Top

Mikä on Jobsin kehittämä mysteerilaite?

keskiviikko 9. toukokuu 12 - Niko Antin - Jätä kommentti

(Kuva: Patently Apple)

Applelle on myönnetty äskettäin kuusi patenttia, joista yksi herättää erityistä mielenkiintoa. Laitetta kuvaillaan vain otsikolla handheld portable computing device eli kädessä pidettävä mobiilitietokone. Sen kehittäjiksi on mainittu muun muassa entinen toimitusjohtaja Steve Jobs ja muotoilujohtaja Jonathan Ive. Patenttihakemus on jätetty syyskuussa 2011 ja hyväksytty eilen.

Asiasta kertovan Patently Applen mukaan Apple ei ole vielä tähän päivään mennessä julkaissut moista laitetta. Mitä mieltä lukijat ovat?

Muut Applen saamat patentit liittyvät iPad-näppäimistöön, iPod nanon näyttöön, iOS:n ikoneihin ja ensimmäisen iPadin suojaan.

Kommentit

23 vastausta kirjoitukseen “Mikä on Jobsin kehittämä mysteerilaite?”

 1. M on toukokuu 9, 2012 18:15

  “Sehän on ilmiselvästi tulevan Apple TV laitteen kaukosäädin. Comes with Siri and mind reading. Kun painat nappi, niin kuulet “Magical! Boom!” =D”

  Tämä haterkommentit uppoaisivat paljon paremmin, jos Apple olisi viime vuosina epäonnistunut jossain. Mutta kun ei ole.

 2. Olen omena on toukokuu 9, 2012 23:14

  “Tämä haterkommentit uppoaisivat paljon paremmin, jos Apple olisi viime vuosina epäonnistunut jossain. Mutta kun ei ole.”

  Tämä kommenttisi kuvastaa hyvin apple fanipoika näkemystäsi, kaikki mitä apple tekee on suuri menestys eikö?

 3. J on toukokuu 9, 2012 23:34

  Ihan joltain kaukosäätimeltähän tuo näyttäisi. Jännä kapistus kyllä.
  Toivottavasti tulisi myyntiin, niin ratkeaisi tämäkin mysteeri :)

 4. Nobody on toukokuu 10, 2012 12:44

  Melkein veikkaisin seuraavan sukupolven iPod nanoa tai classiccia jos kerta muutkin patentit ovat noihin liittyneet

 5. Ei Nokia fanboy... on toukokuu 10, 2012 15:41

  Olen omena voisi laittaa piiiitkän listan viimeisistä Applen flopeista!!??
  Tai yleensäkään kovin epä-onnistuneista tuotteista!!??

 6. Olen omena on toukokuu 11, 2012 12:05

  Onnistumista on näin yritysmaailmassa totuttu mitata tuotteen myynti määrilla ja/tai siitä saatavalla raha määrällä. Epäonnistuneiden tuotteiden listaan voidaan siis laittaa mac tietokoneet, ne eivät ole saavuttaneet kuin marginaalisen suosion titetokone markkinoilla. AppleTV on myös ollut melkonen floppi, apple itsekkin yrittää “peitellä” tätä kutsumalla sitä vain harrastukseksi, ei yrityksen tarkoitus ole harrastaa, yrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen. Listaan voidaan lisätä myös ipod suffle, itunes, MobileMe…

 7. Hemmo on toukokuu 11, 2012 14:45

  Todella outoa logiikkaa, mac tietokoneet epä-onnistuneita? Eli jos Mersuja myydään vähemmän kuin Nissaneita se on epä-onnistunut? AppleTV, nousee kohisten koko ajan. Entä iPodit, yli-voimaisesti eniten myydyimmät mp3 soittimet, nitisti Sony Walkmanit. iTunes, musiikkikauppa josta on myyty kymmeniä miljardeja biisejä?Epä-onnistunut? Mobile me kävi vanhaksi kun tuli iCloud tilalle. Ja niinkuin itsekin tuossa “lipsautit” niin yrityksen tarkoitus tosiaankin on tuottaa omistajilleen voittoa, mikäköhän firma se olikaan tällä hetkellä maailman varakkain yritys???

 8. ville on toukokuu 11, 2012 14:58

  Hemmo, don’t feed the troll…

 9. Seurahepo on toukokuu 11, 2012 15:18

  > Onnistumista on näin yritysmaailmassa totuttu mitata tuotteen myynti määrilla ja/tai siitä saatavalla raha määrällä

  Tuotteen myyntimäärä ei ole kauhean hyvä mittari, voitto on paljon parempi. Tuotteen myyntiä kun pystyy keinotekoisesti lisäämään mm. hintaa laskemalla, jolloin voidaan mennä jopa tappiolle.Ja Apple nimenomaisesti ei edes yritä olla tietokoneissa lähes katteettomalla bulkkimarkkinalla, vaan tehdä laadukkaita, hieman hintavampia laitteita. Ja hyvin on siinä onnistunut, sen PC-myynti kasvaa jopa iPadien tultua markkinoille, jotka syövät niin sen kuin kilpailijoidenkin PC-myyntiä.

  Apple on yksi harvoista PC-valmistajista, jotka kasvattavat myyntiään ja markkinaosuuttaan ja ovat voitollisia. Ja Apple on erittäin voitollinen. -> Mac on erittäin onnistunut tuote.

  iPod Shuffle ja iTunes ovat suuria menestystarinoita, mutta olet ihan oikeassa, että MobileMe ei ollut oikein millään mittarilla hyvä tuote. Myös AppleTV ja aikanaan esimerkiksi iPod Hi-Fi ovat jääneet huomattavasti tavoitteista.

  Mutta aika vähissä ovat kritiikin aiheet, jos 10 vuoden aikajänteeltä löydetään vain muutama tuote, jotka ovat olleet heikompia menestyksiä, ja niistä yhtä Apple kutsuu “harrastukseksi”. Missä on se firma joka tuo tuotteita paremmalla osumatarkkuudella ja ei harrastele. Ainakin isot kilpailijat, kuten Nokia, Microsoft ja etenkin Google harrastelevat vaikka mitä, olemassaolevien tuotteiden tuotoilla. Eikä siinä ole yhtään mitään väärää, pikemminkin päin vastoin.

 10. Olen omena on toukokuu 12, 2012 14:40

  Tätä on ehkä turha jatkaa sillä eihän iFanipoika voi mitään epäonnistumisiä myöntää, kaikki missä on omenalogo on suuri menestys :D

  Tartutaan nyt tuohon mac väitteeseen vähän, itsekkin olen mac käyttäjä mutta tämä taitaa jäädä viimeseksi laitteeksi jos ei suurta muutosta tapahdu kehitys suunnassa. Kovasti tällä palstalla keulutaan että mac markkinaosuus nousee kohisten mutta jostain kumman syystä tämä kohiseva nousu ei juuri tilastoissa näy. Pientä kasvua on mutta silti ollaan marginaali osuuksissa. Applella on ollut vuosikymmeniä aikaa nostaa mac tietokoneidensa markkinaosuutta mutta silti se on jäänyt täysin MS:n jalkoihin, mielestäni tämä on siis melkoinen epäonnistuminen.

 11. Seurahepo on toukokuu 12, 2012 15:02

  Olet omena:

  Luitko nyt yhtään mitä esimerkiksi minä kirjoitin? Kannattaa ottaa pää pois sieltä markkinaosuuspuskasta ja miettiä ne menestyksen mittarit uudestaan.

  Esimerkiksi Nokia myi edellisellä neljänneksellä noin kolminkertaisen määrän puhelimia kuin Apple. Se teki noin miljardin tappiota, Apple taas teki enemmän voittoa kuin Nokian liikevaihto. Koska Nokia myy enemmän puhelimia ja täten sillä on suurempi markkinaosuus, ovatko tuotteet parempia ja onko yritys menestyneempi? Enpä usko, että edes sinä niin luulet, kunhan haluat troolata.

  Microsoft ei valmista tietokoneita, Apple ei kilpaile kovinkaan suoraan sitä vastaan tietokoneissa. Jos HP:n, Dellin tai Acerin tilanne (erittäin huono kannattavuus) on mielestäsi “onnistuminen”, minä ja jokainen Applen osakkeenomistaja, on riemuissaan siitä, että Apple on “epäonnistunut” ja toivoo tämän “epäonnistumisen” jatkuvan vielä pitkään.

 12. Olen omena on toukokuu 12, 2012 16:02

  Seurahepo, voitko nyt sitten esittää ne tilastoit missä näkyy se mac tietokoneitten hurja kasvu?

  Onnistumistumisen mittariksi myytyjen laitteiden määrä sopii varsin hyvin, mikään yritys ei voi myydä laitteita tappiolla kovin pitkään. Jos nyt pysytään tässä tietokone vertailussa, väitätkö että windows pc valmistajat ovat myyneet tietokoneita tappiolla vuosikymmeniä :D Myöskin olemassa oleva hyvä markkinaosuus luo paljon paremmat mahdollisuudet jatkaa kasvua kuin pohjaudissa laahaavat myyntimäärät.

  Tuskin sinulla on kovin insider tietoa applen strategioitsta mutta tuskin applellakaan niin tyhmiä ollaan että ei tavoiteltaisi suurta markkinaa? Vai väitätkö että applen tavoite on pysytellä siellä 5% markkina osuudessa mac tietokoneilla? :D

  Siitä ei ole paljon iloa jos myydään muutama laite kovalla katteella kun kilpailijan laitteet myy moninkertaisia määriä. Jo olemassa olevalle asiakkaalle on paljon helpompi myydä uusia laitteita kuin täysin uudelle asiakkaalle.

  Tätä on ehkä vaikea apple uskovaisen ymmärtää…

 13. Seurahepo on toukokuu 12, 2012 18:38

  Omena, ymmärrät kyllä monta asiaa (tahallaan?) väärin:

  1. En ole väittänyt kasvun olleen “hurjaa”. Kasvu on ollut nopeampaa kuin markkinan kasvu, ainakin viisi viimeistä vuotta. Lähdetty on tosi pienistä prosenteista, mutta kasvu on ollut merkittävää etenkin länsimaissa ja kuluttajasegmentissä. Ennenkaikkea samalla on pidetty kiinni erinomaisesta kannattavuudesta:

  http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-revenue-vs-operating-profit-share-of-top-pc-vendors-2010-3

  Ja tilanne on vuoden 2010 jälkeen viellä parantunut.

  2. Myyntimäärän pitäminen ainoana onnistumisen mittarina, on järjetöntä. Vastaesimerkki: Nokia on mielestäsi onnistuneempi kuin puhelinmarkkinalla onnistuneempi, koska se myy kolminkertaisen määrän puhelimia kuin Apple, mutta tekee samalla tappiota. Älä viitsi naurattaa.

  3. En ole väittänyt Windows PC-valmistajien tekevän tappiota vuosikymmeniä, mutta niiden kannattavuus on selvästi heikompi kuin Applen (edellisen linkin graafi). Osa Windows PC-valmistajista on tappiolla, ja erittäin kireä “race to bottom” kilpailu syö myös muiden kannattavuutta.

  4. Olemassaolevalla markkinaosuudella ja tulevalla myynnillä ei ole kauheasti tekemistä keskenään, ellei ole jotain tekijää, joka tekee vaihtamisen työläämmäksi tai samassa pysymisen helpommaksi Tämän mm. Nokia on huomannut puhelinmarkkinalla. Sadoista miljoonista peruspuhelinasiakkaista, ja kymmenistä miljoonista aiemmista Symbian-asiakkaista ei löydykään automaattisesti ostajia Symbianille ja Lumialle. Dellin omistaja ostaa seuraavaksi koneekseen yhtä helposti Dellin kuin Toshiban, softat toimivat samalla tavalla kuin ennenkin. Käyttöjärjestelmän muutos on isompi juttu, mutta Windows PC-valmistajilla ei ole kauheasti mahdollisuuksia erottua, paitsi hinnalla. Ja jos hinnalla on erotuttu vähän liikaa, siis myyty asiakkaalle paskaa, ei samaa virhettä varmaan tehdä heti uudestaan.

  5. Minulla ei ole “insider-tietoa” Applen strategiasta, olen toki seurannut mm. neljännesraportteja, joissa strategiaa on perusteltu analyytikoille ja nähnyt ihan omin silmin mitä firma on viimeisten vuosien aikana tehnyt. Tietenkin Apple pyrkii kasvataamaan markkinaosuuttaan, en ole muuta väittänytkään, mutta markkinaosuuden *maksimointi* ei ole päätavoite. Ja etenkään sitä markkinaosuutta ei haluta ostaa heikentämällä kannattavuutta ja laatuvaikutelmaa.

  Hyvänä esimerkkinä Netbookit. Jos Apple todellakin tavoittelisi mahdollisimman suurta markkinaosuutta, olisi se noin 3-5 vuotta sitten tuonut markkinoille halvan netbookin, kuten lähes kaikki muut, jopa Nokia (olikohan se “vain harrastus”?) toivat. Mitään teknistä estettä sille ei ollut, se olisi varmasti nostanut Applen kappalemääräistä myyntiä merkittävästi, mutta se olisi myös syönyt kannattavuutta ja halpa hinta olisi pakostikin näkynyt myös lopputuotteen laadussa. Eli rahaa ei olisi saatu merkittävästi enempää, mutta olisi saatu tyytymättömiä asiakkaita ja rapautettu brändiä. Ei siis mitään järkeä.

  Sen sijaan Apple loi kaksi uutta tuotekategoriaa. Ensin MacBook Airin ja pari vuotta myöhemmin iPadin, joka laittoi viimeisen naulan netbookkien arkkuun. Molemmat tuotteet ovat olleet Applelle valtava menestys. Ja kun katsoo jäljittelijöitä, on helppo sanoa että Apple tavallaan määritteli UltraBook- ja moderni tablet-kategoriat noilla tuotteilla.

  Apple todennut monesti neljännesraporteissaan että halvimman hinnan ja maksimaalisen markkinaosuuden etsiminen ei ole pääasia. Esimerkiksi käynee alla oleva lainaus Tim Cookilta, Applen nykyiseltä toimitusjohtajalta:

  “Our goal has been and continues to be to build the best computers in the world and when we can do that at lower prices, we do that. When we can’t, we won’t put the Apple brand on a product that doesn’t stand for innovation and doesn’t have the legendary ease of use that we are known for”

  http://seekingalpha.com/article/150291-apple-f3q09-qtr-end-6-27-09-earnings-call-transcript?all=true&find=netbook%2Bcook

  Omena sanoi:
  “Siitä ei ole paljon iloa jos myydään muutama laite kovalla katteella kun kilpailijan laitteet myy moninkertaisia määriä”

  Viittaan ensimmäiseen linkkiini. Apple on jo monta vuotta kerännyt suurimmat voitot PC-markkinalta. Kuten joku jo aiemmin mainitsi, Apple on tällä hetkellä markkina-arvolla mitattuna maaiman suurin yhtiö. Se ei ole sattumaa, vaan suoraa seurausta siitä, että “muutaman” laitteen myynnistä on varsin paljon iloa, vaikka kilpailijat myyvätkin lukumääräisesti paljon enemmän. Kannattavuuden vaan pitää olla kohdallaan.

  Tätä voi tietenkin olla vaikea ymmärtää kun faktat eivät ole hallussa ja on pakko yrittää väärinymmärtää ja hokea “Apple-uskovaisuudesta”.

 14. ville on toukokuu 12, 2012 19:43

  Tässä on yksi uutinen vuoden takaa: “Yritykset innostuivat Applen Maceistä – hurjaa kasvua

  Yritykset ovat vihdoin innostuneet Applen Mac-koneista, kertoo tutkimusyhtiö. Yritykset seurailivat Applen suosion kasvua parin vuoden ajan, mutta sitten Maccien käyttö firmoissa lähti kovaan kasvuun. Nyt kasvulukemat ovat melkoisia.

  Applen Mac-koneiden myynti sujuu hyvin myös kodeissa. Siinä missä kotien pc-myynti maailmassa yleensä laski 4,4 prosenttia, Applen myynti kasvoi melkein 22 prosenttia.

  Aiemmin tutkimusyhtiö Gartner on kertonut tarkemmin Euroopan tilanteesta. Euroopassa pc-myynti laski voimakkaasti, ja vain Apple pystyi kasvattamaan myyntiään ”

  Tässä samalta ajalta toinen

  Pc-myynnissä katastrofi – vain Apple pärjää

  “Toimitukset vähenivät siis keskimäärin 17,8 prosenttia. Suurista valmistajista keskiarvoa syvemmälle sukelsivat Acer (-29,9 prosenttia) ja Dell (-22 prosenttia).

  Kärkiviisikon valmistajista ainoastaan Apple on onnistunut kasvattamaan myyntiään ja komeasti sittenkin. Sen myynti kasvoi vuodessa 10 prosentilla ja markkinaosuus nousi samalla 4,9 prosentista 6,6 prosenttiin.”

  Tässä tammikuu 2012 “Applen tuloksen taustalla on ennätyslukemat kaikessa paitsi iPod-myynnissä. Mac-myynti kasvoi 26 prosentilla ylittäen ensimmäistä kertaa viiden miljoonan Macin rajan, lähes 5,2 miljoonaan. Mac-myynti ei kärsinyt Thaimaan tulvien aiheuttamasta kiintolevypulasta.”

  täällä on myös hyvää dataa, Mac Market Share Continues To Rise While PC Shipments Decline

  http://www.cultofmac.com/139839/mac-market-share-continues-to-rise-while-pc-shipments-decline-report/

  Syy macin nykyään jatkuvaan kasvuun on kyllä aika selkeä, iPhone, iPad ja iPod touch on tehneet hyvää duunia siihen, että ihmisten on paljon helpompi lähestyä myös mac koneita sen tutun ja turvallisen windowsin sijaan, muita ei olla edes mietitty. Se on vähän ku Suomessa ennen ostettiin vaan nokia eikä muita merkkejä edes harkittu, kunnes huomattiin että tarjontaa on muutakin. n. vuoden parin sisään sama ilmiö on näkynyt mac myynnissä.

 15. Olen omena on toukokuu 14, 2012 10:15

  Heti alkuun, tarkasteltaessa macien myynnin kasvua pitää muistaa se että marginaali määrissä prosentuaalisesti suurenkin kasvun saavuttaminen on erittäin helppoa verrattuna suuriin markkina osuuksiin. Näinollen onkin paljon järkevämpää tarkastella yleistä tietokone markkinan markkina osuuksia. Tämä antaa paljon realistisemman kuva siitä missä ollaan.

  Tietokone maailmassa olemassa olevalle asiakkaalle on paljon hempompi myydä samaa käyttöjärjestelmää käyttävä uusi laite. Monella on ostettuna kalliita ohelmistoja tai oheislaitteita jotka toimivat vain siinä tieyssä käyttäjärjestelmässä. Yrityksissä tämä käyttöjärjestelmä riippuvus vielä kärjistyy, hyvässä lykyssä koko ympäristö on suunniteltu tietylle käyttöjärjestelmälle. Näinollen on erittäin helppo ennustaa loistavaa myyntiä tulevaisuudessa käyttöjärjestelmälle jonka markkinaosuus hipoo 80% kuin toiselle joka rämpii pohjamudissa.

  Mitä tulee applen halpa koneisiin ja yritykseen kasvattaa markkinaosuutta halvoilla laitteilla. Applella oli muovinen macbook joka oli halpa ja tarkoitettu opiskelijoille jne. Nyt on myös huhuttu halvemmasta air mallista joten kyllä applellakin selvästi on tarkoitus kasvattaa markkinaosuutta laskemalla hintaa.

 16. Seurahepo on toukokuu 14, 2012 14:02

  Olen Omena:
  “Myöskin olemassa oleva hyvä markkinaosuus luo paljon paremmat mahdollisuudet jatkaa kasvua kuin pohjaudissa laahaavat myyntimäärät”

  “marginaali määrissä prosentuaalisesti suurenkin kasvun saavuttaminen on erittäin helppoa verrattuna suuriin markkina osuuksiin”

  Voit valita vain yhden.

  Sinulla on edelleen pakkomielteenä kappalemääräinen markkinaosuus ainoana menestyksen mittarina. Apple on mielestäsi epäonnistunut, koska markkinaosuus ei ole kauhean suuri, vaikka se tekee PC-myynnillä enemmän rahaa kuin kukaan toinen. Tällaisia epäonnistumisia tarvittaisiin Suomeenkin!

  Kannattavuus, voitto-osuus tai edes markkinaosuus rahassa on paljon parempi mittari yrityksen menestykselle kuin markkinaosuus myydyissä laitteissa.

  Mutta mielenkiinnosta: Miksi rajaat markkinaosuuden “koko PC-markkinaan”? Miksei “PC+tabletit” tai “yli 1000 dollarin PC:t” ole hyvä rajaus? Eikun tiedänkin, tulokset eivät olisi sinulle läheskään niin mieluisia. Applella on arviolta 80-90% tuosta jälkimmäisestä markkinasta, 500 taalan markettikoneita myydään moninkertainen määrä, mutta, viittaan edelleen aiempaan linkkiini, niiden valmistajat eivät kauheasti voittoa tee. (Microsoft toki tekee)

  Olet ensimmäinen kenen koskaan kuulen kuvaavan muovista MacBookia (tai edes sitä edeltävää iBookia) halvaksi. Yleensä kuvaus on ollut “toihan maksaa ainakin kaksi kertaa enemmän kuin markettiläppäri”. Toki vertailukelpoisiin kilpailijoihin verrattuna hinta oli ihan kilpailukykyinen, kuten Macbook Airilla ja iPadillakin. Mutta eivät nekään ole halpoja sanan yleisessä merkityksessä.

  Mutta ihan totta, kuten Tim Cook sanoi, Apple laskee hintoja, kun se pystyy tarjoamaan riittävän hyvän tuotteen kyseisessä hintapisteessä, tuotteen laatu on pääasia. Se ei tee halpistuotteita eikä tingi katteistaan tai laadusta vain ostaakseen markkinaosuutta, josta ei sinällään ole yhtään mitään hyötyä. Ja ylipäätään raivoisa taistelu hidaskasvuisen tai jopa pienenevän PC-markkinan markkinaosuuksista ei ole kauhean järkevää. Mobiili (mm. tabletit ja puhelimet) on tulevaisuus ja sieltä on paljon helpompi hakea kasvua, kun markkinakin noin tuplaantuu vuosittain. Applen nykyinen strategia, jossa se jo lähtötilanteessa on kannattavin PC-yritys ja hakee vakaata, markkinaa suurempaa kasvua on erittäin hyvä.

 17. Olen omena on toukokuu 15, 2012 10:09

  “Voit valita vain yhden.”

  Mitä haluat tälllä sanoa? Oletko eri mieltä noista kahdesta lainauksesta jotka teksiisi otit?

  Sinä haluat vääntää kaikki menestyksen mittarit juuri sellaisiksi että saat applen näyttämään suuremmalta kuin se onkaan. Minusta on ihna turha alkaa jaotella markkinaosuuksia eri hinta kategorioihin. Se että tietokone maksaa enemmän kuin toinen, ei useinkaan tarkoita sitä että niillä tehtäisiin suuresti eri juttuja, toki yleensä se kalliimpi tietokone on tehokkaanpi ja se kykenee raskaampiin operaatioihin mutta silti molemmilla voi kirjoittaa tekstiä, surffailla netissä jne. Eli käyttämällä koko tietokone markkinan markkinaosuuksia vertailussa on varsin hyvä mittari. Tabletteja on myös turha vetää tähän vertailuun sillä ne ovat varsin erilaisia laitteita vaikka rajat alkavatkin hämärtyä.

  Kovin sinisilmäisesti olet näemmä lukenut kaikki applen pressi tiedotteet siitä miten heidän tarkoitus on tarjota tinkimätöntä laatua jne jne. Jos olisit toiminut yritysmaailmassa jonkinlaisessa business roolissa ymmärtäisit ehkä asian toisenkin puolen.

 18. Seurahepo on toukokuu 15, 2012 13:46

  Halusin sanoa sitä, että sanoit aiemmin toista ja sitten toista. Argumenttisi siis tuntuvat vaihtuvan tilanteen mukaan.

  Olet toistanut “markkinaosuus on hyvä mittari” jo niin monta kertaa, että voisit selittää miksi se se on sitä.

  Markkinan jako segmentteihin on varsin yleistä, jotta saataisiin tarkempi kuva mitä on tapahtumassa. Koko markkinan tarkastelu tilanteessa jossa esimerkiksi Apple ei edes kilpaile tietyissä osissa ja eri osat markkinasta reagoivat eri tavalla, ei anna hyvää kuvaa vaikka luvut olisivatkin oikeita. Lisäksi sen markkinan määrittely ei ole ollut kauhean johdonmukaista. Kun netbookit tulivat kauppoihin olivat ne automaattisesti PC-markkinan jatkeita, vaikka olivat paljon halvempia, teknisesti heikompia, usein ARM-pohjaisia ja alkuvaiheessa monesti myös käyttikseltään ei-Windows. Tabletit sitten halutaankin jonnekin pois, vaikka ovat teknisesti pitkälti netbookit ja syövät aivan samalla tavalla läppärimarkkinaa, etenkin siitä segmentistä jossa netbookit olivat.

  Jos hintasegmentointi ei ole mieluista, voitaisiin se jakaa vaikka “desktop ja kannettava(+tabletit)” tai “voitolliset ja tappiolliset” tuotteet. (joka on kieltämättä pitkälti sama kuin hintasegmentointi :)

  Myönnän että kauppakorkeakouluajoistani (sivuaineopintoja) on jo kauan, mutta paljon tärkeämmät metriikat yritykselle ovat liikevaihto sekä etenkin kate ja voitto. Kun niitä verrataan markkinan kokonaisuuteen nähdään ne todelliset voittajat ja häviäjät.

  Rautalankaa: Applella ei menisi pätkääkään paremmin vaikka se myisi tuplamäärän tietokoneita, jos viivan alle ei jäisi suurempi voitto kuin nyt. Vastaavasti Applella menisi paremmin vaikka se myisi vain puolet nykyisestä ja viivan alle jäisi enemmän rahaa. Eikä Applella menisi yhtään huonommin vaikka Dell tai HP myisikin paljon enemmän alle 500 taalan markettikannettavia, jos Applen numerot olisivat nykyiset, mutta markkinaosuus laskennallisesti pienempi.

  Mitä iloa markkinaosuudesta on sinällään?

 19. Olen omena on toukokuu 15, 2012 14:37

  En oikein ymmärrä miten argumenttini vaihelevat? Mitä et noista kahdesta lainauksestani ymmärrä? Kumpikaan noista ei ole mitenkään toisiaan poissulkeva asia, eli suuri markkinaosuus (windows) todennäköisesti takaa myös loistavan tulevaisuuden. Kun taas pohjamudissa pyörivä markkinaosuus (osx) mahdollistaa sen että prosentuaalisesti suurikin kasvo on mahdollista saavuttaa helposti mutta kappalemäärät pysyvät silti avuttoman pieninä. Mikä tässä on sinusta väärin?

  Huomaa kyllä että sinulla on korkeakoulu oppinnoista aikaa, olisiko aika avata ne krijat ennenkuin tulee tänne mutuilemaan? ;) Jokatapauksessa haluat kovasti kategorisoida ja pillkkoa markkinaa pinempiin lokeroihin niin että saat halutun lopputuloksen. Tämä ei ole kovinkaan relevanttia, erilaisia laitteita on kovin paljon ja niiden sijoittaminen eirlaisiin lokeroihin ei ole edes kovin ysiselitteistä. Kuten tähänkin asti, on siis järkevää pitää koko tietokone markkina samassa kategoriassa ja vertailla sitä.

  Ilmeisesti sinulla ei ole mitään kuvaa koko tietokone busineksesta, suuri markkinaosuus kun on kovinkin tavoiteltu asia. Tämä korostuu vielä enemmän mobiili puolella jossa tuntuu että ei mitään muuta huomioida kuin markkinaosuus. Se uusinkin macbook on aika avuton laite suoraan kaupasta jos siihen ei ensin asenna sovelluksia ja ota käyttöön tarvittavia palveluita. Mitä suurempi markkinaosuus, sitä enemmän ko. alusta kiinnostaa myös ulkopuolisia kehittäjiä. Hyvänä esimerkkinä tähän on esimerkiksi pelien tarjonta osx vs windows. Sama pätee myös sovellus puolella.

 20. Seurahepo on toukokuu 15, 2012 19:17

  @Omena

  Jos minulla ei ole mitään kuvaa tietokonebusineksestä ei sinulla ole mitään kuvaa busineksesta ylipäätään. Voitto ratkaisee, ei toimitettujen laitteiden määrä. Menestystä voi hakea muullakin strategialla kuin myymällä mahdollisimman paljon bulkkia, Apple on erinomainen esimerkki, koska tekee eniten voittoa PC-markkinalla, segmentoimatta sitä mitenkään.

  Avautumisesi MacBookista on aivan vailla sisältöä. Ja iOS on odottanut väitteesi kehittäjäkiinnostuksen ja markkinaosuuden suhteesta vääräksi. Sekä JavaME:ta (selvästi suurin mobiilialusta), Symbiania (entinen älypuhelinmarkkinajohtaja) ja myös Androidia vastaan.

  Kuten odotinkin, pienintäkään perustelua premissillesi markkinaosuuden ensiarvoisuudesta ei tullut, joten siitä vetämäsi johtopäätös on yhtä tyhjän kanssa. Millään tavalla et edes halunnut kiistää katteen ja voiton avainasemaa yritysten menestyksen mittarina. Keskustelu on siis osaltani päättynyt.

 21. Olen omena on toukokuu 16, 2012 9:53

  Seuraheppo vahvistat vain käsitystä siitä että et ymmärrä tekniikasta tai busineksesta yhtään mitään. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, ei osx tai windows ole itsessään juuri mitään vaan ne tarvitsevat ympärilleen “ekosysteemin”, eli palveluita ja sovelluksia 3rd party kehittäjiltä.

  En ymmärrä mitä tarkoitat sanomalla “Ja iOS on odottanut väitteesi kehittäjäkiinnostuksen ja markkinaosuuden suhteesta vääräksi”, suuri markkinaosuus nimenomaan ruokkii ekosysteemiä ja saa kehittäjät tekemään sovellukset myös iOS:lle. Android on toki suositumpi kuin iOS mutta markkinaosuuksien muutos näillä kahdella alustalla on ollut melko nopea joten tästä ei voida vettä vielä mitään johtopäätöksiä. Ottamalla keskusteluun JavaME:n teet itsesi lähinnä naurunalaiseksi, se on toki myös suosittu alusta mutta teknisesti erittäin tuskainen tie kehittää sovelluksia fragmentoitumisen ja rajoituksiensa takia.

  Ilmeisesti et ymmärrä tätä markkinaosuus ajattelua ollenkaa busineksen näkökulmasta. Ajattelusi voi toimia jossain muussa bisineksessa, jos valmistetaan vaikka kaivinkoneita ei markkinaosuudella ole niin suurta merkitystä, jos vain saadaan hyvä kate tuotteista. Titetokone busineksessa se pelkkä loistava tietokone ei tee käyttäjiä onnelliseksi vaan he kaipaavat sovelluksia ja palveluita. Kun ulkopuolinen sovelluskehittäjä alkaa punnitsemaan eri alustoja, ja näinollen maksavien asiakkaiden määrää, on markkinaosuudella suuri merkitys. Mitä mieltä itse olet, alkaisitko tekemään sovellusta alustalle joka tavoittaa yli 80% käyttäjistä vai alustalle joka tavoittaa reilu 5% käyttäjistä? Vaikea valinta, eikö?

 22. Seurahepo on toukokuu 16, 2012 13:24

  Pakko vielä vastata kerran, koska olet niin pihalla numeroistakin.

  Kun iOS-softatarjonta räjähti, kesien 2008 ja 2009 välisenä aikana, oli iOS:n maailmanlaajuinen markkinaosuus (älypuhelimissa) vain noin 10%. Symbianin osuus oli tuolloin lähes 40% kappalemääräisestä myynnistä, installed basessa ero tietenkin huimasti suurempi. Tuolloinkin Apple teki iPhonella julmetusti rahaa, mutta silti se olisi selvä epäonnistuminen, siis jos käytetään sinun rakasta mittariasi. Mittarissa vikaa?

  JavaME oli rautalankaa sinulle siitä, että markkinaosuus ei ole läheskään ainoa merkittävä asia. Se oli selvästi suurin mobiilialusta vuonna 2008, ehkä edelleen. Symbian oli älypuhelinmarkkinan selvä valtias, mutta kuitenkin pienenpieni kilpailija houkutteli kehittäjät taakseen. Ja seuraavaksi varmaan alat segmentoimaan markkinaa geografioihin (Markkinaosuus länsimaissa, etenkin USA:ssa) ja hintaluokkiin (kallis puhelin, oletettavasti varakkaammat ostajat, ohjelmien ostohalukkuus suurempi) selittääksesi asian, mutta se segmentointihan oli ihan kauhea synti, eikös? :)

  Alkaisin tekemään sovellusta alustalle, jolla tietyllä panostuksella oletan saavani paremman hyödyn, ja se riippuu toki markkinan (todennäköisesti rajaisin päämarkkinani länsimaihin, lokalisaation ja vastaavan takia. Sekä jonkinlaiseen kuluttajasoftaan) suuruudesta, mutta myös kilpailutilanteesta, rajapinnoista, ohjelmien ostamisen kulttuurista ja monesta muusta seikasta. OS X ei ole mitenkään automaattisesti huono valinta, etenkin jos sovellus on sellainen, että sitä voi myydä Applen kaupan kautta. Mutta lopullinen vaastaus riippuu sovelluksesta ja sen kohderyhmästä. Jos markkinaosuus olisi ainoa mittari ei OS X:lle olisi yhtään ohjelmaa, mutta eipä sellaista ongelmaa ole ollut ainakaan viimeiseen 10 vuoteen.

  Markkinaosuus ei siis ole ainoa mittari, eikä lähellekään tärkein. Ei ohjelmistonkehittäjälle, eikä etenkään valmistajalle. Molempia kiinnostaa loppupeleissä enemmän saavutettu rahallinen tulos. Ja hyvän rahallisen tuloksen voi saavuttaa monella eri strategialla. Kun ne kirjat kiinnostavat niin lueppa “The Dicipline of Market Leaders”, siellä on selitetty muutama täysin erilainen strategia, joita eri yritykset menestyksekkäästi käyttävät.

  Myöskin softakehittäjälle on hyvinkin järkevää rajata markkinaansa. Kun ei tehdä “kaikki kaikille”-softaa ovat kehityskulut pienemmät ja lopputulos usein parempi. Rajattu “opinionated software”, on monesti parempi kuin featurehirviö. Vähän kuin erikoisruuvimeisseli ja linkkuveitsi.

 23. Olen omena on toukokuu 16, 2012 14:08

  Jännää Seurahepo että lähdet kääntämään keskustelua sinne iOS puolelle, ilmeisesti nyt se tajunnanvirtasi poukkoilee siellä mobiili puolella.

  Kuten taas tuosta hengentuotteestasi käy ilmi, et ymmärrä tästä asiasta mitään. Jos pysytään aiheessa ja keskitytään vain tietokoneisiin, eli windows ja osx. Kehittäjän näkökulmasta devaus työkaluissa ei ole suurtakaan eroa. Vaakakuppi käytännössä kallistuu windowsin puolelle. Kumpikin alusta mahdollistaa samanlaisten sovellusten tuottamisen (näin pääpiirteittäin). Apple tarjoaa sovelluskauppaa, windowsille ei ole vielä yhtä hyvin integroitua vastinetta.

  Tästä päästään lopputulokseen, teknisesti ei ole suuria eroja alustojen välillä. Sovellus toki kohdennetaan tietylle käyttjäkunnalle mutta pitää kyseessä olla erittäin spesifi käyttäjäkunta jos se on suurempi reilun 5% markkinoista osuuden omaavalla osx:llä kun taas 80% markkinassa pyörivällä windowsilla.

  Mistä mielestäsi sitten johtuu se että osx:lle ei käytännässä ole “suuria” pelejä lähes ollenkaan jos vertaa windows tarjontaa. Sama myös hyötyohjelma puolella hieman livempänä ongelmana. Markkinaosuus kun ei sinusta merkitse mitään?

  Olet ilmeisesti myös edelleen sitä mieltä käyttäjällä jo olemassa olevat sovellukset (ja lisälaitteet) windosille eivät tee siirtymistä osx:n yhtään vaikeampaa? Ihan mielenkiinoiten näkemys johon kuulisin mielelläni hyvät perustelut. ;)

  Vielä näin loppuun, ilmeisesti et edelleenkään ymmärrä sitä kriittistä pointtia, ei apple tulisi toimeen osx kanssa yksin. Se tarvitsee ulkopuolisten kehittäjien tuen.

Ole hyvä ja jätä kommentti.
Kommentteihin voi lisätä myös gravatarin.

Bottom