Top

Lolan matikkajuna – raiteita pitkin numeroiden maailmaan

perjantai 4. toukokuu 12 - Niko Antin - Jätä kommentti

Lola on touhukas panda, joka on ottanut elämäntehtäväkseen opettaa lapsia ja nuoria aakkosten ja numeroiden mielenkiintoiseen maailmaan. Hedelmäsudokun jälkeen astutaan Lolan matikkajunaan, joka vie 3-8-vuotiaat logiikkatehtävien ja laskennan pariin.

Macmaan 5-vuotias toimittajanalku hyppäsi junan kyytiin.

Lolan matikkajuna vaikuttaa olevan ensimmäinen suomenkielinen lapsille suunnattu matematiikkapeli, jossa on enemmän substanssia. Vaikeustasoja on kolme ja sovellus pyrkii mukautumaan lapsen taitoihin, joten mielenkiinto pysyy todennäköisesti yllä. 5-vuotias tyttö otti uuden sovelluksen mielenkiinnolla vastaan, eikä käyttöönotossa ollut ongelmia. Kontrollit olivat selvät, vaikka lukeminen ei yksittäisiä aakkosia lukuunottamatta aivan vielä onnistukaan. Varmuuden vuoksi aloitimme helpoimmalta tasolta, jotta seinä ei nouse heti vastaan.

Aluksi tehdään helpontuntuisia tehtäviä, joissa pyydetään esimerkiksi painamaan numeroa neljä tai viisi. Nämä vaikuttivat tytöstä vähän liiankin helpoille varsinkin, kun numerot ovat paremmin hallussa kuin aakkoset. Jostain syystä sovellus myös toisti samaa numeroa peräkkäin – ilmeisesti oppimistarkoituksessa – mutta viisivuotiasta se lähinnä kummastutti.

Seuraavana eteen tuli tehtäviä, joissa piti valita vaihtoehto, jossa on tietty määrä esimerkiksi neliöitä. Vaikeusaste nousi heti ja tyttökin kiinnostui enemmän. Tehtävissä on vaihtelua ja välillä tunnistetaan numeroita, etsitään suurinta tai pienintä numeroa sekä pohditaan kuvioiden jatkuvuutta. Nämä saivat viisivuotiaan kielen keskelle suuta ja oikeasti pohtimaan.

Vaikeusastetta pienelle koululaisellekin

Jossain vaiheessa hän alkoi olettaa, että tietää jo kysyttävän asian ennen kuin mukavasti suomeksi tehtävät kertova Lola oli edes ehtinyt suutaan avata. Jos lapsi ehti painaa ruutua ennen ohjeita, ei Lola enää toistanut niitä, mikä olisi estänyt oikean vaihtoehdon löytämisen, ellei vanhempi ei olisi lukenut vierestä ruudulla näkyviä ohjeita. Ohjeen toistaminen voisi olla hyvä, jos lapsi ei tunnu tekevän hetkeen mitään.

Kun vaikea tehtävä on ratkottu, on hetki hengähtää. Tehtävien välissä ajellaan Lolan kanssa junalla miellyttävän taustamusiikin soidessa ottaen kyytiin eläinkavereita uudelle kierrokselle.

Ainakin ensimmäisen tason alkuvaiheessa toistoa on hieman liikaa yksinkertaisten numerotehtävien kanssa 5-vuotiaalle. Pidemmälle mentäessä Lola alkaa esittää laskutehtäviä, kuten 2 + 3, ja tässä alkaakin testitoimittajallemme mennä sormet suuhun. Aikuisen opastukselle aletaan kuitenkin laskea käsillä ja oikeat vastaukset alkavat löytyä. Lapsi ei ole tietenkään täysin varma vastauksistaan, joten on harmi, että esimerkiksi ilmapalloyhteenlaskutehtävissä ei ole mahdollisuutta vaihtaa ensimmäistä palloa, jos huomaa tehneensä virheen.

Kokeilun perusteella 5-vuotiaalle oikea taso voisi olla ykkös- ja kakkostasojen sekoitus, jolloin ainakin kokeilijaamme turhauttaneet osat jäisivät pois. Toki nämä asiat ovat täysin ihmiskohtaisia ja oikean tason löytää vain kokeilemalla. Vaikeimmalla tasolla mennään jo sen verran hankaliin laskutehtäviin, että 8-vuotiaillekin on varmasti pähkinöitä purtavaksi, kuten tekijät lupaavat.

Lolan matikkajuna on harvinaista herkkua, sillä vastaavanlaisia suomeksi puhuttuja lasten sovelluksia ei ole liikaa tarjolla. Miellyttävä naisääni opastaa numeroihin saloihin ja värikäs animoitu grafiikka sopivan yksinkertaisila kontrolleilla tekevät ohjelmasta lapselle nautittavan.

Lolan matikkajuna pojot

  • Beiz
  • iPhonelle, iPodille ja iPadille
  • Hinta: 2,39 €

Kommentit

Yksi vastaus kirjoitukseen “Lolan matikkajuna – raiteita pitkin numeroiden maailmaan”

  1. Anna on kesäkuu 13, 2012 16:42

    Hyvä arvostelu. Olenkin miettinyt tätä sovellusta. Kiva kuulla kokemuksia!

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom