimmat mobiililaitteet Geekbenchin mukaan. Korkeampi palkki on parempi.

Kasvanut teho vaikuttaa ennen kaikkea siihen, että grafiikka voi olla korkealaatuisempaa ja videota voi katsella täydellä 1080p-teräväpiirtolaadulla. Osa peleistä tuntui latautuvan nopeammin kuin iPad 2:ssa, mutta kaikkien ohjelmien kohdalla näin ei ollut. Ero käytössä ei ole niin suuri kuin siirryttäessä ensimmäisestä iPad-mallista iPad 2:een.

Uudessa iPadissa on pakattu pieneen tilaan suuri akku sekä tehokas näyttö ja prosessori. Mitä se aiheuttaa? Kuumenemista. Ensimmäiset käyttäjät ovat valittaneet sitä, että uusi iPad lämpenee pidempään käytettäessä toisin kuin edelliset mallit. Tämä on totta.

Erityisesti graafisesti vaativia ohjelmia käytettäessä vasen alakulma (pidettäessä iPadia pystyasennossa) alkaa vähitellen lämmetä. Se ei ole kuuma, mutta lämpenee niin, että sen huomaa selvästi. Asiaan kiinnittää huomiota ainakin ensimmäisillä kerroilla, mutta kynnyskysymystä siitä tuskin kenellekään tulee.

Sirin sanelija

Odotuksista huolimatta Apple ei lisännyt puhetta ymmärtävää Siri-avustajaa iPadiin. Näppäimistöön on lisätty kuitenkin uusi sanelunappi, jolla voi puhua muun muassa viestit, sähköpostit, kalenterimerkinnät ja muistiot ääneen. Käyttää pitää tosin englantia tai jotain muuta tuetuista muutamasta kielestä.

iPadin näppäimistössä on uusi nappi

iPhone 4S:ssä Siri toimii hyvin. Sen avulla on helppo tehdä muistutuksia ja muistiinpanoja, vaikka englanniksi komentaminen tuntuukin omituiselta. Virhelyöntejä sattuu oikeastaan vain meluisissa tiloissa ja sanoja nieleskeltäessä.

Uuden iPadin sanelu toimii kokeilun perusteella jostain syystä huonommin. Normaalilta käyttöetäisyydeltä hiljaisessa huoneessa lausutut virkkeet menivät lähes viisikymmentäprosenttisesti väärin, vaikka käytetyssä englannissa ei ollut mitään vikaa. Sanelu tuntui osaavan paremmin ulkoa tuttuja fraaseja ja sanontoja, kuin oikeasti tulkita, mitä käyttäjä päästi juuri suustaan.

Sanelu käyttää Sirin teknologiaa, joten verkkoyhteyden pitää olla käytettäessä auki. Jos iPadin verkkoyhteyden katkaisee, katoaa sanelupainike näppäimistöltä automaattisesti.

Kuvagalleria iPadilla otetuista kuvista ja ruudunkaappauksista

Yhteenveto

Uuden iPadin näyttö on erinomainen kaikilla osa-alueilla. Se on tarkka, värikylläinen, kirkas ja se tuntuu jotenkin lämpimämmälle kuin iPad 2:n. Tekstit, kuvat ja videot sekä tietenkin pelit näyttävät erinomaisilta.

Samalla on kuitenkin todettava, että iPad 2:n näyttö on myös mainio, eikä sitä käyttäessä tullut koskaan tunnetta riittämättömyydestä. Teksti vaikutti hyvälle, kuvat kauniille ja videot hienoille. Vasta kun uuden iPadin näyttöä alkaa todella vertaamaan vanhaan, huomaa millaisia eroja niissä voikaan olla.

Voisi siis sanoa, että jos olet tyytyväinen iPad 2:n näyttöön ja käyttökokemukseen, ei sinulla ole välttämätöntä syytä vaihtaa uusimpaan iPadiin. Laitteiden käyttö on lähes yhtä nopeaa. Näytön lisäksi selkein ero on kamerassa. 5-megapikselinen iSight-kamera kuvaa hyvännäköistä teräväpiirtovideota ja kuvia kohtuullisissa valaistusolosuhteissa. Ero iPad 2:n kameraan on selvä.

Ensimmäisen sukupolven iPadin käyttäjille ja ensimmäisen tabletinsa hankintaa pohtiville suosittelen uutta iPadia lämpimästi. Se on markkinoiden paras tablet-tietokone.

iPad (64 GB Wi-Fi)

 • Apple
 • 679 euroa

pojot

Kommentit

7 vastausta kirjoitukseen “Kokeilussa uusi iPad (Wi-Fi)”

 1. mikko on maaliskuu 20, 2012 18:20

  En voi ymmärtää miten näin minimaalisilla uudistuksilla varustettu iPad voi saada 4,5/5 arvosanaksi. Uusi näyttö ja paranneltu kamera, vuoden kehitystuloksena eikä edes Siriä saatu ominaisuuslistalle. Tätä vaisumpi julkistus oli iPhone 4S ja silti sekin sai ylistävät arvosanat. Miksi? Eikö edellinen malli toimi vertailukohtana ja täten ei kyllä voi kehuja antaa uudistuksille.

 2. Hemmo on maaliskuu 20, 2012 19:37

  Mikko, olet kyllä osittain oikeassa mutta myös vähän mielestäni väärässä. Jos mä ostan vaikka tän vuoden mallin mersun ja olen ajellut edellisvuoden mallilla. Ja vaikka en huomaisi juurikaan mitään eroa vanhaan niin ei se silti tee siitä uudesta huonoa, eihän!? Hyvään on niin pirun vaikea enää tänä päivänä keksiä mitään niin mullistavan uutta ja erikoista. Enkä halua tästä mitään juupas eipäs väittelyä. :-)
  Halusin vaan eri näkökulman tuoda sun kommenttiisi….

 3. Mikko on maaliskuu 20, 2012 22:29

  Hemmo, ymmärrän sun näkökannan myös ja lukeudun itse iPad 2:n, iMacin ja apple TV2:n käyttäjiin ja olen tottakai ollut tyytyväinen Applen tuotteisiin. Iphone 4:sen vaihdoin tosin Lumia 800:een, kun iPhonen uudistautumattomuus alkoi rasittaa.

  Nämä viimeisimmät iOS laitepäivitykset ovat olleet suuria pettymyksiä. Tässä olisi muutama juttu, mitä olisin iPadilta odottanut:

  -Hipaisu Home-näppäin ja sijoitus vaakatason mukaan (tai jättää vaikka kokonaan jo pois, onhan meillä jo hipaisu eleet käytössä), koska ainakin itse käytän iPadia 90%:sti vaakatasossa. Samalla myös etukameran sijoitus vaakatasoon.
  -SIRI
  -Notification centeriin voisi jo pikkuhiljaa pystyä lisäämään muutakin, kuin pörssin ja sään. Näistä kumpaakaan ei edes iPadilla ole, eli NC:ssä näkyy vain tuleva kalenterimerkintä, saapunut iMessage ja Maili. Miten olisi vaikka twitter,facebook ja uutiset integrointi? Aika pienellä fixillä parannettaisiin käyttöä.
  -Uusi ulkoasu. iOS on niin 2007
  -Jotakin uutta, mitä en edes osaisi odottaa

  Hyvä laitehan iPad tottakai on, paras sarjassaan. Mutta silti kritisoin macmaan arvostelua. Saakohan seuraava iPad taas 4,5 pojoa, jos sen akun kestoa parannetaan, se on hoikempi ja se saa VIHDOIN sirin?

  -

 4. tapsa on maaliskuu 20, 2012 23:59

  Siis miten niin pikseleitä ei näe vaikka ne näkee helposti Iphone 4S:stä, jossa ne on sentään pienempiä? Onko näkö tarkistettu?

 5. Hemmo on maaliskuu 21, 2012 8:47

  Mikko, hyvä vastaus. Enka mä edes voi sanoa tuosta iPadista mitään kun en omista, mut muita iLaitteita mulla on. Mut eikös nuo ole kyllä kauheen helppo itse lisätä ne itegroimattomat asiat jotka sanoit!? Ja sit tuo iOs ulko-asu asia, se on tottakai, maku-asioita sano musti kun muniaan nuoli, :-) mut minä kyllä en siitä juurikaan välitä, tärkeintä siinä on se helppo käyttöisyys ja varmuus. Kerran yksissä illan istujaisissa, tuttu präkäs luurinsa kanssa tuskastuneen näköisenä, ja mä kysyin et mikä hätänä, sanoi käynnistävänsä sitä 4 kertaa sinä iltana. Silloin ajattelin et olipa hyvä et valitsin iPhonen, kohta 2v ollut ja saman verran käynnistyksiä, eli 4 :-)

 6. M on maaliskuu 23, 2012 10:37

  En ymmärrä miksi se paino on niin suuri asia (esimerkiksi aamulehden kirjoituksessa). Minulla on ollut ipad 1 käytössä heti alusta alkaen ja tässä painoa on jotain 680 – 700g versiosta riippuen.. Tottakai ipad 2 verrattuna on eroa mutta ei minulla kertaakaan tässä kahden vuoden aikana ole vielä pahaa tehnyt / käsiin sattunut tämän takia :)
  Uusi ipad menee ostoslistalle nyt kun tahallaan jätin kakkosen väliin. Ja tämä uusi on nyt sitten muutaman kymmen grammaa kevyempi kuin oma vanhani..

 7. Petri on huhtikuu 9, 2012 10:27

  “Pikseleitä ei saa näkyviin edes suurentamalla kirjasinkoon iBooksissa suurimpaan mahdolliseen, jolloin riville mahtuu vain pari sanaa.”

  Tässä nyt on useampikin asia pielessä. Vektoripohjaisesta tekstistä ei pikseleitä saa tietenkään sen paremmin esiin, vaikka yksittäisen kirjaimen suurentaisi kerrostalon korkuiseksi. Ja jos teksti olisikin bittikarttana, niin eihän näyttöresoluutio estä yksittäisten pikseleiden näkymistä suurennettaessa.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom