Top

Flash kannattaa päivittää heti

torstai 29. maaliskuu 12 - Niko Antin - Jätä kommentti

Adobe on julkaissut Flash Playeriin päivityksen, jossa korjataan kaksi kriittiseksi luokiteltua haavoittuvuutta. Muistin käsittelyyn liittyviä haavoittuvuuksia hyväksi käyttäen hyökkääjän on mahdollista suorittaa omaa ohjelmakoodiaan koneessa. Mac-käyttäjillä haavoittuvat versiot ovat Flash Player 11.1.102.63 ja sitä vanhemmat versiot sekä Adobe AIR 3.1.0.4880 ja sitä vanhemmat versiot.

Ohjelmistot kannattaa päivittää Adoben mukaan heti versioon 11.2.202.228 ja AIR versioon 3.2.0.2070.

Kommentit

14 vastausta kirjoitukseen “Flash kannattaa päivittää heti”

 1. Sämpy on maaliskuu 30, 2012 6:36

  Eipä ole tuostakaan mihinkään, toivottavasti päästään eroon koko kurasta nopeasti.

 2. Olen omena on maaliskuu 30, 2012 11:59

  Kovasti sitä html5:sta rummutetaan flashin kovaajana, mutta käytäntö on kuitenkin vielä kovin erilainen. Ilman flashia internet on vielä varsin “rikki”. Hyväksi esimerkiksi kelpaa vaikka tämä sivu (toki flash pääasiassa vain mainoksissa).

 3. hp on maaliskuu 30, 2012 15:53

  HTML5 on ollut mobiilikäyttäjien pelastus. Juuri mitään Flash-sisältöä ei ole mielekästä käyttää mobiililaitteilla. Adobe on lopettanut Flashin kehittämisen älypuhelimille ja tableteille.

  HTML5:ssä on yksi oleellinen digitaalisen tasavertaisuuden kannalta tärkeä hyöty: HTML5-sisältö on saavutettavissa rajoittuneille käyttäjille mm. näkörajoitteisille ruudunlukijoiden avulla. Flash-sisältö ei ole kovin saavutettavaa eikä se ole kovin hakukoneystävällistäkään eikä sitä kovin hyvin pysty edelleenhyödyntämään, toisin kuin HTML5-sisältöä.

  Itse olen poistanut Flashin koneelta ja nyt kone pysyy hiljaisempana ja viileämpänä Safarilla surfatessa. Google Chrome on kuitenkin kätevä ladata varalle, koska Flash on siinä sisäänrakennettuna, jos Flashiä joskus tarvitsee.

 4. Olen omena on maaliskuu 30, 2012 17:33

  Tekniikkana html5 on toki modernimpi tekniikka mutta aika vähän olemme nähneet mitään konkreettistä puhuttaessa siirtymisestä flashista pois. Lähes kaikilla suosituimmilla sivustoilla on vielä paljon käytössä flash sisältöä.

 5. Apuser on maaliskuu 30, 2012 19:05

  “Tekniikkana html5 on toki modernimpi tekniikka mutta aika vähän olemme nähneet mitään konkreettistä puhuttaessa siirtymisestä flashista pois. Lähes kaikilla suosituimmilla sivustoilla on vielä paljon käytössä flash sisältöä.”

  Sitä muutosta ei ihan niin hyvin huomaa, jos ei käytä nettiä flashittömällä selaimella. Esim. Youtubesta toimii Flash-versio, mutta jos Flashia ei ole, automaattisesti ainakin iPadilla aukeaa HTML5-versio. Maikkarin Katsomo-palvelussa sama juttu (tosin taitaa olla SIlverlightilla tehty), iPadilla avautuu HTML5-versio. Myös monilla sivuilla valitettavasti näkyy mainokset iPadilla, vaikka tietokoneella näkyy Flash-mainoksia. Näitä esimerkkejä on paljon. Kyllä minä ainakin olen nähnyt paljon konkreettista tässä asiassa. Konkreettisimmasta päästä voisi olla Adoben ilmoitus lopettaa mobiili-Flashin kehitys ja keskittyä HTML5:een. Mobiililaitteissa muutos siis näkyy ja myös mobiilisovellusten kehittäjien kiinnostus kasvaa koko ajan: http://www.computerworld.com/s/article/9225337/Interest_in_HTML5_grows_among_mobile_app_developers

 6. Olen omena on maaliskuu 30, 2012 19:35

  Mobiilissa toki asia on eri, mutta eihän tämä uutinen edes koskenut mobiilia. Desktop puolella asia onkin eri sillä hiiri ja näppäimistö mahdollistaa paljon monipuolisemma web sisällön käyttämisen kuin yleensä varsin pieni ruuti ja iso sormi (tablet), joten sitä flashia käytetään vielä (ja tulevaisuudessa).

  Mitä tulee html5:n kiinnostukseen ja suosioon, toki se kiinnostus ja suosio kasvaa sillä nollasta on helppo ponnistaa. Väitän kuitenkin ettei html5 sovellukset tule ikinä korvaamaan natiiveja sovelluksia. Esimerkiksi graafisia pelejä on vielä hankala toteuttaa vaikka selain osaisikin rauta kiihdytyksen.

 7. Apuser on maaliskuu 30, 2012 20:38

  “Mobiilissa toki asia on eri, mutta eihän tämä uutinen edes koskenut mobiilia. Desktop puolella asia onkin eri sillä hiiri ja näppäimistö mahdollistaa paljon monipuolisemma web sisällön käyttämisen kuin yleensä varsin pieni ruuti ja iso sormi (tablet), joten sitä flashia käytetään vielä (ja tulevaisuudessa).”

  Uutinen ei koskenut mobiilia, mutta väitit että mitään konkreettista ei ole nähty, olen siitä eri mieltä.

  “Väitän kuitenkin ettei html5 sovellukset tule ikinä korvaamaan natiiveja sovelluksia. Esimerkiksi graafisia pelejä on vielä hankala toteuttaa vaikka selain osaisikin rauta kiihdytyksen.”

  Kerrankin olen jostakin samaa mieltä kuin sinä, uskomatonta mutta totta.

 8. hp on maaliskuu 31, 2012 0:05

  Koittakaa vaikka testimielessä poistaa Flash koneelta ja käyttämään hetken aikaa Flash-vapaata nettiä.

  Iltalehden videot, Yle Areenan videot ja äänitteet, Facebookin upotetut videot – noita varten joutuu lataamaan Google Chromen, jossa Flash on sisäänrakennettu ja sitä on käytettävä varmistuksena, että saa videot näkyviin.

  Jos käyttö tuntuu hankalalta niin Flashin voi aina asentaa koneeseen uudelleen. Hyötyjä Flashin poistamisesta tulikin jo mainittua:

  – kone käy hiljaisempana
  – kone käy viileämpänä
  – näet vähemmän mainoksia
  – kone toimii nopeammin

  Lisäksi rajoitteisten ihmisten on vaikeaa tai mahdotonta lukea Flash-sisältöjä ruudunlukulaitteilla eli poistamalla Flashin omalta koneelta tuet automaattisesti tasavertaisen sähköisen yhteiskunnan kehitystä.

 9. Olen omena on maaliskuu 31, 2012 12:24

  hp, en rupea poistamaan flashia koneeltani pelkkää kokeilua varten mutta voin sen kytekä pois käytöstä selaimestani.

  Koneeni ei pidä yhtään ääntä, oli flash tai ei, myöskään lämpötilassa ei ole eroa. Nopeuteenkaan ei tunnu olevan vaikutusta, vapaata prosessori aikaa on molemmissa tapauksissa runsaasti. Ja käytössä siis MBP early 2011.

  Flash mainokset ei toki näy kun flashin kytkee pois päältä, mutta niiden blockaamiseen nyt on paremmatkin keinot.

  Ylipäätään arvostan helppokäyttöisyyttä joten haluan että kaikki web sivut toimivat samalla selaimella. Eli mielestäni tuo kahden selaimen välillä hyppiminen ei ole kovin järkevä ratkaisu.

 10. hp on maaliskuu 31, 2012 17:14

  Pitkällä tähtäimellä Flashin kokonaan poistamisesta on kuitenkin yksi merkittävä etu. Nettisivulle jää silloin merkintä, että Flash-tukea ei käyttäjän koneelta löydy.

  Yksi tärkeistä Flashin käytön syistä sisällöntuottajille on, että Flash on niin laajasti tuettu. Kun yhä useamman tietokone jättää merkinnän ettei Flash-tukea ole niin sisällöntuottajatkin siirtyvät kehitämään saavutettavampia tekniikoita, kuten HTML5-tukea.

 11. hp on huhtikuu 2, 2012 13:25

  Viime vuonna Kaspersky raportoi seitsemän top 10:stä haavoittuvuudesta löytyvän juuri Flash-liitännäisestä.

  “[–] the top 10 rating of vulnerabilities includes products from just two companies: Adobe and Oracle (Java), with seven of those 10 vulnerabilities being found in Adobe Flash Player alone.” (http://www.globalsecuritymag.com/Kaspersky-Lab-Turbulent-quarter-as,20110811,25238.html)

  Flashin poistamalla mistä tahansa koneesta tulee kerta heitolla turvallisempi kone.

 12. Olen omena on huhtikuu 2, 2012 17:20

  hp, tuon voisi varmaan myös muotoilla “Pitämällä flashin ajantasalla, mistä tahansa koneesta tulee kerta heitolla turvallisempi kone.”

  Edelleen, se flashin käyttö pitäisi lopettaa ensin web sivuilla, sitten käyttäjät voivat siirtyä pois siitä. Toisin päin tämä ei tule tapahtumaan.

 13. hp on huhtikuu 2, 2012 22:21

  “Edelleen, se flashin käyttö pitäisi lopettaa ensin web sivuilla, sitten käyttäjät voivat siirtyä pois siitä. Toisin päin tämä ei tule tapahtumaan.”

  Flashin käyttö tulee loppumaan. Flash ei näy mobiililla. Mobiili kasvaa.

 14. Olen omena on huhtikuu 2, 2012 23:59

  hp, niin kasvaa mutta mobiili ei ikinä tule korvaamaan desktop käyttöä. Muutenkin mobiili ja desktop web sisältö lähtee kovin eri lähtökohdista joten nämä on hyvä pitää erillään.

  Enkä olisi yhtään varma että flashin käyttö tulee loppumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Sen käyttämisestä on kuitenkin sisällön tuottajulle suurta etua. Esimerkiksi sivustolle upotettavia erillisä komponentteja kuten (flash) mainoksia on hankala vielä korvata html5 tekniikoilla.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom